BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBelediye başkanlarının yetkisi Yüce Mahkeme'nin gündeminde----

Belediye başkanlarının yetkisi Yüce Mahkeme'nin gündeminde

Belediye başkanlarının yetkisi Yüce Mahkeme'nin gündeminde
20 Eylül 2020 - 14:11 www.finansgundem.com

Anayasa Mahkemesi, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerini yakından ilgilendiren bir iptal istemini gündemine aldı. Yüksek Mahkeme, başkanların, onaylamadıkları Meclis kararları için yargıya başvurma yetkisinin iptaline yönelik talebi görüşecek.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde, bazı şehirlerde belediye meclislerindeki çoğunluk, belediye başkanının seçildiği partinin ya da ittifakın aksine oluştu. Özellikle Ankara ve İstanbul’da belediye başkanlığı koltuğuna Millet İttifakı destekli CHP’li isimler otururken, belediye Meclis’lerinde çoğunluk Cumhur İttifakı'na geçti. Bu durum zaman zaman başkanların onaylamadığı kararların Meclis’ten çıkabilmesine ya da başkanın istediği bir kararın Meclis'te reddedilmesine yol açtı.

BAŞKANLAR DAVA AÇABİLİYOR

Başkanlar bu durumda; Belediye Kanunu’nun kendilerine verdiği yetkiyle Meclis kararına karşı idare Mahkemesi’nde iptal davası açabiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da bu kapsamda, İBB Meclisi'nin iki imar planı değişikliği, bir de kiralama ve tahsis kararına karşı, dava yoluna başvurmuştu. İşte bu yetki Anayasa Mahkemesi’nin gündemine geldi.

İDARE MAHKEMESİ İPTAL İSTEDİ

Tekirdağ İdare Mahkemesi, Belediye Kanunu’nun 23. maddesindeki “Belediye başkanı, meclisin ısrarı ile kesinleşen kararlar aleyhine on gün içinde idarî yargıya başvurabilir" hükmünün iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

PERŞEMBE GÖRÜŞÜLECEK

Yüksek Mahkeme bu başvuruyu 24 Eylül Perşembe günü karara bağlayacak. İptal kararı verilmesi durumunda belediye başkanları meclis kararlarına karşı yargı yoluna başvuramayacak.

YASA NE DİYOR?

Belediye Yasası’nın 23. Maddesine göre; Belediye başkanı, hukuka aykırı gördüğü meclis kararlarını, gerekçesini de belirterek yeniden görüşülmek üzere 5 içinde meclise iade edebiliyor. Yeniden görüşülmesi istenilmeyen kararlar ile yeniden görüşülmesi istenip de belediye meclisi üye tam sayısının salt çoğunluğuyla ısrar edilen kararlar kesinleşiyor. Belediye başkanı, meclisin ısrarı ile kesinleşen kararlar aleyhine 10 içinde idarî yargıya başvurabiliyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)