BDDKnın kapattığı para trinkçi vergi rekortmeni oldu
Türkiye vergi rekortmenleri listesinin, sürpriz ismi Salvo Taragano oldu. Kurtuluş Faktoringin sahibi Salvo Taragano, geçen yıl tahakkuk eden 15 milyon 614 bin 144 liralık vergisiyle listenin 2ncisi oldu. Ancak, Taraganonun Para Trink sloganıyla çalışan şirketi Kurtuluş Faktoringin...
GEÇEN yılki geliriyle Türkiye vergi rekortmenleri listesinin sürprizi Salvo Taragano isimli işadamı oldu. Tahakkuk eden 15 milyon 614 bin 144 liralık vergisiyle rekortmenler listesine 2ncisi sıradan giren Salvo Taragano Kurtuluş Faktoringin sahibi çıktı. Para Trink sloganıyla çalışan bu şirketin, geçen yıl Bankacılık Düzenleme ve denetleme Kurumu (BDDK) tarafından faaliyetine son verilmiş olması kadar, Taraganonun aynı yıl tahakkuk eden vergisiyle listenin en tepelerine yükselmiş olması dikkat çekti.
Kalaşnikoflu saldırı
Sektöründe tanınan ancak kamuoyunda bilinmeyen bir isim olan Musevi asıllı işadamı Salvo Taragano, daha önce gündeme kalaşnikoflu bir saldırıyla gelmişti. 2005 yılında basına yansıyan haberlere göre, Küçükçekmecede bulunan Kurtuluş Faktoring binasına bir saldırı yapıldı ve 15 kişilik bir çete tehditle Taraganodan 3 milyon lira almaya çalıştı. Tehditleri sonuçsuz kalan çete, Taraganoyu kaçırma girişiminde bulundu, ancak başarılı olamadı. Bunun üzerine çete üyeleri, Taraganonun şirketine ateş açtı. Taranago da aldığı tehditler ve saldırıların ardından, Türkiyeyi terk ederek Kıbrısa gitti ve avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulundu. Emniyet çetenin adresini belirleyerek bir operasyon düzenledi ve 11 kişiyi gözaltına aldı. Çete üyelerinin yakalanmasının ardından Taragano, işlerinin başına döndü.
Şirketi geçen yıl kapatıldı
Türkiyede sahip olduğu Kurtuluş Faktoring, Taiyi Kauçuk şirketlerinin yanı sıra Kıbrısta da Viyabank, Optima Bank ve Hiper Finans adlı şirketlere sahip olan Taraganonun adı, aradan geçen 4 yılda bir kez daha kamuoyuna çıkmadı. Ancak BDDKnın geçen yıl faaliyetlerine son verdiği şirketler arasında Taraganonun faktoring şirketi de yer aldı. Kurtuluş Faktoringin 2 Nisan 2009da faaliyet izninin iptal edilme gerekçesi Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkındaki Yönetmelikin 29uncu maddesi oldu. Adres değişikliğinin zamanında bildirilmeyişinden ana faaliyet konusu dışına çıkmaya, teminat mektubu verilemeyeceğinden mevduat ya da her ne ad altında olursa olsun ivaz karşılığı para toplanymayacağına kadar pek çok hükmü içeren bu madde, Kurtuluş Faktoringin kapatılmasına neden oldu. Taraganonun vergi rekortmenleri listesine 2nci sıradan girmesine neden olan vergi matrahı ve tahakkukun BDDKnın yaptığı incelemeler sonrası ortaya çıktığı yönünde yorumlar da yapılıyor.
Şirket resmen kapalı web sitesi yayında
BDDK faaliyetlerine son vermiş olsa da Kurtuluş Faktoringe ait bilgilere internet üzerinden ulaşmak mümkün. Bir telefon numarası ve bir e-posta adresinin yer aldığı sitede, 13 Ocak 1993te kurulan şirketin Küçükçekmecedeki adresi yer alıyor.
İnternette faktoring nasıl yapılır başlığıyla açılan sitede, şirket hakkında verilen bilgiler arasında şu ifadeler yer alıyor:
Kuruluşumuz, çeşitli sektörlerdeki irili ufaklı bütün şirketlere ve esnafa en kaliteli hizmeti en süratli şekilde vermektedir. Bu konudaki süratimiz herkes tarafından bilinmektedir
Kurtuluş Factoring Para Trink sloganını bu nedenle haklı bir şekilde piyasada kendine mal edebilmiştir.
Kurtuluş Factoring, satışlarınızdan doğan alacaklarınızı istediğiniz zaman nakde dönüştürür.
Sağladığı sürekli ve kesintisiz nakit akışı sayesinde işletmenizde finansman probleminizi ortadan kaldırır.
2.4 milyon kişi beyanname verdi
Türkiye genelinde 2009 vergilendirme dönemi yıllık gelir vergisi beyanlarına ilişkin olarak Mart 2010da 1 milyon 677 bin 499 mükellef tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesi verildi.
Gelir vergisi beyannamesiyle 19 milyar 776 milyon 966 bin TL matrah beyan edilirken, bu tutar üzerinden 5 milyar 80 milyon 997 bin TL gelir vergisi tahakkuk ettirildi.
Aynı dönemde 794 bin 813 mükellef de gayrimenkul sermaye iradına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesi verdi. Beyan edilen 7 milyar 313 milyon 355 bin TL matrah ve bu tutar üzerinden de 1 milyar 693 milyon 59 bin TL gelir vergisi tahakkuk ettirildi.
1 milyon 677 bin 499 mükellefin kişi başı ortalama matrah beyanı 11 milyon 789 bin lira olurken, bu matrahlar üzerinden mükellef başına ortalama 3 milyon 28 lira yıllık gelir vergisi tahakkuk ettirildi.
Ekran ve reklamla ilk 100e girdiler
TÜRKİYEnin en çok gelir vergisi ödeyecek ilk 100 ismi arasında, şov dünyasından 4 isim yer aldı. Listede yer alan sanatçılar arasında Acun Ilıcalı, Mehmet Ali Erbil, Cem Yılmaz ve Bayazıt Öztürk bulunuyor. Bu 4 isim de, geçen yıl daha çok televizyon ekranlarında hazırladıkları programlar ve oynadıkları reklam filmleriyle ön plana çıktı.
Geçtiğimiz yıl listeye 52nci sıradan giren Acun Ilıcalı, listede 7 sıra yükselerek bu yılki sıralamada 45inci oldu. 2 milyon 668 bin 432 lira vergi tahakkuk eden Acun Ilıcalıyı Mehmet Ali Erbil takip etti. Geçtiğimiz yıl listenin 69uncu sırasında yer alan Mehmet Ali Erbil, bu yılki listede 53üncü oldu. Erbil 2 milyon 351 bin 377 lira vergi ödeyecek. Bu yıl Türk Telekom reklamlarıyla ön plana çıkan Cem Yılmaz ise listeye 86ncı sıradan girmeyi başardı. 1 milyon 705 bin 293 lira vergi ödeyecek olan Cem Yılmazı listenin 98inci sırasında bulunan Beyazıt Öztürk takip etti. Beyazıt Öztürkün vergisi de 1 milyon 550 bin 936 lira olarak tespit edildi.
hürriyet