<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBelediyeler gıda da mobil satış oluşturacak----

Belediyeler gıda da mobil satış oluşturacak

Belediyeler gıda da mobil satış oluşturacak
07 Şubat 2019 - 09:48 www.finansingundemi.com

Kriz bahanesiyle gıda fiyatlarını olması gerekenden fazla artıran fırsatçılara karşı, belediyeler üreticiden aldıkları ürünleri tanzim ve mobil satış noktalarında vatandaşa çok daha ucuz fiyata satacak

Hükümet sebze meyve fiyatlarındaki vurguna karşı piyasayı düzenleyecek halk gıda modelini hayata geçiriyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün grup toplantısında dikkat çektiği belediyelerde ekmek uygulamasına benzer çalışmanın sebze ve meyvede de yapılması için harekete geçildi.

Son Bakanlar Kurulu toplantısında da halkın kaliteli ve ucuz gıdaya erişimi için başta İstanbul, Ankara gibi büyükşehirler olmak üzere birçok yerde "Tanzim Satış Noktaları" kurulmasının masaya yatırıldığı öğrenildi. Uygulama ile üreticiden pazara gelene kadar fiyatı yüzde 410'a kadar artan gıda ürünlerinin spekülasyon malzemesi yapılmasının da önüne geçilecek.

Sabah'tan Betül Ustan'nın haberine göre; satıcı fiyatlarının yükselmesini önlemek ve bazı malların tüketiciye daha uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlamak amacıyla uygulamaya geçecek tanzim satışlar ile suni olarak fiyatı yükseltilen ürünler belediye veya kamu kuruluşları eliyle uygun fiyat etiketleriyle satışa sunulacak.

Başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere ilgili kamu kurumları ile temasa geçildi. Fahiş fiyatla ürün satan fırsatçıların hevesini kursağında bırakacak uygulama ile komisyoncular devreden çıkartılarak, üreticiden çıkan ürün direkt tüketiciye ulaştırılacak.

Böylece tarladan sofraya uzanacak zincir içinde, üreticinin memnun olduğu, tüketicinin mağdur edilmediği aradaki simsarların ise haksız kazanç sağlamasının önüne geçildiği bir sistem işletilecek.

MOBİLİZE SATIŞ

Tanzim satış noktaları belediyelerde ekmek uygulamasına benzer şek ilde çalışacak. Halkın yoğunlukla alışveriş yaptığı yerlerde satışa sunulacak ürünler, bazı yerlerde mobilize araçlarda halka sunulacak. Satışlar ile tüketicinin yüzü gülecek, krizi fırsata çevirmek isteyenlerin planları boşa çıkacak. Yasal mevzuatı hazır olan uygulama kısa bir zaman içinde hayata geçecek.

HALK EKMEK ÖRNEĞİ

Tanzim satış, Türkiye'de 1973'te İzmir'de kurulan Tansa ile başladı. Tansa, 1976'da "Tanzim Satışlar Müdürlüğü" çatısı altında ilk mağazasını açtı. 1986'ya gelindiğinde mağaza sayısı 12'ye ulaştı.

Temel amacı satıcı fiyatlarının yükselmesini önlemek ve bazı malların tüketiciye daha uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlamak olan tanzim satış, belediye veya kamu kuruluşları tarafından yönetiliyor. Bunun benzeri uygulama da Et ve Süt Kurumu aracılığıyla yıldır yapılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Halk Ekmek modelide yeni sistem için örnek olacak Bir başka örnek uygulama da Ankara l980'lerde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından merkezi noktaları mobil satış araçları yerleştirilerek devreye sokulmuştu.

GEREKLİ AKSİYONU ÖNÜMÜZDEKİ HAFTADAN İTİBAREN ALACAĞIZ

Pakdemirli TRT Haber canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Üreticiden sofraya kadar gıda üretimine bakınca sürecin içinde hakkaniyetsiz kazananlar da olabilir ama esas olarak süreçte fazla bir zincir var. Çok sayıda insan yer alıyor. Biraz daha birbirine yaklaştırmamız gerekiyor. Tanzim satışla ilgili aksiyon almamız söz konusu olabilir. Tüm gıda ürünlerinin olduğu yerler olabilir bunları büyükşehirlerde açabiliriz.

Bunu belediyeler ile çalışmaya başladık" ifadelerini kullandı.

Meyve fiyatlarında sebzedekine benzer problem olmadığına dikkat çeken Pakdemirli, "Meyvede pek problem gözükmüyor ancak sebze meyve ile ilgili gerekli aksiyon var ise ki var gözüküyor bunu önümüzdeki haftadan itibaren bunu alıyor olacağız" dedi ve ekledi:

"Önemli olan tüketici üreticinin arasındaki zincirdeki insan sayısını, aracı sayısını azaltmak. Bunu azalttığınız zaman aslında ucuz bir fiyata kavuşuyorsunuz. Mesela domates Antalya'da üretici fiyatı 3.10 TL, İstanbul'da markete ulaşana kadar fiyatı 8.45 TL'ye ulaşıyor. Bu zincirde israflar kayıplar çok sayıda komisyoncu aracı var."

Tek başına hal yasası yeterli olmaz
Pakdemirli bu zincirin daraltılması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti: "Hal Yasası'na ilişkin Ticaret Bakanlığı çalışma yaptı. Biz de görüşlerimizi iletiyoruz. Tahmin ediyorum Hal Yasası önümüzdeki aylarda devreye girecek. Bunun yanına perakende yasası da önemli."

