Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Afrika’nın en büyük ekonomisi olan Nijerya, bu yıl sonuna kadar resmi dijital para birimini (CBDC) kullanıma sunacak. Şirket Bitt Inc. firmasıyla işbirliği için anlaştı.
Nijerya Merkez Bankası Başkanı Godwin Emefiele’nin bildirdiğine göre dijital paranın ismi eNaira olacak.
Yapılan açıklamada yeni dijital para biriminin sınır ötesi ticareti ve finansal katılımı canlandırması, parasal işlemleri daha verimli hale getirmesi ve para politikasını iyileştirmesi bekleniyor.
Nijerya Merkez Bankası ilk olarak dijital para birimi projesini 2017 yılında duyurmuştu.
Şubat ayında kripto para işlemlerini yasakladıktan dört ay sonra, finansal sistem için bir tehdit olduğunu söyleyerek Merkez Bankası Dijital Parası için hazırlıkları tamamladıklarını belirtmişti.
Nijerya Merkez Bankası tarafından dün yapılan açıklamada Bitt Inc’i şirketinin “teknolojik yeterlilik, verimlilik, platform güvenliği, birlikte çalışabilirlik ve uygulama deneyimleri” nedeniyle seçildiğini açıkladı.
Şirket daha önce Doğu Karayipler Merkez Bankası’nın çıkardığı DCash projesinde de çalışmıştı.
TEST AŞAMASINDAKİ ÜLKELER
Dijital paraları kullanmaya başlayacak ülkeler arasında İsveç, Bahamalar, Fransa, Filipinler, Japonya, Türkiye ve İsviçre de var. Bu ülkelerin merkez bankaları henüz test aşamasında olduklarını bildirdi.
Avrupa’da da Avrupa Merkez Bankası (ECB) da, 2021 yılı içerisinde konuyla ilgili kesin bir karar almayı planlıyor. Çin devleti de bazı bölgelerde bu uygulamayı geniş çaplı bir şekilde test ediyor.
ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell da geçtiğimiz ay Fed’in dijital merkezi paraya sıcak baktığını ifade ederek “ABD’nin dijital bir para birimi olsaydı kripto paraya ihtiyacınız olmayacaktı” ifadelerini kullanmıştı.
TÜRKİYE'DE ÇALIŞMALAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın önceki Başkanı Naci Ağbal da, Türkiye’nin merkez bankası dijital para birimi için “kavramsal” araştırma sürecinin tamamlandığını ve pilot testlere 2021’in ikinci yarısında başlanmasının planlandığını duyurmuştu. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da dijital para birimi için eylül ayında çalışma yapacaklarını bildirdi.
Hindistan MB, dijital rupi testlerine başlayacak
Merkez bankası dijital paraları bankalar için tehdit
FED’in dijital para planları kriptoyu nasıl etkileyecek?
BDDK'dan dijital bankacılık düzenlemesi
Dijital Euro nedir, piyasaya ne zaman çıkacak?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.