Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çalışıp para kazanmak elbette güzeldir. Ancak finansal sağlığını düşünen bireylerin kazandıkları üzerinden birikime de para ayırması gerekiyor.
Tasarruf yapmak içinse hiçbir zaman geç değil. Zira elde edeceğiniz birikim ileride finansal hedeflerinize ulaşmanıza veya olağanüstü durumlarda ayakta kalabilmenize imkan sağlayabilir. GoBankingRates’in haberinde bir tasarruf planı yapmak için atılması gereken adımlar ele alınıyor:
1. Harcamalarınızı izleyin
Planlamaya paranızın her ay nereye gittiğini net bir şekilde anlayarak başlayın. En az bir büyük olasılıkla da daha fazla alanda gereğinden fazla harcama yapma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Harcama kontrollerinizi manuel olarak veya bir bütçeleme uygulaması üzerinden kontrol edebilirsiniz.
2. Harcamaları azaltmanın yollarını arayın
Tam olarak neye para harcadığınıza dair net bir anlık görüntü elde ettikten sonrası, tasarruf etmenin yollarını aramanın tam zamanıdır. Aslında kullanmadığınız abonelikleriniz olabilir. Ya da dışarıda yemek için düşündüğünüzden çok daha fazla para harcıyor olabilirsiniz.
Durum ne olursa olsun, bu planlama sürecini anlamlı değişiklikler yapmak için bir fırsat olarak kullanın. Hayati olmayan harcamalarınızın tamamından vazgeçmenize gerek yok. Ancak size en çok keyif veren harcamalara odaklanmaya başlayın.
İsteğe bağlı harcamalara sınırlar koyun, böylece ne istediğiniz ile gerçekten neye ihtiyacınız olduğu arasında sağlıklı bir denge kurabilirsiniz. Bu, kendinizi mahrum hissetmeden paradan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
3. Belirli tasarruf hedefleri oluşturun
Tam olarak belirli olmayan hırslar tasarruf etmenizi sağlayamayabilir. Spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, uygun ve zamana bağlı hedefler belirleyin.
Örneğin, önümüzdeki 10 ay içinde bir evin peşinatı için 10.000 dolar tasarruf edeceğinize karar verebilirsiniz. Bunu yapmak için, tasarruf hesabınıza ayda 1.000 dolar yatırmayı taahhüt edebilirsiniz.
Tasarruf hedefleri önemlidir. Zira size üzerine çalışmanız için özel bir amaç sunar. Bu hedef etrafındaki yapı gevşemeye yer bırakmaz. Diğer bir deyişle planı takip etmezseniz hedefe ulaşamazsınız.
4. Tasarruf aracı seçin
Tasarruflarınızı doğru bir yere yatırmak kilit derecede önemlidir. Örneğin emeklilik yatırımlarınızı bireysel emeklilik hesabınıza yatırabilirsiniz. Öte yandan genel tasarruflarınızı yüksek getirili mevduat hesaplarına yatırmak da uygulanabilir bir stratejidir.
Farklı durumlar için farklı yatırım araçları uygundur. Paranızı koymak için en iyi aracın ne olduğu hakkında mali danışmanınızla görüşmeyi düşünebilirsiniz.
5. Tasarrufa aktarılacak para transferlerini otomatikleştirin
Hesabınızda kalan tüm parayı tasarrufa yatırmak gibi bir niyetiniz olabilir. Ancak, ay sonunda hiç para kalmazsa, bu aslında hiçbir şeyi bir kenara koymayacağınız anlamına gelir.
Bu nedenle, vadesiz hesabınızdan otomatik transferler ayarlayarak tasarruflara öncelik vermeniz önemlidir. Bu, tasarrufa gidecek paranın farkında olmadan başka bir nedene yönlendirilmek yerine tasarruf hesabınıza geçmesini sağlar.
Gerektiğinde transferlerde her zaman düzenlemeler yapabilirsiniz. Bu yöntem tasarrufa gitmeden önce parayı elinize almaktan kaynaklanabilecek herhangi bir cazibeyi ortadan kaldırmak için önleyici bir adımdır.
6. İlerlemenizi takip edin
Kuşkusuz, bir tasarruf hesabına para göndermek çok heyecan verici gelmeyebilir. İyi bir şey yaptığınızı bilirsiniz, ancak gerçekten göremediğiniz bir başarıdan gurur duymak zor olabilir.
Büyüttüğünüz para yığınını fiziksel olarak göremeseniz de banka hesap özetlerinizi izleyebilirsiniz. Ne kadar tasarruf ettiğinizi ve ne kadar getiri sağladığınızı görmek için bunu düzenli olarak yapın. Bu sayede tasarruf için daha fazla motive olabilirsiniz.
7. Gerektiğinde düzenlemeler yapın
Tasarruf planınızla ilgili hiçbir şey kesin değildir. Gerektiğinde değişiklik yapabilirsiniz ve yapmalısınız.
Örneğin, zam alırsanız, muhtemelen her maaş yattığında daha fazla tasarruf etmeye başlamak isteyeceksiniz. Ya da büyük bir masrafla karşı karşıya kalırsanız ve acil durum fonunuzun bir kısmını veya tamamını kullanmanız gerekiyorsa, parayı geri ödeyene kadar toplam birikiminizin daha fazlasını bu hesaba yönlendirmeniz gerekebilir.
Dolar milyonerleri nasıl zengin oluyor?
Zengin olmak isteyenlere 4 sıkıcı tavsiye
Paranızı zenginler gibi yönetmenin püf noktası
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.