Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Euro Bölgesi’nin kurtarma paketini reddeden ve ümit bağladığı Rusya’dan da umduğunu bulamayan Kıbrıs Rum Kesimi, alternatif öneriler için “yavaş” davranırken, siyasileri eleştiren sesler de yükselmeye başladı. Rum Kesimi’nde nakit sıkışıklığı yüzünden temel gıda maddelerinde sıkıntı başladı, kredi kartıyla alışverişte zorluklar ortaya çıktı.
Milliyet'in haberine göre bir haftadır devam eden krize karşı somut alternatif hazırlamakta geciken Rum politikacılar, basın tarafından ağır eleştirilere hedef oldu. Rum “Politis” gazetesinin “Beyler, en nihayet ciddileşin!” başlığıyla yayınladığı açık mektupta, “Belirsizliğin sürmesi ülkeye zarar verecek. Ülke bir yıkıma doğru gidiyor” uyarısında bulundu. Gazete, “Önlerinde salı gününe kadar süre bulunan siyasilerin, şimdiye kadar sergiledikleri tavırlarıyla, söz konusu tarihe yönelik hazırlık yaptıkları konusunda ikna edici olmadıklarını” ifade etti.
Sonuçsuzluk!
Rum Lideri Nikos Anastasiadis’in parti başkanlarıyla sürekli toplantılar yaptığı, ancak hiçbirinden somut elde edilemediğine de değinilirken, “Bu süreçte herkes sorumlu davranmak zorunda” denildi.
Bankalara Yunan desteği
Yunanistan, ülkede bulunan Rum bankalarına ait şubeleri satın alma yönünde adım attı. Yunanistan’ın üçüncü büyük bankası olan Piraeus Bank’ın, Güney Kıbrıs’ın en büyük iki bankası olan “Bank Of Cyprus” (Kıbrıs Bankası) ve “Laiki”nin (Halk Bankası) bu ülkedeki şubelerini devralmak için girişimde bulunduğu, bunun da Merkez Bankası’ndan onay aldığı bildirildi. Ancak buna Avrupa Birliği’nin onay verip vermeyeceği bilinmiyor.
Çarşı-pazar sıkıntıda
Bankaların yaklaşık 9 gündür kapalı olması nedeniyle piyasada büyük bir nakit sıkışıklığı başladı.
Rum Kesimi’nde para çekme sınırı 260 euro’ya indirilirken, nakit sıkıntısı yüzünden piyasada ekmek, süt ve et gibi temel gıda maddelerinin satışlarının durma noktasına geldiği belirtiliyor. Söz konusu krizin, bu malların toptancılığını yapan şirketlerin, süpermarket ve bakkallardan “nakit para” ile ödeme istemesinden kaynaklandığı kaydediliyor. Nitekim toptancıların, süpermarket, kafeterya ve manavlarla iletişime geçerek, nakit ödeme yapmaları halinde rafları doldurabileceklerini söyledikleri ifade ediliyor.
Bu arada Rum Kesimi’ndeki KEO içki fabrikasının işçi çıkarma kararı aldığı, ancak sayı belirlemediği bildirildi. KEO, 2011 yılında da 120 kişiyi işten çıkarmıştı.
“Sakın parasız gitmeyin”
Alman Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs’a tatile gideceklere “yanlarına daha fazla para almaları” uyarısı yaptı. Bakanlığın sitesinde yayınlanan uyarıda, ATM’lerdeki para sıkıntısı ve kredi kartıyla alışverişte zorluklar nedeniyle yanlarında daha fazla nakit bulundurmaları tavsiye edildi. Rum Kesimi’nde 30 euro’nun altındaki alışverişlerde kredi kartı kabul edilmezken, bazı işyerleri sadece nakitle çalışıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.