Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son tahminlerin tarihsel verilerle tutarsız olduğunu söyleyen araştırmacılara göre, deniz seviyesindeki yükselme, daha önce düşünülenden daha hızlı ve daha büyük olacak. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) en son değerlendirmesinde, deniz seviyesİnin 2100 yılına kadar 1,1 metrenin üzerine çıkma ihtimalinin düşük olduğunu açıklamıştı.
ORTALAMA 1,35 METRE YÜKSELME BEKLENİYOR
Ancak, Copenhag Üniversitesi’nin Niels Bohr Enstitüsü’nden iklim araştırmacıları, en iyi durumdaki bir iklim senaryosunda bile, seviyelerin 2100’de ortalama olarak 1,35 metreye kadar yükseleceğine inanıyor.
Ocean Science dergisinde yayınlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, IPCC'nin değerlendirmesini doğrulamak için deniz seviyesi yükselmesine ilişkin tarihsel verileri kullandıklarında, yaklaşık 25 santimetrelik bir fark bulduklarını açıkladı.
Çalışmanın yazarlarından, Aslak Grinsted, "Önceki tahminlerin çok düşük olduğuna keşfetmemiz üzücü bir haber. Deniz seviyesindeki yükselişe ilişkin tahminler için şu anda kullanılan modeller yeterince hassas değil. Açıkça söylemek gerekirse, geçmişteki verilerle karşılaştırdığımızda hedefe ulaşmıyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, IPCC tarafından tarafından yapılan değerlendirmede buz tabakaları, buzullar ve okyanuslarda genleşme modellerinden yaralanıldı. Ancak Grinsted, kuruluşun araştırmada kullandığı verilerin yetersiz oluğunu söyledi.
1990'lardaki uydu gözlemlerinden önce Antarktika'nın erime oranı hakkında neredeyse hiçbir veri bulunmadığını ifade eden Grinsted, geçmişe bakarak gelecekteki senaryoları doğrulama yöntemlerinin, deniz seviyesindeki yükselmenin nasıl analiz edileceğine dair bir yer edinebileceğini umduğunu açıkladı.
DÜNYANIN YÜZDE 44'Ü KIYILARDA YAŞIYOR
Arupa Birliği’nin (AB) su kaynakları ve enerjinin sorumlu kullanımı hakkında yayın yaptığı Better World Solution’s Platformuna göre, şu anda dünyanın yüzde 44’ü deniz ve okyanus kıyılarının 150 kilometre çevresinde yaşıyor.
YILLIK MALİYET 1 TRİLYON DOLARI BULABİLİR
Deniz seviyesinin yükselmesi özellikle sel baskınlarına karşı altyapının bulunmadığı Doğu Avrupa, Orta Doğu, Endonezya, Bangladeş, Hindistan, Güney Ameirka, Çin ve Güney Asya ülkelerini tehdit ediyor. Deniz seviyesinin yükselmesi ve batan topraklardan kaynaklanan risklerlerle birlikte, büyük kıyı şehirleri için küresel sel hasarının gerekli adımlar atılmadığında 2050’nin ardından yıllık 1 trilyon dolara mal olabileceği tahmin edilliyor.
1 kilo kıyma fiyatına 4 adet yeşil erik
Türk aşısı Kovid-19’la mücadelede çığır açacak
Çiftçinin tarlası Ziraat Bankası’na geçti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.