BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
AKBNK 49,88 0,97 259.376.000.000,00
ALBRK 6,15 2,50 15.375.000.000,00
GARAN 107,50 1,90 451.500.000.000,00
HALKB 19,86 1,90 142.689.691.914,12
ICBCT 12,21 -2,63 10.500.600.000,00
ISCTR 11,53 1,41 288.249.654.100,00
SKBNK 5,24 0,00 13.100.000.000,00
TSKB 10,86 2,45 30.408.000.000,00
VAKBN 21,62 -2,08 214.382.223.327,26
YKBNK 23,52 1,91 198.674.646.199,68

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBelirsizlik çağında geleceğe nasıl hazırlanılır?----

Belirsizlik çağında geleceğe nasıl hazırlanılır?

Belirsizlik çağında geleceğe nasıl hazırlanılır?
08 Nisan 2025 - 16:06 www.finansingundemi.com

Yapay zekanın ortaya çıkışıyla birlikte özellikle iş dünyası, yeni çağda nasıl konumlanması gerektiği noktasında zorluk yaşıyor.

FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zekanın varlığı iş dünyasından yatırım dünyasına kadar birçok belirsizliği de beraberinde getirdi. Genel kanaat yapay zekanın dünyayı ve işleri ne kadar hızlı değiştirdiği yönünde. Peki bu belirsiz geleceğe en iyi nasıl hazırlanılır?

Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle profesyoneller, uç noktada belirsiz gözüken geleceğe hazırlanmak için büyük bir mücadele içinde.

Belirsizlik çağı

ABD’li yatırımcı ve girişimci Sahil Bloom, yapay zekadan yola çıkarak yeni ‘belirsizlik çağı’na nasıl hazırlanılması gerektiğine odaklanıyor.

Yapay zeka her türden işin doğasını hızla değiştiriyor. Daha önce ‘güvenli’ olan kariyer yolları bozulmaya hazır görünüyor. Teknoloji şirketi CEO’ları dahi, “Artık kodlamayı öğrenmeniz gerektiğini düşünmüyorum” diyebiliyor.

Herkes yeni teknolojilerin çalışma ve yaşam biçimimizi ne kadar hızlı ve kökten değiştireceği konusunda fikir yürütüyor ve artık çok az kişi bunun olup olmayacağını tartışıyor. Bu, açık bir ‘belirsizlik çağı’na işaret ediyor.

Yine de bu belirsiz geleceğe karşı hazırlıklı olmak mümkün olabilir. Bunun için doğru bir düşünme modeline ve her türlü gelecek senaryosunda başarılı olabilmek için belirli becerileri geliştirmeye ihtiyaç var gözüküyor.

Belirsizlik hakkındaki gerçek

Basit bir gerçek, belirsizliğin tek kesinlik olduğudur. Tarih, geleceği çok belirsiz hissettiren kesinti, kaos veya değişim örnekleriyle doludur: Sanayi Devrimi, Soğuk Savaş, büyük salgınlar, ekonomik çöküşler, dünya savaşları veya kıtlıklar tarih boyunca insanlara hep geleceğin çok belirsiz olduğunu hissettirdi.

Her büyük olayda “Bu sefer farklı” deme eğilimi olsa da ve detaylar gerçekten de her zaman farklı olsa da, belirsizlik her zaman bir norm olmayı sürdürdü. Ve eğer belirsizlik normsa, bu belirsizliğe tahammül etmek veya daha da iyisi onu benimsemek, gelişmenizi sağlayacak tek yol gibi gözüküyor.

Belirsizliğe en çok tahammül edebilen ve onu benimseyebilenlerin sonunda kazanacağı bir evreye giriliyor. Bunu başarmak için ise öncelikle ‘eski model’in bozulduğunu kabul etmek gerekiyor.

Eski model ve yeni model

Plan: Geleceğiniz için bir plan oluşturun (5, 10 veya 15 yıl)
Uygulama: Bu plana uygun günlük eylemlerde bulunun
Sonuç: İstenilen sonuca ulaşın

Ancak hızla değişen bir dünyada bu model artık işe yaramıyor. Bugün oluşturduğunuz belirli bir plan birkaç yıl içinde güncelliğini yitirebiliyor.

Peki, haritanız artık araziyle uyuşmadığında ne yapmanız gerekiyor: Onu çöpe atmak ve yenisini yaratmak. Bu nedenle, hızla değişen yeni dünya için bu modeli tersine çevirmek gerekiyor.

Yeni model ise sürekli bir döngüye işaret ediyor:

Uygulama: Harekete geç, yarat, inşa et
Uyum sağlama: Uygulamadan bilgi topla, düşün, öğren, uyarla

Yeni model, belirsiz bir gelecekte gelişmek için bir zihniyetin de temelini oluşturuyor ancak zihniyet tek başına yeterli değil. Peki bu belirsiz gelecekte kazanmak için nasıl hazırlanmak, hangi becerileri geliştirmek ve neye odaklanmak gerekiyor?

Deniz feneri stratejisi: Geleceğe taktiksel bir yaklaşım

Bir deniz feneri basit ama derin bir amaca hizmet eder: Denizcileri belirsizlik içinde güvenle yönlendirmek. Deniz feneri tehlikeler konusunda uyarır, yönlendirme sağlar ve fırtınada veya karanlıkta gezinmek için tek bir odak noktası sunar. Koşullar değişebilir, ancak deniz feneri asla değişmez.

