Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
2008 Küresel Finans Krizi’nden on yıldan fazla bir süre sonra, piyasa düzenleyicileri bir kez daha finansal sistemin kalbindeki bazı şirketlerin iflas etmesi kaldırılamayacak kadar büyük hale gelmesinden korkuyor. Ancak bu kez söz konusu şirketler bankalar değil.
Reuters’ın haberine göre günümüzde piyasa düzenleyicisi kurumları geceleri uykusuz bırakanlarsa bankaların, sigorta şirketlerinin ve piyasa operasyonlarının büyük bir bölümüne ev sahipliği yapan Google, Amazon ve Microsoft gibi şirketler.
Habere göre merkez bankası kaynakları finansal kurumların ödeme sistemleri ve internet bankacılığı gibi kritik operasyonlarını bulut teknolojilerine taşıma hızının ve ölçeğinin potansiyel riskleri bir miktar daha arttırdığını söyledi.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir G7 ülkesinin piyasa düzenleyicisi açıklamasında, “Paradigma değişiminin henüz başındayız. Bu yüzden amaca uygun bir çözümlere sahip olduğumuzdan emin olmalıyız” ifadelerine yer verdi.
Söz konusu açıklama düzenleyici kurumların büyük teknoloji şirketlerini daha yakından incelemek için veri toplamakta olduklarını gösteriyor.
Bankalar ve teknoloji şirketleri ise bilgisayar korsanlarına ve teknik aksaklıklara karşı daha dayanıklı, daha hızlı ve daha ucuz hizmetler sağladığı gerekçesiyle bulut teknolojilerinin daha fazla kullanılmasının bir kazanç olduğunu söylüyor.
Ancak piyasa düzenleyicileri, bir bulut şirketindeki oluşabilecek herhangi bir aksaklığın birden fazla bankayı ve ülkelerin önemli hizmet dallarını çökertebileceğinden endişe ediyor. Düzenleyiciler müşterilerin ödeme yapamamasından, mali hizmetlere erişememesinden ve finansal sisteme olan güvenin sarsılmasından korktuklarını belirtiyor.
Bankalar az sayıdaki teknoloji şirketlerine hassas verilerini teslim ederek aşırı bağımlı bir konuma gelirken, ABD Hazine Bakanlığı, Avrupa Birliği, İngiltere Merkez Bankası ve Fransa Merkez Bankası, tek bir bulut teknolojisi veri sağlayıcısına bağlı risklerini azaltmak için bulut teknolojisine yönelik incelemelerini hızlandıran kurumlar arasında yer alıyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel çapta bankaları oldukça hızlı bir şekilde bulut sistemlerine geçmeye çalışıyor. İngiltere Merkez Bankası’ndan(BOE) geçtiğimiz ay yapılan açıklamada, büyük teknoloji şirketlerinin finans firmalarına şart ve koşullar dikte edebildiğini ancak müşterilerinin riskleri izlemesi için her zaman yeteri kadar bilgi sağlamadığı belirtildi. BOE söz konusu "gizliliğin" sona ermesi gerektiği konusunda uyardı.
İngiliz bankası NatWest’in İdari İşler Sorumlusu Simon McNamara konuyla ilgili açıklamasında, “Çalışmaların başarısız olması konusunda oldukça telaşlıyız” dedi. McNamara firmaların yeterince hazırlıklı olmaması ve tek bir sağlayıcının dahi kaybolması halinde herkesi ilgilendiren bir sorunun ortaya çıkacağı konusunda uyardı.
McNamara, bankanın riskleri azaltmak için teknoloji firmaları ve düzenleyici kurumlarla yakın işbirliği yaptığını ve işlerin ters gitmesi halinde alternatif hizmetleri de devreye soktuğunun söyledi. İdari sorumlu, "Para bizimle bitiyor, Bütün yumurtalarımızı bir sepete koymuyoruz” ifadelerine yer verdi.
Bankalardan yazılımcılara esnek çalışma imtiyazı
Perakende bankacılıkta devrim yaklaşıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.