Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, kâr oranı düşen eczanelerin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Halil Ataş'ın Sözcü'deki haberine göre eczacıların kârlarının en son 2009 yılında güncellenen İlaç Fiyat Kararnamesi ile belirlendiğini dile getiren Şahin, “O tarihten beri sürekli ilaç fiyatlarına zam gelmesine rağmen İlaç Fiyat Kararnamesi’nde bir güncelleme yapılmaması sebebiyle ortalama eczacı karlılıkları maalesef giderek düşmekte. Yani ilaç fiyatları arttıkça eczanelerin karları düşmekte. Ve sürekli artan giderler sebebiyle de artık maalesef bu makas daralmakta ve bizlerin önünü kesmekte” ifadelerini kullandı.
“8 BİN ECZANE KAPANMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA”
Şahin, “Acilen İlaç Fiyat Kararnamesi’nde eczacı lehine bir düzenleme olmaması halinde bu yıl içerisinde Türkiye’deki 28 bin eczaneden 8 bin tanesi kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak” dedi.
“EN DÜŞÜK 4 KATI, EN YÜKSEK 9,5 KATI ARTIRILMALI”
Bursa Eczacı Odası olarak birkaç çalışma yaptıklarını ifade eden başkan Şahin, şunları söyledi;
“Bu çalışmalarda 2009 yılı ile bugünkü rakamları karşılaştırdık. Örneğin o zamanki ile bugünkü asgari ücret değişimi, ilaç euro kuru değişimi, TÜİK’e göre enflasyon ve en son real euro kuru karşılaştırması yaptık. Bunun sonucunda ilaç fiyat kararnamesindeki eczacı karlılıklarını belirleyen baremlerin en düşük 4 katına en yüksekte de 9,5 katına kadar arttırılması gerekiyor.
Bununla ilgili Türk Eczacıları Birliği’mizin de talepleri hem Sağlık Bakanlığı’na hem de Maliye Bakanlığı’na aktardığını biliyoruz. Ancak maalesef bu çalışmalar aktarılalı 3 ayı geçmesine rağmen hala olumlu bir cevap alamadık.”
“MESLEKTAŞLARIMIZIN BİR ÇOĞUNU DA KAYBETTİK”
Kovid pandemisi döneminde meslektaşlarının hepsinin canla başla çalıştıklarını ve bir çoğunu da kaybettiklerini üzülerek belirten Şahin, “Bizler bunları karşılık beklemeden yaptık. Ancak artık yaşatabilmek için de yaşamak istiyoruz. Yaşanılan sıkıntılarımız ile ilgili en kısa sürede gerekli düzenlemeler yapılmaz ise maalesef bir çok meslektaşım önümüzdeki yıl vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam edemeyecek” şeklinde konuştu.
“İLAÇ YOKLARI AĞUSTOSTA YÜZDE 30’LAR SEVİYESİNE ÇIKABİLİR”
Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan piyasadaki ilaç yoklarının da devam ettiğine işaret eden Şahin, sözlerini şöyle tamamladı;
“Dövizdeki dalgalanmaların özellikle ithal ilaçlara erişimi zorlaştırıyor ve bizi tedirgin ediyor. Zam öncesi piyasada ilaç yokları yüzde 35'ler seviyesine kadar çıkmıştı, yani neredeyse 3 ilaçtan 1 yoktu. Zam sonrası ise bu oran anca yüzde 10’lara kadar geri geldi. Bugün ise maalesef bu oran yüzde 15’ler seviyesine çıkmış halde ve dövizdeki hareketlilik sebebiyle bu oranın temmuz-ağustos aylarında yeniden yüzde 30’lara çıkmasından korkuyoruz. Tüm bu sebepler ile İlaç Fiyat Kararnamesi’nde acilen olumlu düzenlemeler yapılmalıdır. Aksi halde bir çok eczanemiz kapanacak ve maalesef halkımızın ilaca erişimi zorlaşacaktır.”
Hic bir işe yaramayan katma değeri olmayan ve hiç bir ilaç üretmeyen sadece ticaret yapan bir sektör
Tamamen yalan algı kardan zarar etmemek amaç dünyaları kazanıyorlar kazandılar kaç asgari ücretlinin kazandığını kazanıyorlar ağlaya ağlaya
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.