Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ruh sağlığı ve kendini iyi hissetme derecesi gün, hafta ve yıl boyunca değişiyor. Ancak günün saatlerine göre ruh halinin nasıl dalgalandığına dair pek araştırma yapılmadı.
University College London'dan bilim insanları bu soruyu yanıtlamak adına iki yıl boyunca yaklaşık 50 bin kişiden alınan 1 milyon kadar anket cevabını inceledi.
Katılımcılar düzenli olarak "Bu hafta kendinizi ne kadar mutlu hissettiniz?", "Hayatınızdan ne kadar memnundunuz?" ve "Hayatınızda yaptığınız şeylerin ne ölçüde değerli olduğunu hissettiniz?" gibi soruları yanıtladı.
Ayrıca anketin doldurulduğu yıl, mevsim, gün ve saat bilgisi de dahil edildi. Araştırmacılar katılımcıların yaşı, sağlık durumu ve çalışıp çalışmadığı gibi faktörleri de hesaba kattı.
Independent Türkçe'nin haberine göre, Bulguları hakemli dergi BMJ Mental Health'te 4 Şubat'ta yayımlanan çalışmada, günün en iyi hissedilen vaktinin sabah olduğu saptandı.
Makalenin başyazarı Dr. Feifei Bu, "Çalışmamız, insanların ruh sağlığı ve iyi hissetme halinin günün saatlerine göre dalgalanabileceğini gösteriyor" dedi ve insanların genellikle erken saatlerde en iyi, gece geç saatlerde en kötü hissettiklerini belirtti.
Araştırmacılar, mutluluk ve hayat memnuniyeti gibi hislerin pazartesi ve cuma günleri, pazara göre daha yüksek olduğunu da saptadı. Ayrıca katılımcılar genel olarak salı günleri de daha mutlu hissettiğini bildirdi.
Pek de şaşırtıcı olmayan bir diğer bulguysa kış mevsiminde, depresyon, anksiyete ve yalnızlık hissinin daha yüksek çıkmasıydı.
Bilim insanları gün içindeki dalgalanmaların neden ortaya çıktığını tam olarak bilmiyor ancak stres ve ruh halini düzenleyen kortizol hormonunun rol oynayabileceğinden şüpheleniyorlar.
Makalede "Kortizol uyandıktan kısa bir süre sonra zirve yapar ve yatma vakti civarında en düşük seviyelerine ulaşır" diye yazıyorlar.
Ancak araştırmacılar bulguların neden-sonuç ilişkisi kurmadığının ve daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor.
Dr. Bu, "Günün saati ruh sağlığı ve iyi hissetme halini etkileyebilir ancak katılımcıların ruhsal durumu ankete ne zaman yanıt vermeyi seçtiklerini de etkileyebilir" diye açıklıyor.
Ruh sağlığının gün içindeki değişiminin daha iyi anlaşılması, destek programlarının daha etkili hale getirilmesini sağlayabilir. Örneğin günün geç vakitlerinde ruh sağlığının daha kötü olduğu düşünülürse, destek mekanizmalarına gece erişimi artırılabilir.
Uzmanlar gün, hafta ve sene içinde ruh halinde değişimler yaşanmasına karşın ruh sağlığını etkileyen çok fazla faktör olduğunun altını çiziyor. Dr. Bu, sabah insanı olmayanların bu bulgulara dayanarak kendisini değiştirmeye çalışmasına gerek olmadığını söylüyor:
"Kişisel deneyimleriniz farklılık gösterebilir. Gece kuşuysanız ve kendinizi en iyi hissettiğiniz vakit gece yarısıysa, panik yapmayın."
'Eşref saati' nedir?
Günlük dilde sıkça kullanılan tanımlamalardan biri olan 'eşref saati' Türk Dil Kurumu'nda (TDK) iki şekilde tanımlanıyor.
'Eşref saati' bir işin olumlu yola girmesi için en uygun zaman olarak tanımlanırken, iş görecek kimsenin ters davranmayarak, güçlük çıkarmayarak uysallık gösterdiği zaman dilimi için de kullanılıyor.
Dikkat! Bu uyku alışkanlığı kalp krizi riskini artırıyor
Azı da fazlası da beynin yapısını etkiliyor: İşte ideal uyku süresi!
Çocuklarda horlamanın ardındaki tehlike: Uyku apnesi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.