Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, Biden yönetimi en kısa sürede Avrupalı müttefiklerinin katılımı olmaksızın Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamayı planlıyor.
İddialara göre Moskova'ya karşı uygulanacak olan ambargo Rus petrolünü, sıvılaştırılmış doğalgazı ve kömürü kapsayacak. Yasak kararının ise bugün içinde açıklanabileceği ifade edildi.
ABD Başkanı Joe Biden'ın TSİ 18.45'te Rusya ile ilgili açıklama yapması bekleniyor.
Günde yaklaşık 7 milyon varil ile dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı konumunda bulunan Rusya’ya uygulanması planlanan ambargo sonrasında ise petrol fiyatlarının daha da artması öngörülüyor.
Küresel arzın yüzde 7’sine sahip Rusya’ya uygulanacak yasağın ‘emsalsiz’ olacağını dile uzmanlar olası sonuçları sıraladı:
REKOR FİYATLAR
Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı saldırının ardından batılı hükümetler ülkeye birçok yaptırım uygularken, Rusya’nın enerji sektörüne doğrudan yaptırım uygulamayarak olası risklerden kaçındı.
Dünyanın en büyük bankalarından JP Morgan ise Rusya'nın petrol ihracatındaki aksamanın uzun sürmesi durumunda 2022’nin sonunda petrolün varil fiyatının 185 dolara dayanabileceğini açıkladı.
Petrol fiyatlarının en son 2014'te 100 doların üzerine çıkmış ve Pazartesi günü ulaşılan seviyeler ise Temmuz 2008'de 147 doları aşan zirveye çok yaklaşmıştı.
Emtia analisti Giovanni Staunovo ise, "Emtia arzında yaygın bir kesintiye neden olan uzun süreli bir savaş, Brent'in varil başına 150 doların üzerine çıkmasına neden olabilir" diye konuştu.
ENFLASYON ŞOKU
Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın ekonomik yansımalarından bir diğeri de enflasyona yaptığı ve yapacağı etki oldu.
Doğal gaz fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasıyla, yükselen enerji maliyetlerinin önümüzdeki aylarda Atlantik'in her iki yakasında enflasyonu yüzde 7'nin üzerine çıkarması ve hane halkının satın alma gücünü derinden etkilemesi bekleniyor.
Genel bir kural olarak, petrol fiyatlarındaki euro cinsinden her yüzde 10'luk artış, Euro bölgesi enflasyonunu 0,1 ila 0,2 puan artırıyor.
1 Ocak'tan bu yana, Brent ham petrol, euro cinsinden yaklaşık yüzde 80 artarken, ABD'de petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artış enflasyonu 0,2 puan yükseltiyor.
Rusya, önemli bir petrol ve gaz tedarikçisi olmasının yanı sıra, dünyanın en büyük tahıl ve gübre ihracatçısı ve en büyük paladyum, nikel, kömür ve çelik üreticisidir.
Uzmanlar ise, Rusya’ya uygulanan ve uygulanması planlanan ambargolar ile ülkenin birlikte ekonomisini ticaret sisteminden dışlama teklifinin, çok çeşitli endüstrileri etkileyeceğini ve küresel gıda güvenliği korkularını artıracağını vurgulandı.
BÜYÜME ETKİSİ
Rusya’nın petrol ihracatının yasaklanmasının corona virüs pandemisinden kaynaklanan küresel toparlanmayı daha da yavaşlatacağı ön görülüyor.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yapılan ön hesaplamalar, savaşın bu yıl temel senaryoda euro bölgesi büyümesini 0,3 ila 0,4 puan ve ciddi bir şok durumunda 1 puan azaltabileceğini gösteriyor.
Uzmanlar ise, önümüzdeki aylarda, yüksek bir stagflasyon riski veya yüksek enflasyonla birlikte çok az ila minimum büyüme riskinin olduğunu söylüyor.
Bununla birlikte, emtia fiyatları bir düşüş gösterse bile, euro bölgesi büyümesinin güçlü kalmasının muhtemelen olduğu vurgulanırken, ABD'de FED, petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artışın büyümeyi 0,1 puan azalttığını tahmin ediyor.
JP Morgan ise, Rusya’nın karşılaştığı ve karşılaşması muhtemelen yaptırımların ardından ekonomisinin yüzde 12,5 daralnmasını ön gördüğünü söyledi.
Petroldeki yükseliş Rusya’ya yaptırımlara direnme gücü veriyor
Hollanda: Rusya'ya yaptırımlarda tüm seçenekler masada
AB'den, Rusya ve Belarus'a yeni yaptırım paketi
Dünyanın ÖBÜR ucundan gelip avrupaya yasak koymak...mantıksız...ülke lerin doğal gazını ve petrolünü amerika verecekse YASAK koyabilir..
ABD nette enerji ihracatçısı, okyanus ötesinden enerji ithalatına gerek yok. Avrupa ülkelerinin şu an enerji ithalatına ihtiyaçları var.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.