Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDD) aldığı kararla Vakıfbank’ın zimmet suçlamaları nedeniyle, 2010'da görevinden istifa eden ve hakkında soruşturma açılan eski Genel Müdürü Bilal Karaman’ın imza yetkilerini geri verdi. Bilal Karaman’ın bankacılık lisansının geri verilmesi anlamına gelen bu karar ile Karaman, artık istediği şekilde bankacılık sektöründe bir görev alabilecek.
Hülya Güler'in Hürriyet'teki haberine göre BDDK’nın 13 Mart 2014 tarihli kararında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın BDDK tarafından yapılan suç duyurusunda kovuşturmaya gerek olmadığı, bu konuyla ilgili kurumun daha önce yaptığı itirazın da reddedildiği, dolayısıyla savcılığın ‘kovuşturmaya gerek olmadığı’ kararı nedeniyle Bilal Karaman’ın talebi doğrultusunda imza yetkilerinin iadesine karar verildiği belirtildi.
SEKTÖR İÇİN DE ÖNEMLİ
Karaman imza yetkilerinin BDDK tarafından iade edilmesiyle ilgili olarak Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Hakkımdaki iddialar nedeniyle Vakıfbank’taki görevimden istifa ettiğim Mart 2010’dan bu yana hukuki sürecin tamamlanmasını bekliyordum. Bu karar ile aklanmış oldum. Hiç kimseye bir kırgınlığım ya da sitemim yok. Çünkü bunlar meslek hayatında olabilecek şeyler, ilk bakışta bazı şeyler doğru anlaşılmayabilir. O nedenle herkese hakkımı helal ediyorum. Benim için önemli olan aklanmış olmak. 30 yıldan fazla Vakıfbank’ta görev yaptım. Beni yakından tanıyanlar zaten biliyorlardı, şimdi belgeyle de aklandım. İtibarımı kazandığım için çok mutluyum. Ama bu karar asıl olarak bankacılık sektörü açısından önemli. Çünkü bir kamu bankasının genel müdürü ve yöneticilerinin imza yetkilerinin alınması da geri verilmesi de çok önemlidir diye düşünüyorum” dedi.
4 YILDIR BEKLİYORDUM
Bu karar ile artık bir
finans kuruluşunda görev alabileceğini söyleyen Karaman, “4 yıldır aklanmayı bekliyordum. Ben, yakın çevrem ve benimle birlikte soruşturulan diğer arkadaşlarım yanlış bir iş yapmadığımızı biliyorduk. Ama bunun şimdi hukuki olarak kanıtlanması da bizim için ayrı bir önem taşıyor. Ben görveden ayrıldıktan sonra benim ve bankadan bazı arkadaşlarım hakkında soruşturmalar açılmıştı. O dönemde hakkımda çok fazla iddialar gündeme gelmişti. Bankacılık sektörü güven ve itibar meselesi. Biz zaten yanlış bir iş yapmadığımız biliyorduk ama sektör açısından bunun ortaya çıkması da çok önemli. Bunun yargı mercileri tarafından da böyle görülmesi ve söylenmesi hepimizin onuru ve itibarımız için önemli” dedi.
BANKA YA DA REEL SEKTÖRDE ÇALIŞABİLİRİM
Hakkındaki soruşturma sürecinde bankacılık yapmadığı gibi herhangi bir kurumla da iş ilişkisi içinde olmadığını söyleyen Karaman, şunları anlattı: “Hakkımda bu tür itham ve iddiaların olduğu bir dönemde de iş yapmayı düşünmedim. Bir yerde çalışmayı doğru bulmadım, aklanmayı bekledim. Ama artık çalışmayı istiyorum. Kendi işimi yapmak yerine yine bir kurumsal yapı içinde yer almayı tercih ederim. 35 yıldır bankacılık yapıyorum.
Banka ya da reel sektör olabilir.”
VAKIFBANK'A DÖNMEK MÜMKÜN DEĞİL
Bilal Karaman, Vakıfbank’a geri dönmeyi isteyip istemediği konusunda ise, “Vakıfbank’a tekrar dönmem söz konusu olamaz. Ben zaten kendim istifa etmiştim. Bu soruşturmalar nedeniyle görevden alınmadım, o nedenle eski çalıştığım bankaya geri dönmek gibi bir durumum yok. Bundan sonrasında karşılaşacağım iş tekliflerini mutlaka değerlendireceğim” dedi.
ZİMMET NEDENİYLE SORUŞTURMA AÇILMIŞTI
Vakıfbank’ın eski Genel Müdürü Bilal Karaman ve bankanın bazı yöneticilerinin bir işadımına kullandırdıkları kredi karşılığında bu işadamına ait bir projeden konut alarak menfaat sağladıkları iddia edilmişti. BDDK, zimmet suçlamaları nedeniyle 2010’da soruşturma açılmasına karar vermişti. Bu süreçte istifa eden Bilal Karaman’ın görevden ayrılmasını Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın istediği yönünde bazı söylentiler gündeme gelmişti.