Bir Bank Asya analizi, neler oldu neler olacak?
Bank Asyanın üst yönetiminde neler oluyor. Eski genel müdür Ünal Kabaca neden ayrıldı? Bankada en etkin isim olan genel müdür yardımcısı Ünsal Sözbir neden istifa etti. Birçok ismin adı konuşulurken Cemil Özdemir neden genel müdür olarak atandı?
Bank Asya Katılım Bankası üst yönetimi bugünlerde cadı kazanı gibi. Geçen hafta sonu iki genel müdür yardımcısı istifa ederken bunların yerine dört yeni genel müdür yardımcısı atanacak. Bunun için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna (BDDK) gerekli başvurular yapıldı.
Peki Bank Asyanın üst yönetiminde neler oluyor. Eski genel müdür Ünal Kabaca neden ayrıldı? Bankada en etkin isim olan genel müdür yardımcısı Ünsal Sözbir neden istifa etti. Birçok ismin adı konuşulurken Cemil Özdemir neden genel müdür olarak atandı? Bu atamadan sonra iki genel müdür yardımcısı neden istifa etti? Hala istifa etmesi gündemde olan başka genel müdür yardımcıları da var mı?
Bu sorulara cevap vermeden önce kısaca Bank Asya Katılım Bankasına bir göz atalım. Hemen belirtelim amacımız okuyucularımı detaylara boğmak değil ama bizim bildiğimizi herkesin de konuştuğu bazı gerçekleri paylaşmak⦠Kısacası her zaman yaptığımız gibi yine Kral Çıplak demek. Çünkü biz Finans Gündem olarak bütün gerçeklerin su yüzüne çıkması, ve bütün şirketlerin her konuda şeffaf olmasını istiyoruz.
Malum ASYA KATILIM BANKASI Türkiye'nin altıncı özel finans kurumu olarak 24 Ekim 1996 tarihinde, Altunizadedeki Merkez Şubesi ile (Şu an Hüsnü Özyeğin Üniversitesi olarak faaliyet gösteriyor) faaliyetlerine başladı ve 20.12.2005 tarihinde Asya Finans Kurumu Anonim Şirketi olan şirket unvanı Asya Katılım Bankası Anonim Şirketi olarak değiştirdi. Kuruluş sermayesi 2 milyon TL, mevcut ödenmiş sermayesi 900 milyon TL olan banka tabana yayılmış yerli sermayeye dayanan, çok ortaklı bir yapıya sahip. Öyle ki bankada yüzde 10'dan fazla hissesi olan kimse yok. Yüzde 3 sermayesi olan en büyük ortak olaraka anılıyor. En azından kurulduğu dönemde böyleydi.
Faizsiz bankacılığın gereklerine uyarak üretime destek olmayı kuruluş prensibi olarak kabul eden Bank Asya'nın temel amacı; müşteri odaklı hizmet anlayışından hareketle, teknolojinin getirdiği en son imkanları kullanarak, faizsiz finans sistemini daha geniş kitlelere ulaştırabilmek⦠Bu doğrultuda, Genel Müdürlük birimleri haricinde Aralık 2009 tarihi itibarıyla 160 şube ve yurt içinde 2, yurt dışında 1000 muhabir banka ile faaliyetlerini sürdürüyor.
Bank Asya diğer katılım bankalarına göre biraz daha farklı bir yapıya sahip. Örneğin tek bir patronu yok. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi'ne sahip ilk katılım bankası olan Bank Asya; bireysel, ticari ve kurumsal bankacılık alanlarında müşterilerinin her türlü ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak ürün yelpazesi ve yapılanması ile faaliyet gösteriyor. Bank Asya, geleneksel dağıtım kanalları olan şubelerinin dışında İnternet Şubesi, Alo Asya Telefon Bankacılığı, ATM ve POS terminalleri ile bankacılık hizmetlerini kesintisiz, hızlı ve etkin bir şekilde sunmayı hedefliyor. Diğer bankalara göre kredi kartı gibi alanlarda oldukça aktif.
Bankanın kurulduğu günden bu yana genel müdürlüğünü yapan Ünal Kabaca kısa bir süre önce görevden ayrıldı. Ve yerine Cemil Özdemir atandı. Bankada bugün yaşanan sancılı süreç aslında Ünal Kabaca görevden alınmadan önce kendini göstermişti. Bankada en etkin ikinci isim olan Ünsal Sözbir sürpriz bir şekilde istifa etmiş ve kamuoyunda kimse Finans günden de dahil olmak üzere bu istifanın perde arkasını yazmamıştıâ¦
Peki Ünsal Sözbir neden istifa etmişti⦠Aslında Ünsal Sözbirin istifasının ipuçları personele attığı Veda" yazısının satır aralarında gizliydi...
Banka yönetiminde hiçbir sorun yokken 2004 yılında bir Ben duygusu ortaya çıkmış ve bazı isimler genel müdürün değişmesini istemişlerdi. Yönetimdeki bu isyan başarılı olamadı ve Ünal Kabaca o dönemde görevde kaldı. Hemen belirtelim. Kabaca, murakıp kökenli bir bankacı ve mütevazi kişiliği ile biliniyor... Bu banka içeresinde bir kazançtı aslında. O dönem Kabacanın genel müdürlükten ayrılmasını isteyen isimler başarılı olamayınca bankanın ortaklık yapısında da bazı sorunlar çıktı. En çok hisseye sahip olan bir aile kurum ile yollarını ayırmayı tercih etti. Sonrasında ne oldu. O gün Ünal Kabacanın yerine genel müdür olmak isteyen o yönetici bir kamu kurumunda genel müdür oldu. Daha sonra ise şansı yaver gitti ve bankacılıkla ilgili üst kurulda etkin bir yere geldi. Bu atama Bank Asya yönetiminde şaşkınlıkla karşılandı ve Bank Asya yönetimi de kendi çapında 'kendine çeki düzen' vermeyi tercih etti. Üst kuruldaki bu atamadan sonra 2004 yılında etkin olan ve 2004 yılındaki genel müdürlük tartışmasında Ünal Kabacayı destekleyen Ünsal Sözbir istifa ettiâ¦
Kimilerine göre banka başarılı kimilerine göre ise değildi. Örneğin bankanın kriz yılı olmasına karşın 2009 yılındaki karı oldukça iyiydi. Banka birçok banka ile kıyaslandığında oldukça başarılı karlar yazmıştı. Unutmadan söyleyelim bazı alanlarda tasfiye olacak krediler artmışt (Bunlar bilançoda var. Ama genele bakıldığında banka başarılıydı.
Banka kar etse de bu kez ortaklar tarafında sıkıntı vardı. Ve Bank Asya ortakları istedikleri kredileri alamamaktan şikayetçiydi. Çünkü Kabaca murakıp kökenliydi ve kuralları esnetmiyordu. Kabacının bu tutumu 2009 yılı sonunda istifasına neden oldu. Ve yerine ortaklara daha yakın olan bir isim Cemil Özdemir genel müdür olarak atandı. Kısacası şu an yaşananlar hissedarların bankada daha etkin olma çabalarının bir sonucu olarak yorumlanabilir. Ve değişim önümüzdeki günlerde de sürecek.