BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis‘Beni kimse göndermedi'----

‘Beni kimse göndermedi'

‘Beni kimse göndermedi'
02 Nisan 2011 - 10:20 www.finansgundem.com

Özince, ayrılması için hükümetten ya da ekonomi yönetiminden en ufak bir baskı gelmediğini, bu isimlerin kendisine ‘nazikçe’ yaklaştığını söyledi

İş Bankası’nda 13 yıl genel müdürlük koltuğunda oturan ve Türkiye Bankalar Birliği’nde de (TBB) uzun yıllar Yönetim Kurulu Başkanı olan Ersin Özince, son bir hafta içinde öncelikle bankanın Erbil’de açılan şube açılışı sırasında yaptığı açıklamalar ve perşembe günü de bankanın genel kurul toplantısı öncesinde düzenlenen basın toplantısında genel müdürlük görevinden ayrılacağını bildirmesi nedeniyle gazete manşetlerine çıktı.
Irak’ta ekonomi yönetiminin bankacılık sektörüne getirdiği tedbirlerin tahmin edilen sonuçları vermeyeceği yönünde sert eleştirilerde bulunan Özince’nin perşembe günü bankanın genel müdürlük görevinden ayrılma kararını açıklaması, bu kararın hükümet ve ekonomi yönetiminin tepkileri üzerine alındığı yorumlarına neden oldu.

‘Ayrılışım doğru yorumlanmadı’
Bu yorumların hiçbir şekilde doğru olmadığını ifade eden Özince, ayrılış sürecinin doğru yorumlanmadığına dikkat çekerek, “Ta yurtdışına kadar bile şöyle haberler verilmiş, ‘İşte efendim ayrıldı. Ayrılmaya mecbur kaldı...’ Ne ayrılması? Söz konusu kişi bankanın yönetim kurulu başkanlığına seçildi” diye konuştu.
Hiç kimseyle polemiği veya iletişim problemi olmadığını vurgulayan Özince, “Temsil ettiğim bankacılık sektörü adına eleştirilerde bulundum. Bunlar ekonomimize yapıcı katkılarda bulunmak için yaptığım eleştirilerdir. Bu tür eleştirileri ilk kez yapıyor değilim. Temsil ettiğim sektör adına yeri geldiğinde bu tür görüşlerimi her zaman ifade etmişimdir. Benim profesyonel yaşamımla ilgili aldığım kararlar gibi önemli kararların bu tür eleştirilerle bir alakası yoktur.” dedi.
Hükümet ve ekonomi yönetimiyle ilişkilerini medeni bir diyalog içinde götürdüğünü belirten Özince, “Onlar da bana karşı her zaman çok nazikçe yaklaşmışlardır” dedi.
Özince, bir sıkıntı söz konusu olsaydı bankanın Irak Erbil’deki şube açılışının Başbakan Erdoğan’nın bu ülkedeki programına denk getirilmeyeceğini de kaydetti.

‘Başbakan için öne aldık’
Özince, zorunlu karşılıkların yükseltmesini ve Babacan’ın bankalara polisiye tedbirler uygulanabileceğine yönelik ifadelerini yanlış bulduğunu bir kez daha yineleyerek şöyle konuştu:
“Hiçbir şekilde, Genel Müdürlük görevinden ayrılma kararımın Sayın Babacan’la Sayın Durmuş Yılmaz ile bir alâkası yoktur. Bu tür önemli kararlar bu şekilde alınmaz. Kaldı ki bizim Erbil’e gidişimiz Sayın Başbakan’ın programı üzerine öne alınmış bir seyahatti. Siz gazetecilerin bu geziye dahil olması, Ali Doğramacı Bey’in ve ekibinin Erbil’e gelmekten vazgeçmesi üzerine gerçekleşti. Uçak tutulmuştu ve boş koltuklar vardı. Erbil’de sizlerin bana sorduğunuz sorulara eleştirel yanıtlar verdim. Çünkü Merkez Bankası’nın aldığı son munzam kararlarını yerinde bulmuyorum. Benim kararım gibi önemli kararların bu tür değerlendirmelerle ilişkisi olamaz.”

‘Açıklamalarım politik değil’
Sanayi Bakanı Nihat Ergün’nün kendisinin yaptığı eleştirilere ilişkin görüşlerine katıldığını belirten Özince, ‘ben politik eleştiri yapmıyorum” dedi.
Ergün, Özince’nin bankalara polisiye tedbir getirilmesini eleştiren görüşlerini şöyle değerlendirmişti: “Merkez Bankası ve BDDK finans sektörünün görünmeyen polisidir. Bankacılık sektörünün siyasi mesaj vermeye ihtiyacı yoktur. Kaldı ki, aşırı kredilendirme yapıldığında esas polisiye tedbire başvuran bankalar olacak.”
Özince “Sayın Ergün’ün açıklamalarına tamamen katılıyorum. Sözlerim politik olarak düşünülürse hiç anlamı olmaz, o sözler politik olmaktan öteydi.
Ama ben tabii ki bankacıların zimmet maddesinden değerlendirilmesinden ötürü huzursuzluğumu dile getirmiş, o maddeden ötürü takipsizlikle sonuçlanmış bir işleme muhatap olmuş bir sektörün başkanıydım. Amacım İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması. İstanbul’un Finans merkezi olmasına da bizi bunların hiç biri götürmez” dedi.

‘Mahçup olmaya razıyım’
Açıklamalarının tamamını basın toplantısında, kameraların olduğu bir ortamda çok açık ve net bir şekilde yaptığını belirten Özince, “Pozitif katkı için eleştiri yaptığını söyleyen bir insanın eleştirisini ‘meydan okuma, topa tutma’ gibi birtakım amiyane tabirlerle ifade etmek, çok üzerinde durduğum konulara dikkatli yaklaşmayan insanların değerlendirmesi olsa gerek” dedi.
Özince, açıklamalarının ciddiye alınmasını umduğunu da belirterek, “Gönül isterdi ki bu konudaki ifadelerimiz biraz daha kaale alınsın ve daha iyi nitece alınabilecek politika izlensin ama Erbil’deki konuşmamda da söyledim, bu politikalar meyvesini versin ben mahcup olmaya razıyım” dedi.

Bali resmen Genel Müdür
İş Bankası’nın önceki gün seçilen Yönetim Kurulu, dünkü toplantısında beklendiği gibi Adnan Bali’yi Genel Müdür olarak atadı. Bankadan yapılan yazılı açıklamada Ersin Özince’nin Yönetim Kurulu Başkanı, Fevzi Onat’ın da Başkan Vekili olarak seçildiği bildirildi.
Yönetim Kurulu denetçilik görevi ise Kemal Ağanoğlu ve Taciser Bayer tarafından yürütülecek.
Bali, İş Bankası’nda Mayıs 2006’dan beri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Özince’nin önceki gün genel müdürlük görevinden ayrılacağını açıklamasının ardından finans ve bankacılık kulislerine Bali’nin getirileceği yansımıştı.

Bank Sofia için izin artık tamam
İş Bankası, bir süre önce satın almak için anlaştığı Bank Sofia’nın devri için Rus makamlarından uzun süredir beklediği iznin çıktığını açıkladı. İş Bankası’nın Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamaya göre Rusya’da faaliyet gösteren Closed Joint Stock Company Bank Sofia’nın hisselerinin devrine yönelik Rusya Merkez Bankası gerekli izni verdi.
İş Bankası, Bank Sofia’yı alacağını ekim ayında açıklamış, Rus makamlarından onay beklemekteydi.
KADİFE ŞAHİN / Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)