Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye ekonomisindeki büyüme bankacılık sektörü verilerine de yansıdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Eylül 2015 itibariyle takipteki bireysel kredi (tüketici kredileri ve kredi kartları) müşteri sayısının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.4 azaldığını belirtti. Türkiye'de 57.8 milyon adet kredi kartı, 20.5 milyon bireysel kredi kartı müşterisi olduğunu açıklayan Akben, kredi kullanan kişi sayısının ekonomideki büyüme ile birlikte arttığını vurguladı. Akben şöyle devam etti: "Bu artışla birlikte takibe düşen kişi sayısının da artış gösteriyor. Bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısı 2015'in ilk 6 ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artış gerçekleşti. Ancak son dönemdi bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı takibe düşen kişi sayıları azalış eğiliminde" dedi.
TEDBİRLER DİZGİNLEDİ
Ali Akben, geçen yılın haziran sonu itibariyle banka bilançolarında izlenen 1.1 milyar liralık kredi kartı harcama tutarının yeniden yapılandırıldığını belirtti. İlgili bakiyenin 208 milyon lirasının takip hesaplarından izlendiğini ifade eden Akben, "2010- 2013 döneminde bir dizi makro ihtiyati tedbirler uygulandı. Özellikle 2013'te BDDK'nın uyguladığı tedbirler, kredi kartları başta olmak üzere tüketici kredilerinin kullanımını dizginleyici yönde teşvik edici oldu" diye konuştu. Bu kapsamda kredi kartı limitleri tüketicinin geliri ile sınırlandırıldığını, taksit ve vade sayısına da sınırlama getirildiğini ifade eden Akben, "Taşıt kredilerinde de kredi değer oranı uygulamasına geçildi, taşıt ile kredi kartı kredilerinin risk ağırlıkları yükseltilerek, bankaların daha iyi risk yönetimi yapmaları, tüketicilerin ise aşırı borçlanmadan kaçınmaları teşvik edildi" yorumunu yaptı.
RİSK KONTROL ALTINDA
Kredi kartına taksit sınırlamasına dikkat çeken Akben, alınan önlemler sonucunda bireysel krediler ve kredi kartı alanında gözlenen risk artışının büyümeden kontrol altına alındığını ifade etti. Eylül 2015 itibarıyla takipteki bireysel kredi müşteri sayısının yüzde 0.4 azalarak 2 milyon 844 bin olduğunu belirten Akben, şöyle devam etti: "Ülke ekonomisinde gözlenen büyüme trendi, BDDK ve diğer kurumlarca alınan makro ihtiyati tedbirler sonucunda bunun azalması bekleniyor. Alınan tedbirlerin bireysel krediler ve kredi kartları alanındaki riskleri sınırladığı ortada. İleride daha etkin sonuçlar alınacak."
SİCİL AFFI YETKİMİZ YOK
Kredi sicil affı konusunda düzenleme yapma yetkisinin kendilerinde olmadığını ifade eden Akben, "Kredi kuruluşları ile finansal kuruluşların müşterilerinin risk bilgileri Bankalar Birliği nezdinde kurulan Risk Merkezinde kayıt altına alınıyor. Ekonominin canlanması, kredi kartı borcu nedeniyle faizlerin silinmesi ve yeniden yapılandırmaya gidilmesi amacıyla BDDK'nın yürüttüğü bir çalışma yok. Gerek görülmesi durumunda tedbirler alınabilir" dedi.
Hikaye... evirip çevrileb ötelenen yığınla kredi var. Batak konusunda çoğu zaman doğru bilgi verilmedi verilmiyor ve verilemeyecek...
Kredi kartları limit uygulaması şirketler içinde uygulanmalı... Ciro,karlılık,sermaye,borçlanma oranına göre bir firmaya aynı anda bir çok banka limit tahsis ediyor.Firmaya diyelimki 1mio TL tahsis olacak ise 20 banka toplamda 20 milyon Tahsis etmiş oluyor.çatı limit uygulaması olmalı.BDDK bu çerçevede limitleri kontrol eder.bankalar limit yarışına,firmalarda batma yarışına girmemiş olur.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.