BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBir dönem bitiyor----

Bir dönem bitiyor

Bir dönem bitiyor
18 Ağustos 2013 - 09:30 www.finansgundem.com

Şirket bilgileri elektronik ortamda toplanıyor. Bakan Yazıcı, artık kayıp veya çalıntı kimliklerle şirket kurulması imkânsız hale geldiğini söyledi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında bilgilerin elektronik ortamda depolanması ve paylaşılması uygulamasını içeren Merkezî Sicil Sistemi (MERSİS) işbirliği protokolü imzalandı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katıldığı törende protokole, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldız imza attı. Bakan Yazıcı, MERSİS ile ticarî işletmelerin ticaret sicil numarası yerine geçecek ve tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında kullanılacak bir ‘ortak anahtar’ numaralama sistemi oluşturduklarına işaret ederek, “Şirket kuruluşu işlemleri, kuruluştan sonraki tescil ve ilanı gereken değişiklik işlemleri, yapılan bildirim ve tescillerin ilan edilmesi gibi işlemler, MERSİS portalı üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.” dedi. Yazıcı, artık kayıp veya çalıntı kimliklerle şirket kurulmasını imkânsız hale getirdiklerini kaydetti.
Yazıcı, sistemin 2010 yılında başlayan çalışmalarında önemli yol kat ettiklerini vurgulayarak, “Tüzel kişiliklere, tüm ticarî işletmelere ilişkin merkezî bir veri tabanı kurulması hükümetimizin kurulduğu ilk aylardan bu yana gündeminde yer almaktadır. 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’muz ile ticaret hukukumuza elektronik ortamda hukuki işlem tesis edebilme ve bilgi toplumu hizmetlerinin gereklerine uygun gibi yeni çalışmaları geliştirdi.” dedi. Yazıcı, sistemin devrede olmadığı durumda herhangi bir kişinin bir veya birden fazla şirkete ortak olup olmadığını, ortaklık payını, yetkili olup olmadığını öğrenebilmek için Türkiye’de halen mevcut 238 Ticaret Sicil Müdürlüğü ile yazışma yapmak ayrı ayrı iletişim kurmak zorunda olunduğuna dikkat çekti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğu da bilgiye hızlı erişimin önemine dikkat çekerek, uzun zamandır bakanlıkla birlikte şirketlerin bürokratik işlerini kolaylaştıracak projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Bakanlığımızla güç birliğine giderek devrim niteliğinde protokol imzaladık. Şirketlerimizi tacir ve sanayicilerimizi 21. yüzyıla hazırlayacak adımları beraber atacağız.” diye konuştu.
MERSİS projesi kapsamında 204 Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde veri aktarımı ve yaygınlaştırma çalışmaları tamamlandı. 200 Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde hizmet verilmeye ve alınmaya başlandı. 2 milyon 995 bin işletmeden 2 milyon 481 bin 671’inin verileri sisteme dahil edildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)