Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Döviz kurlarında yükseliş son günlerde olduğu gibi bugün de hız kesmedi.
Dolar/TL, 10 günlük aralıksız yükseliş ve benzer para birimlerinden negatif ayrışarak neredeyse 16'ya ulaştı. Yukarı yönlü hareketlerle yıl içindeki zirvesini güncelleyen dolar/TL, dün günün son saatlerinde 15,90'ın üzerine hareketlendi. Bu sabah saatlerindeki dalgalı seyir sonrası piyasaların açılmasıyla yeniden yükselişe geçen dolar/TL, 15,95'i gördü. Euro/TL de benzer hareketlerle 16,75'in üzerine çıktı.
Döviz kurlarında yüksek oynaklık dikkat çekerken dolar/TL, son birkaç saatlik dalga aralığı 15,76-15,94 olarak karşımıza çıkıyor. Aynı grafikler euro için ise 16,59-16,82 aralığına işaret ediyor.
Dolar/TL'de kısa vadede Aralık benzeri sıçrama piyasalardaki ana beklenti değil. Ancak ay başından beri TL'de dolar karşısında yaşanan yüzde 7,5 değer kaybının devamına kamunun izin verip vermeyeceği piyasalardaki ana gündem maddesi konumunda. Dolar/TL 2 hafta önceye kadar 14.5-15 arasında iki ay boyunca yatay bir seyir izlemişti. Daha sonra aralıksız 9 günlük yükseliş yaşanırken kur bu sabah itibarıyla en yüksek 15.94 seviyesine kadar yükseldi.
Piyasalarda yeni dış döviz kaynağı, kısa vadeli yüksek getirili bir bono, enflasyona endeksli tahvil gibi adımlarla dövize olan talebin düşürülüp düşürülemeyeceği ya da bu yöntemlerle kamuya yeni döviz kaynağı sağlanıp sağlanamayacağı takip ediliyor.
"Küresel dolar talebi de çok yüksek"
Reuters'a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolar/TL'de 15 üzerinde bireysel talep görmeye başladık yabancılar ise çok aktif değil piyasada. Kurumların döviz talebi ise çok yüksek. Döviz arzı ise sadece kamudan yapılıyor. Enerji ithalatı için de yüksek bir döviz ihtiyacı var" dedi ve ekledi:
"Bu tablonun ötesinde küresel dolar talebi de çok yüksek, tedarik zincirleri sorunlu. Dış şartlar da Türkiye lehine değil. Dolayısıyla dolar/TL'nin 15 altında kalması imkansızdı. Şimdi yeni politika seti içinde dolar/TL'nin hangi bantta kalacağını ve bu yeni bandın ne kadar sürdürülebilir olduğunu görmeye çalışıyoruz. Yeni enstrümanlarla bunun nasıl destekleneceği önemli" dedi.
Küresel piyasalarda resesyon endişeleri ile karışık seyir
Bitcoin kritik seviyeyi zorlamaya devam ediyor
Hükümet hata üzerine hata yaparak ülke ekonomisini mahvettiler. Bütün fiyatlama davranışları değişti. Güven kalmadı, bu sebeple insanlar eline geçen bir kaç lirayı bile dolara çevirmeye başladı.
Faizleri yükseltmeyerek ülke ekonomisini tarihinde olmayacak krize soktular akıl noksanlıgı IMF şart hem güven hem liyakat hemde ekonominin bilimsel gerçeklerine dönmek için imkanı yok bunların dışında bir çözüm aramanın
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.