Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Beşiktaş futbolda arzulanan başarıyı bir türlü yakalayamazken, borçlar da her geçen gün kulübü biraz daha köşeye sıkıştırıyor. Kulübün sırtında yıllardır ağır bir yük olarak duran borçlar, sürekli artış gösteriyor.
2011 mali yılı ilk üç aylık bilançosu geçen hafta açıklandı ve SPK’ya gönderildi. Bilançoda çarpıcı rakamlar dikkat çekti. Futbol A.Ş’nin net borcu üç ay içinde 101 milyon 624 bin TL artış göstererek, 363 milyon 142 bin TL’ye ulaşmış durumda. Derneğin borcu ise yine üç ayda yaklaşık 10 milyon TL artışla 106 milyon TL’ye çıktı. Net borç yaklaşık 470 milyon TL. Şirketin ziyanı 293 milyon TL’ye ulaştı. 3 aylık dönemde ise zarar tam52milyon TL. Bilançoda, 2010 yılında alınan 75milyon dolar kredinin 3 aylık kur farkı ve faiz ödemesi 25milyon TL olarak göze batıyor. Bilançoda dikkat çekici noktalardan biri de kulübün ulaşım giderlerindeki artış. Geçen yıl şehiriçi ulaşım için kulübün harcadığı para 8 milyon TL. Bu yıla baktığımızda ise inanılmaz bir tablo var. Kulübe tahsis edilmiş zaten 50 araç bulunuyor. Bu araçların benzin dahil tüm giderlerinin dışında bir yıllık ulaşım gideri 61 milyon TL. 3 aylık dönemde 50 aracın benzin gideri dışında günlük şehir içi ulaşım masrafı 980 TL.
ÜYELER İNCELEME İSTEDİ
Futbol AŞ’nin mali portresinin endişe verici boyutlara ulaştığını belirten bazı üyeler, Divan Kurulu’na başvurarak komisyon kurulup inceleme yapılmasını istedi. Bazı üyeler ise SPK’ya başvurarak inceleme talebinde bulundu. Bu üyelerin geçen hafta ayrı ayrı ihbarda bulunduğu, artan borçlar, özsermaye kaybı ve transferler nedeniyle inceleme istedikleri öğrenildi. Üyeler verdikleri dilekçelerde, Beşiktaş Futbol AŞ’nin mali portresinin, Türk Ticaret Kanunu’nun “sermaye kaybı ve borca bataklık” tarifine uyduğunu vurguladılar.
BORÇ 1.5 YILDA BİTMELİ
Bu arada UEFA’nın mali kriterlerine göre Beşiktaş’ın yaklaşık 470 milyon TL’lik borcu ödemesi için önünde yaklaşık 1.5 yıllık süre var. Siyah-Beyazlılar’ın lisans alabilmesi için 31 Mayıs 2013’e kadar devlete ve şahıslara olan borcunu temizlemesi gerekiyor.
HTSPOR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.