2012'de Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, geleceği inşa etme konusunda şu iç görüyü paylaştı: “Çok sık şu soruyu alıyorum: 'Önümüzdeki 10 yılda ne değişecek?' Ve bu çok ilginç bir soru; çok yaygın bir soru. Ancak neredeyse şu soruyu hiç almıyorum: 'Önümüzdeki 10 yılda ne değişmeyecek?' Ve size temin ederim ki ikinci soru aslında daha önemli olanı.”

Kısacası neyin değişeceğine odaklanmak kolayken, haklı olma olasılığınızın düşük olduğu bir dünyada, neyin aynı kalacağına odaklanmak daha önemli bir motivasyon olarak beliriyor.

Değişmeyecek gerçekler

Tam da bu nedenle deniz fenerine odaklanmak gerekiyor. Buna göre, gelecekte değişmeyecek birkaç zamansız gerçeği şu şekilde sıralamak mümkün gözüküyor:

İnsanlar gerçek ve kişisel bağ isteyecek
İnsanlar kendilerini iyi hissettiren şeyleri tüketmek isteyecek
İnsanlar anlam, amaç ve netlik arayacak
İnsanlar uyuşmazlıkları azaltan şeyler için ödeme yapacak
İnsanlar statü ve gelişmiş sosyal konumlanma arayacak
İnsanlar güvensiz olacak

Bu gerçekler deniz feneri gibi geleceğin belirsizliğinde yol gösterici işlevi görüyor. Ancak aynı zamanda zamana meydan okuyan ve kalıcı beceriler de bulunuyor. Bunlar gelecekteki birçok durumda değerli ve olmaya devam edecek beceriler olarak öne çıkıyor. Bu becerileri birkaç başlıkta toplamak mümkün.

Deniz feneri becerileri

Satış: Satış, yaşam için en yararlı beceridir. Hangi yolu seçerseniz seçin, satmayı öğrenmeniz gerekir: Kendinizi, hikayenizi, ürününüzü, vizyonunuzu ve fikirlerinizi satabilirsiniz.

Bugünün dünyasında en zenginler en yüksek IQ'ya sahip olanlar değil nasıl satacaklarını bilenlerden çıkıyor. Hayır denmesinden korkmuyorlar ve ‘evet'e ulaşana kadar vermek istediklerini geliştirmeye devam ediyorlar.

Hikaye anlatma: Verileri toplama ve bunları basit ve etkili bir şekilde iletme konusunda olağanüstü yetenekli olmayı ifade ediyor. Veriler girdiyse hikayenin de çıktı işlevi görmesi gerekiyor. Bu nedenle dinleyicilerden hikayenin bağlantı kurduğunu işaret eden ipuçlarını almayı öğrenmek gerekiyor.

Net iletişim: bilgisayarlar ve insanlarla net bir şekilde iletişim kurma yeteneğinin öne çıkması bekleniyor. Yapay zekanın, net iletişim kurma becerisine sahip kişilerin çıktı kapasitesini 100 kat artıracağı düşünülüyor.

Duygusal zeka: İnsanların kişilerarası becerileri, hayatlarımızın giderek daha fazlasının teknoloji üzerinden yürütüldüğü bir gelecekte tartışmasız en önemli beceriler haline gelecek. Diğer insanlarla anlamlı, gerçek bağlantılar kurma yeteneği, bugün olduğundan daha da fazla öne çıkacak.

Kamusal konuşma: Güçlü, kendine güvenen kamusal konuşma otorite oluşturma potansiyeli taşıyor ve statüyü iyileştiriyor. Bu sadece geniş bir izleyici kitlesinin önünde yapılan sunumlarla ilgili değil, normal konuşmalar ve küçük grup ortamları için de geçerli.

Zevk: İyi zevki tanımlamak zor olsa da gördüğünüzde anlamanız gerekiyor. Bu, piyasa fırsatları sıkıştırmadan önce değeri yakalamak ve trendlerin önünde olmak için ileri görüşlülük seviyesi gerektiriyor.

Net düşünme: Veri toplayın, dikkatlice işleyin, bir karar verin ve bunu yineleyin. “İşleri yapma şeklimiz bu” zihniyetinden kaçının ve altta yatan varsayımları sorgulayın. Değişimin hızı arttıkça, rasyonel ve net düşünmeyi sürdürmek her zamankinden daha değerli olacak.

Son olarak asıl amacın, çeşitli gelecek senaryolarına uyumlu ve değerli bir dizi beceri ve özellik geliştirmeye odaklanmak olduğunu bilmek gerekiyor. Ayrıca bu listeyi dinamik bir liste olarak düşünmek de gerekiyor çünkü belirsizliği benimsemenin bir parçası da, endişe duymadan uyarlama, ekleme veya düzenleme yapmaya istekli olmaktan geçiyor. Kısacası dogmaları unutmak ve sadece eyleme geçmek gerekiyor.

Geleceğin meslekleri: En yüksek maaşlı işler belli oldu!Geleceğin meslekleri: En yüksek maaşlı işler belli oldu!

 

GPT-4o ve mesleklerin geleceği: Hangi meslekler risk altında? GPT-4o ve mesleklerin geleceği: Hangi meslekler risk altında?

 

Apple'dan 'üretken yapay zeka' açıklaması: Geleceği yeniden tanımlayacak...Apple'dan 'üretken yapay zeka' açıklaması: Geleceği yeniden tanımlayacak...

 

Yöneticiler geleceği yapay zekâda gördüYöneticiler geleceği yapay zekâda gördü

 

Küresel ekonominin geleceğine dair 4 senaryoKüresel ekonominin geleceğine dair 4 senaryo

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)