Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Danimarkalı araştırmacılara göre kahveyi sütlü içme alışkanlığı sağlık için son derece faydalı. Buna gerekçe olarak daha önceki araştırmaların aksine kahvenin içindeki bazı bileşenlerin sütle buluştuğunda vücudu güçlendirici bir etki yaratmasını gösteriyorlar.
Peki, kahveye süt eklemek sağlık için gerçekten faydalı mı?
Kahve polifenol denen, iltihaplanmayı azaltıcı, hücreleri gençleştiren ve hatta kansere karşı koruduğu kanıtlanmış antioksidanlar içeriyor. Süt de kolay sindirilebilir proteinler taşıyor, bu proteinlerin hepsi dokuz temel aminoasidin tamamını içeriyor. Organları, kasları, deri ve saç gibi dokuları oluşturan yapılar olan aminoasitler insan yaşamı için gerekli yapılar.
Kopenhag Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, laboratuvar koşullarında sütten elde edilen aminoasitlerin kahvedeki polifenollerin iltihap önleyici etkilerini nasıl ikiye katlayabildiğini gözlemledi.
YAPAY ENFEKSİYON DENEYİ
Araştırmacılar deneyleri için bağışıklık hücrelerini yapay enfeksiyona maruz bıraktı. Manipüle edilmiş hücreleri de üç gruba ayırdılar. İlk grupta polifenoller, ikincisinde aminoasitlerle reaksiyona girmiş polifenoller ve son gruptaysa hiçbir şey verilmeyen kontrol grubu vardı.
Araştırmacılar enfeksiyonla en iyi mücadele edenin polifenol-aminoasit karışımı olduğunu gözlemlediler. Ekip bu reaksiyonun sütlü kahve gibi içecekler için de geçerli olup olmadığını test etti. Sonuç olarak bazı sütlü kahvelerde polifenol ve proteinlerin reaksiyona girdiğini gördüler. Çalışmanın ortak yazarlarından Marianne Nissen Lund "Hatta bu reaksiyon çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Benzer bir şeyin sebzeli et yemeğinde ya da smoothie'lerde gerçekleştiğini hayal edebiliyorum" diyor.
TAM TERSİ SONUÇLAR DA VAR
Ancak bazı çalışmalar da tam tersi bir sonuç gösteriyor. Peki doğru olan ne? Beslenme uzmanı Dr. Michael Greger, süt proteinlerinin polifenoller dahil tüm bitkisel besinleri kendine bağladığını ve bu nedenle vücut tarafından emilemediğini söylüyor. Başka bir deyişle kahvenin sağlık üstündeki olumlu etkileri ikiye katlanmadığı gibi neredeyse ortadan kalkıyor. Süt miktarı arttıkça kahvenin kandaki antioksidan etkisi de azalıyor.
2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre kahvenin içine bir damla süt bile eklemek kahvenin sağlığa faydalı etkisini neredeyse yarıya indiriyor. Aynı durum kakao için de geçerli. Sütlü çikolata, bitter çikolataya kıyasla daha az sağlıklı oluyor. Çünkü süt kakaodaki polifenollerin de etkisini azaltıyor.
Peki kahvenin tadını sütlü mü sütsüz mü çıkarmalı? Araştırmacılar hala bu konuda fikir birliğine varabilmiş değil. (Nefes)
Kaligrafi sanatçısı Etem Çalışkan hayatını kaybetti
Sadece yaz ve kış var Türkiye'nin baharsız köyü
Celal Şengör'den dikkat çekici çıkış! Marmara’da 7 metre tsunami
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.