Pakdemirli hal yasası ile de tek başına sorunların çözülemeyeceğine dikkat çekerek, "Bugün itibarıyla hallere uğramayan zincir mağaza sayısı aşağı yukarı yüzde 50-60. Yani ticaretin yarısı hallere uğramadan üretici ile çalışıyor. Bu nedenle perakende yasasına ilişkin değişiklik için de Ticaret Bakanlığı da çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da dün, gıda fiyatları ile ilgili spekülasyon yapanların araştırılmasını istediğini, belediyelerin hızlı bir kurulumla uygun fiyatla tanzim satış yerleri imkanı sağlayacağını önümüzdeki hafta bu konuda bazı adımlar atılacağını söylemişti.

Kötü hava koşulları fiyatları artırdı
Seracılık faaliyetlerinin yoğun yapıldığı Antalya başta olmak üzere bir çok ilde görülen yoğun yağışlar ve fırtınaların da etkisiyle gıda fiyatlarındaki yükseliş Ocak ayı enflasyonunu tetikledi.

TÜİK verilerine göre Ocak'ta ana harcama grupları arasında en yüksek artış yüzde 6.43 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Ekonomistler gıda fiyatlarındaki yüzde 6.4'lük artışın, yıllık gıda enflasyonunu TCMB'nin yüzde 13 olan 2019 varsayımının iki katından da fazla olan yüzde 31'e yükselttiğine dikkat çekiyorlar.

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü önceki gün, Antalya başta olmak üzere seracılık faaliyetlerinin yoğun yapıldığı bölgelerde geçen hafta görülen kötü hava koşullarının yeniden yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 1Borsacı07 Şubat 2019 21:15

    Kapitalist ekonomi için kapital olması lazım, mecburen müdahale ediliyor her alana. Oysa adını koyup Kar Odaklı Piyasa Ekonomisi yerine Sosyal Fayda Odaklı Regüle Ekonomi modeli deyip adı konulsa daha faydalı olur, kafa karışıklığı olmadığı gibi hedefler de daha kolay benimsenir.

  • mehmet yılmaz07 Şubat 2019 15:42

     ERDOĞAN gıda teröristlerini ŞAPA oturttu.

  • HASAN TOSUN07 Şubat 2019 15:06

    hava kötü,ürün az olunca ürünlerin üretim maliyeti artmıyor,fırsatçıların hırsızların arsızların yüzsüzlükleri azıyor fiatları yukarı çıkarıyorlar,belediyeler her ilde hazine arazilerinde bu ürünleri çöp enerji ile seralarda tarlada açıkda üreterek fiatları ucuz, ürünü kendi ilinde üretip ucuza satabilirler,soğan patates domates soğan sarımsak pırasa ne aklına gelirse %70-80 ni ülkenin her ilinde yetişir.tyçp den bir sürü adam alınıp çalışıştırılır,mahkumlar çalışır,yeterki yapayım de yapayım demesen piyasa üçkağıtçılara kalır fiatlar 500 kata çıkar.

  • cingöz07 Şubat 2019 14:51

    zarar ederler, zararı Euro ile tahvil ihraç edip borçlanarak kapatır yine hükümet. o borçları da torunlarımız öder artık. geçtiği ve geçmediği köprülere, kullandıı ve kullanmadığı elektrik faturaları ile..

  • Ggff07 Şubat 2019 13:43

    Biz seyyar satıcılık yaparken belediye tablamizi toplardı eee şimdi nololdu devlet kendi seyyar satıcı oldu etme bulma dünyası

  • ...07 Şubat 2019 12:07

    ne varsa eskilerde var demek ki..sistemde uygulamalarda eskiye donuyor. 10-15 yılda yapılan hiç bir proje soylem başarıya ulaşmadı. yakında bankaları ve fabrikaları da geri alıp üretmeye başlarsak hiç şaşmam...binalar  dikeyden, yataya geçiyor.. bankaların özelleşmesi bitti, devletleşmeler başlıyor... krediyi özel sektor veremıyor, devlet eskisi gibi desteklerle piyasayı donduruyor... eskiden iran model hayranları bitti, var olan devlet işletim sistemine ağırlık veriliyor... bitirilen tarım ve hayvancılık ithalatta olmayınca, yerli üretim ve eskisi gibi olsun diye çabalar harcanıyor... şeker fabrikaları bile üretime geçti çat pat... yeşil alanların kıymeti anlaşıldı,şehirleme eskiye çocuklugumuzdakı parklara donduruluyor.... yani..eskiyemi dönuyoruz yine?  modeller tutmadımı

  • Erkan sarıkaya 07 Şubat 2019 11:28

    Hayret bi şaşkınlık yaşıyorum nasıl oldunda fark edilebildi umarım uygularsiniz

  • hüseyin alp07 Şubat 2019 11:18

    hayırlısı ile karneli satış dönemine de geçeriz yakın zamanda

  • vatansever07 Şubat 2019 10:48

    sadece gunu kurtarmak icin kanun ve kanunlar yapilirsa olacagi bu.adam gibi tarafsizca ulkenin cikarina kanun yapin ve uygulama ve denreetlemeye gelincede adam gibi tarafsizca uygulayin ve denetleyin .recete belli amma alismisliktan ve kodomanlarin cikarindan bir turlu vazgecilmiyor nedense.....