Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yaşamak zorunda olduğunu hatırlatan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, “Ülkemizin her bölgesi ve nüfusumuzun büyük bir kısmı deprem riskiyle karşı karşıya. Doğu Karadeniz’de de son yıllarda önemli titreşimler hissetmeye başladık. Bölgedeki yapıları, dolgu zeminler üzerindeki binaları ve mühendislik projelerini detaylı bir şekilde izliyoruz. Nerede yaşarsanız yaşayın, deprem gerçeğini bilerek hareket etmeli ve binalarımızı dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.
2000 ÖNCESİ YAPILAR ALARM VERİYOR
Altunışık’a göre, 2000 yılından önce yapılan binaların çoğu deprem güvenliği açısından yetersiz. Özellikle kötü zeminlerde inşa edilmiş yapılar, depremin etkisini artırarak daha büyük tehlikelere yol açıyor. İzmir depremine atıfta bulunan Altunışık, "Kötü zeminde sıvılaşma nedeniyle birçok bina yıkıldı ve büyük can kaybı yaşandı. Benzer şekilde, dolgu alanlarında inşa edilmiş yapılar da daha hassas bir konumda bulunuyor" ifadelerini kullandı.
KOROZYON: SESSİZ TEHLİKE
Bölgedeki en büyük sorunlardan biri de korozyon. Nemli bölgelerde beton içindeki demirlerin paslanması, yapıların dayanıklılığını ciddi şekilde azaltıyor. Altunışık, "Bodrum katlarında yaşayanlar kolonlardaki pas paylarını kaldırdığında demirlerin paslanmış olduğunu görebilir. Korozyon nedeniyle binalar bazen hiçbir deprem olmadan bile kendiliğinden çökebiliyor” uyarısında bulundu.
TRABZON'DA YAPI STOKU ÇALIŞMASI BAŞLIYOR
Prof. Dr. Altunışık, Trabzon’da riskli yapıların tespiti için kapsamlı bir yapı stoku belirleme çalışmasının başlatıldığını duyurdu. Bu çalışma kapsamında Ortahisar başta olmak üzere 18 ilçedeki binaların durumu analiz edilecek. Altunışık, “6 ay içinde Ortahisar’daki tüm binaların risk durumunu ortaya koymayı hedefliyoruz. Bu çalışma, Trabzon’un yanı sıra Doğu Karadeniz’in diğer illerine de yayılacak” dedi.
UZMANLARDAN ÖNERİLER
Eski Binalarınızı Kontrol Ettirin: 2000 yılından önce inşa edilmiş bir binada yaşıyorsanız, mutlaka yapı güvenliği analizi yaptırın.
Korozyona Karşı Önlem Alın: Bodrum katlarındaki kolonların durumu kontrol edilmeli, korozyon belirtileri varsa acilen müdahale edilmelidir.
Dolgu Zeminlere Dikkat Edin: Özellikle dolgu alanlarında bulunan yapıların zemin sağlamlaştırması yapılmalıdır.
Sonuç olarak, 25 yaşından büyük binalar, hem deprem hem de korozyon riski nedeniyle büyük tehlike oluşturuyor. Deprem gerçeğini unutmadan, binaların dayanıklılığını artırmak ve riskleri en aza indirmek için harekete geçmek gerekiyor.
Büyük İstanbul depremi neden gecikiyor? Uzman isim örneğiyle açıkladı!
Ayvacık'ta deprem: Naci Görür'den Kuzey Ege ve Marmara için uyarı!
Çanakkale'de 5,2 büyüklüğünde deprem!
17 Ağustos 1999 depreminde binamızın yaşı 4 tü. Şimdi ise 30.düşünmek bile istemiyorum...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.