Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye, doğal gaz ve petrol gereksiniminin tamamına yakın bölümünü ithalat yoluyla karşılıyor. Her yıl 45-50 milyar metreküp doğal gaz tüketiliyor. Petrol tüketimi de 50 milyon ton dolayında bulunuyor. 25 milyon tonu dizel, 5 milyon tonu jet yakıtı, 2.3 milyon tonu benzin ve 4.5 milyon tonu LPG’den, kalanı da diğer yakıtlardan oluşuyor.
Türkiye, petrol ve gaz ithalatı için her yıl milyarlarca dolar yurt dışına ya da tedarikçi ülkelere ödeme yapıyor. Yılına göre değişmekle birlikte enerji ithalatı için 40 milyar dolar düzeyinde bir ödeme söz konusu oluyor. Bu yönüyle, Türkiye’nin cari açığında petrol ve doğal gaz önemli bir yer tutuyor.
PETROL FİYATI GERİLEDİ
Bu yıl, küresel ölçekte korona virüs salgınıyla birlikte talebin gerilemesi sonucu petrol fiyatları düştü. Doğal gaz fiyatları da görece geriledi. Türkiye’nin, 2020’de geçmiş yıllara göre enerji ithalatı için görece daha az para ödeyeceği hesaplanıyor. Bu, cari açık için olumlu bir gelişme olarak öne çıkıyor.
ALTIN İTHALATI PATLADI
Buna karşılık enerji sektörünün yan kolu olan “madencilik”te olağanüstü bir gelişme yaşanıyor. Habertürk'ten Olcay Aydilek haberine göre, Türkiye’nin, altın ithalatı katlanarak artıyor. Yılın ilk 8 ayında 16.1 milyar dolara ulaştı. Bu tutarın, yıl sonunda 20 milyar dolara çıkması bekleniyor. Önceki yıllarda 8-9 milyar dolarla sınırlı kalıyordu. Bu durum, cari açıkta baskıyı artıyor.
ÜRETİM NE KADAR?
Yurt içi altın üretimi ne kadar? Türkiye'de 2018 yılında 27.1 ton olan altın üretildi. Üretim, 2019 yılında yüzde 40'lık artışla 38 tona çıktı. Bu yıl sonunda 40-45 tona ulaşması bekleniyor. Hedef, kısa süre içinde 100 ton üretim…
Altın ithalatının patlaması, altın üreticilerini de harekete geçirdi. Üreticiler, Ankara ile temasa geçerek, arama projeleri ile rezerv geliştirme sondajları sonuçlarını paylaştı. Sondajların, bin 200 ton ek üretim olanağı sunduğuna işaret edildi. Sektör, “Bin 200 ton rezervin üretimi için projeler tamam. Ruhsatlar verildi. Devlet, bunların önünü açarsa üretim başlar, ithalat azalır” dedi.
Türkiye’de, altın potansiyelinin de 6 bin 500 ton (henüz tamamı keşfedilmemiş) olduğuna dikkat çeken sektör kaynakları, “Aramalar yapıldıkça bu miktarın da üzerine çıkılabilir” mesajını iletti.
Dolar yükseliyor, altın sert düşüyor
Fed’in bağımsızlığının günleri sayılı
Yabancı ekonomistlerin TCMB beklentisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.