<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBireysel taşıt kredileri yüzde 25 azaldı----

Bireysel taşıt kredileri yüzde 25 azaldı

Bireysel taşıt kredileri yüzde 25 azaldı
21 Ocak 2015 - 05:51 www.finansingundemi.com

Otomotiv pazarındaki durgunluk finansman şirketlerini de vurdu. Bireysel taşıt kredileri yüzde 25 oranında azaldı

2014’te daralan otomotiv pazarından finansman şirketleri de nasibini aldı. Düne kadar tüketicileri finanse eden, 2012 yılında yasal düzenleme ile bu zorunluluktan kurtulan finansman şirketleri, her türlü mal ve hizmet için kredi desteği sağlamasına karşın sektör ağırlıklı olarak oto kredilerinde büyüyor. Finansman şirketlerinin kullandırdığı toplam kredilerin yüzde 90’ı oto kredilerinden, yüzde 5’i konut finansmanından oluşuyor. Hal böyle olunca da otomotiv pazarındaki daralma finansman şirketlerini de ciddi etkiliyor.
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Vekili ve Man Finansman Genel Müdürü Vahit Altun, 2014 yılında cari açıkla mücadeleye yönelik alınan tedbirler, kur ve faizdeki artış, otomobilde ÖTV artışı, büyümedeki yavaşlamanın otomobil ve hafif ticari araç pazarında yüzde 19,25’lik daralmaya yol açtığını söyledi.

BİREYSEL % 25 DARALDI

Otomotiv satışlarında yaşanan gerilemenin ağırlıklı olarak otomobil kredisi veren finansman şirketlerini de olumsuz etkilediğini belirten Altun, “Bireysel taşıt kredileri 2014 yılının ilk 9 ayında bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında azaldı. Ancak ticari taşıt kredilerindeki yüzde 72 oranında artışla birlikte sektör büyümesine devam etti. İlk 9 ayda kullandırılan kredilerin yüzde 27’si bireysel, yüzde 69’u ise ticari taşıt kredilerinden oluştu” dedi.
Vahit Altun, 2014’te büyümedeki olumsuz tabloda, otomotivdeki daralmanın da etkisi olduğunu ifade ederek, aynı olumsuzluğun 2015 yılına yansımaması adına bireysel taşıt kredileri alanında yeni bir kaldıraç etkisine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

YANLIŞ TANINIYORUZ

Vahit Altun, 2014 yılında alınan tedbirlerin cari açığın azalmasında etkili olmakla birlikte büyüme rakamlarının düşük kalmasına neden olduğuna da değinerek, şunları söyledi:
“2014 yılında alınan bireysel kredilere ilişkin tedbirlerin, 2015 yılında da devam edeceği beklenmekte. 2015 yılında tüketim harcamalarında ve artan kurların etkisiyle otomobil satışlarında önemli bir artış öngörülmemekte. Sektör, 2014 yılı içerisinde ticari araç kredilerindeki artışla büyüme hızını korudu. 2015 yılı içerisinde de ağırlıklı olarak ticari araç kredileri olmak üzere sektörün büyümesine devam etmesi beklenmekle birlikte, 2015 yılında ancak yüzde 10-15’lik bir büyüme öngörülmekte.”
Vahit Altun, bilinenin aksine finansman şirketlerinin, KOBİ’lerin yatırım malı olarak satın aldığı ticari araç, kamyon, otobüs, çekici gibi ürünlerin finansmanına yönelik faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek, “Finansman şirketlerinin en temel özelliği, ürünün satış noktasında finansmanının sağlanmasıdır. Pek çok anlaşmalı mağaza ve bayi aracılığıyla müşteriler mal ve hizmeti satın alırken finansman şirketine de ulaşma imkanı bulmaktadır” dedi.

EN BÜYÜK ENGEL KREDİ KARTLARI

FKB Başkan Vekili Vahit Altun, kredi kartı kullanımının kolay ve yaygın olması, alımların kredi kartıyla kolayca vadelendirilmesinin, mal ve hizmet alımında finansman şirketlerinin payının artmamasındaki en önemli engel olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Kredi kartlarının yoğun bir şekilde kullanılıyor olması nedeniyle finansman şirketlerinin payı gelişmiş ülkelere nazaran çok daha düşük düzeylerde. Tüketicilere yönelik alınan makro ihtiyati tedbirler finansman şirketlerini sınırlamakta. Kredi kartlarına getirilen vade sınırlaması finansman şirketlerini olumlu etkilemekle birlikte, bankalarla eşit rekabet ortamının sağlanmasına yönelik düzenlemelerin yapılması ve mevzuattan kaynaklanan engellerin kaldırılarak, Avrupa Birliği standartlarına yaklaştırılması, finansman şirketlerince sunulan hizmet çeşitliliğinin genişlemesine ve sisteme daha fazla oyuncu katılmasına olumlu katkıda bulunarak, şirketlerimizin önünü açacaktır.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)