Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Betam'dan Ozan Bakış ve Uğurcan Acar'ın, "Pozitif Büyüme" başlıklı Ekonomik Büyüme ve Tahminler: Kasım 2019 notunda, yıllık ve çeyreklik bazda büyüme için şu öngörüye yer verildi:
"Kesinleşen Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı GSYH öncü göstergeleri ile yaptığımız hesaplamalara göre 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nin yüzde 1.0 artmasını bekliyoruz.
"Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yaptığımız hesaplamalarla ise yılın üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 1.2 büyüyeceğini öngörüyoruz."
Betam notunda, "Bilindiği gibi Yeni Ekonomi Program’da 2019 büyümesi ilk olarak yüzde 2.3 olarak hedeflenmiş, geçen ay bu rakam yüzde 0.5 olarak revize edilmişti" diye anımsatıldı ve şöyle denildi:
"Buna karşılık Dünya Bankası, OECD ve IMF’nin en güncel 2019 yılı büyüme tahminleri sırasıyla yüzde 0.0 ve 0.3 ve 0.2 düzeyindedir. En son yayınlanan Kasım ayı Merkez Bankası beklenti anketinde ise 2019 yılı büyümesi için beklenti yüzde 0.3 düzeyinde."
Üçüncü çeyrekte, ikinci çeyreğe kıyasla mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış bazı tüketim öncü göstergelerinde düşüş sürerken, bazı kalemlerin artışa geçeceğinin de öngörüldüğü notta, "Nitekim ikinci çeyrekte yüzde 10.9 azalan tüketim malları ithalatının bu çeyrekte yüzde 6.9 artacağını öngörüyoruz. ÖTV’nin ise yüzde 8.1 artmasını bekliyoruz" denildi ve şu saptamalara yer verildi:
"Kıyaslamayı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yaptığımızda, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde dayanıksız tüketim malları üretimi, ÖTV ve kamu tüketim harcamaları hariç tüm kalemlerde azalış bekliyoruz. Konut kredilerindeki yüzde 20’lik güçlü düşüş bu çeyrekte de devam ediyor.
"2019 yılının üçüncü çeyreğinde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış yatırım göstergelerinde iyileşmeler bekliyoruz.
"Özellikle önceki çeyrekte yüzde 47.7 azalan kamu yatırım harcamalarında bu çeyrekte yüzde 20 artış öngörüyoruz. Yatırım malı ithalatının ise yüzde 8.9 artacağını hesaplıyoruz.
"Kıyaslamayı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yaptığımızda kamu yatırım harcamaları hariç tüm kalemlerde azalış bekliyoruz. Kamu yatırım harcamalarının yıllık bazda yüzde 5.0 artmasını bekliyoruz.
"2019 yılının üçüncü çeyreğinde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat ve ithalat rakamlarında artışlar bekliyoruz.
"İkinci çeyrekte azalmış olan ihracat ve ithalatın üçüncü çeyrekte sırasıyla yüzde 3.5 ve yüzde 3.8 artacağını öngörüyoruz.
"Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla baktığımızda ise ithalatın bu çeyrekte artık artacağını söyleyebiliriz (yüzde 2.3). İhracatın yüzde 7.1, altın dışı ihracatın ise yüzde 13.5 artmasını bekliyoruz.
"Yukarıdaki öngörüler ışığında üçüncü çeyrekte net ihracatın, yıllık büyümeye olan pozitif katkısının süreceğini ancak çeyreklik büyümeye negatif katkı yapacağını söyleyebiliriz."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.