Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD’deki bilim insanları, Afrika’da maymunlarda ortaya çıkan ve ölümcül olduğu belirlenen yeni virüsün, bir sonraki pandemiye neden olabileceği konusunda uyardı.
ABD’de yer alan Colorado Boulder Üniversitesi’de uzmanlar, Simian hemorajik ateş virüsünün (SHFV), iç kanama da dahil olmak üzere yıkıcı Ebola benzeri semptomlara neden olduğu ve bulaştığı hemen hemen her canlıyı öldürdüğünü ortaya koydu.
Bilim insanları, virüsün bağışıklık sistemini ele geçirdiğini, temel savunma mekanizmalarını devre dışı bıraktığını ve vücudu hücre hücre parçaladığını belirledi. ABD’li araştırmacılar virüsün henüz bir insanda görülmediğini ancak ‘yayılmaya hazır’ olduğunu söyledi.
PANDEMİ UYARISI
ABD’li araştırmacılar, bu yeni virüsün ‘potansiyel bir pandemiye neden olabileceğini’ vurgularken, şimdiden takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Colorado Boulder Üniversitesi’ndeki uzmanlar, SHFV’nin ‘insanlarla uyumluluğu’na dikkat çekerken, uyarı alarmının da yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. 0
Araştırmacılar, bir laboratuvar çalışmasında, virüsün bir insan reseptörüne kolaylıkla tutunabildiğini ve kendi kopyalarını çıkarabildiğini bulduklarını da açıkladı.
Araştırmanın kıdemli yazarı Dr Sara Sawyer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu hayvan virüsü, insan hücrelerine nasıl erişeceğini, çoğalacağını ve bazı önemli bağışıklık mekanizmalarından nasıl kurtulacağını biliyor. Bu oldukça nadir görülen bir durum. Buna dikkat etmeliyiz.” dedi.
VİRÜS ÖLÜME NEDEN OLUYOR
Uzmanlar, SHFV’nin maymunlarda, vücut dokusunda sıvı tutulmasına, iştahsızlığa ve kanamaya neden olduğunu ve enfekte olan hayvanların iki hafta içerisinde hayatını kaybettiğini de buldu.
Yazar Profesör Cody Warren, "Bu virüs ile HIV pandemisine yol açan maymun virüsleri arasındaki benzerlikler çok büyük. Henüz bir insan arterivirüs enfeksiyonu teşhisi koymamış olmamız, hiçbir insanın maruz kalmadığı anlamına gelmez. Bu araştırması yapıldıkça ortaya çıkabilecek bir şeydir.” dedi.
Araştırmacılar çalışmalarını, tipik olarak domuzlar ve atlar arasında dolaşan, ancak insan olmayan primatlarda yeterince çalışılmamış olan arterivirüs adı verilen bir virüs ailesi üzerinde yoğunlaştırdı.
BENZER SÜREÇ KOVİD’DE DE GÖRÜLDÜ
2019 kışından önce, Kovid-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2 insanlarda hiç tespit edilmemişti. İnsanlara yayılmadan önce yarasalardan geçtiğine inanılan yeni bir virüstü. Daha önce hiç görülmemiş virüs, insanların deneyimsiz bağışıklık sistemlerine zarar verdi ve aylarca hız kesmeden yayıldı.
Uzmanlar, yeni Ebole benzeri virüsün de benzer durumlara yol açabileceğini vurgularken, Dr Sawyer, “KOVID, hayvanlardan insanlara, bazıları küresel felaketlere yol açan uzun bir yayılma olayı dizisinin sadece sonuncusu. Ama yenilerin de çıkabilmesi muhtemel.” dedi.
Dünyanın en tehlikeli süper virüsü olabilir! Kısırlığa neden oluyor
Aşılara dirençli: Yarasalarda yeni korona virüs!
Tıpta çığır açan buluş: Kanser hücrelerini öldüren virüs!
Korkutan uyarı: Bol virüslü çok zor bir kış geçireceğiz!
Batı Nil Virüsü vakaları artıyor: 4 belirtiye dikkat!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.