<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBDDK yönetimi çıkış yolu arıyor----

BDDK yönetimi çıkış yolu arıyor

BDDK yönetimi çıkış yolu arıyor
07 Temmuz 2014 - 12:02 www.finansingundemi.com

Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, BDDK’daki katılım bankasıyla ilgili gelişmeyi kaleme aldı

Ekonomi yazarı Erdal Sağlam, “Paralel devlet tartışmaları kapsamında bazı üst düzey yöneticilerini görevden almak zorunda kalan BDDK yönetimi, şimdi de aynı kapsamda bir katılım bankasının biran önce tasfiyesi ya da el değiştirmesi yönündeki siyasi baskılardan iyice bunalmış durumda.” dedi. Sağlam’a göre, yasa ve yönetmeliklere uygun olarak işin yürütülmesine çaba gösteren bürokratların üzerinde, “ne olursa olsun biran önce bu işi halledeceksiniz” baskısı kurulduğu, son günlerde bu baskının iyice arttığı belirtiliyor. Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde, “Paralel devlet operasyonu kapsamında cemaate yakın kişilerin büyük ortakları bulunduğu Katılım Bankası’na el konulması istendi ama bankanın rasyoları buna imkan vermediği için, ayrıca sektörde yayılma etkisi bulunduğu korkusuyla bu operasyon yapılamadı” diye yazan Erdal Sağlam, “BDDK yönetimi üzerinde siyasi baskı artıyor” başlıklı köşesinde şöyle diyor:

“Bunun ardından katılım bankasındaki kamu mevduatları hızla çekilerek mali yapısı bozulup el konmaya müsait bir duruma gelmesi beklendi. Bu da sonuç vermedi, bu kez banka mecburen küçülmeye başladı, bir yandan da Katarlı taliplerle satış görüşmeleri başlatıp bunu BDDK’ye bildirdi. Katarlılara eldeki hisselerin yarısının satışına izin verilmezken, Katarlıların cemaate yakın kişilerin elindeki hisselerin tümünü satın alma opsiyonu gündeme geldi ama Hükümet “yönetimi değişmeyeceği için” böyle bir satışa da karşı çıktı, BDDK bu satışa onay veremedi.

Bunun üzerine katılım bankası kuracak Ziraat Bankası’nın, bu bankayı satın alması istendi. Ziraat Bankası Katarlıların verdiği fiyat üzerinde hisse alımı yapmak isteyince bu katılım bankası “düşünelim” diyerek Ziraat Bankası yönetimini geçiştirdi. Katılım bankası yönetimi bir yandan Katarlılarla görüşürken öte yandan uluslararası bir aracı kurum olan Goldman Sachs’a satış görüşmeleri için yetki verildiğini açıkladı.” 

GOLDMAN SACHS TALİPLERİ ARIYOR
 “Bu arada katılım bankasının 2 önemli iştiraki satışa çıkardığı birinin satış işlemini yapıp, sahibi bulunduğu bir otelin satışı için ise görüşmeler yaptığını kamuoyuna açıkladı. Goldman Sachs’ın bu katılım bankasına talip olanlar veya olabileceklerle ilgili piyasada nabız yoklamaya başladığı görülüyor. Bu kapsamda yine Ziraat Bankası yönetimiyle de temasa geçildiğini, kimin ne kadar ilgili olduğunu saptamaya çalıştıklarını öğrendik” diyen Erdal Sağlam, devam ediyor:

“Başbakana yakın kaynaklar bu katılım bankası’nın tasfiye ya da satışında çabuk davranmadığı için BDDK yönetimini suçluyor, hisselerin çoğu halka açık olduğu için SPK yönetimine de suç buluyor. Bence aslında ‘biran önce bu banka hesaplarının detaylı incelenip, paralel yapıya ilişkin detaylarının ortaya çıkarılması”nı istiyorlar ve bu nedenle bürokrasiye kızıyorlar’.

Katılım bankasının bu niyeti gördüğü için, satışı mümkün olduğunca geciktirmek istediği, bu nedenle bürokrasiyi oyaladığı düşünülüyor. Bürokrasi ise görevini yapmaya çalışıyor ama siyasi baskının giderek arttığı, gecikmenin bu kurumlarda yeni operasyonlara neden olacağı da konuşulmaya başladı.”
 
 
 
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bir bilen07 Temmuz 2014 16:25

    Kerem yavuz bilip bilmeden yorum yapmayalim. Yonetim kuruluna bakmak yeterlidir yuzde kac oldugunu anlamak icin..yonetim tamamen onlarin elinde...

  • kerem yavuz07 Temmuz 2014 14:16

    bankanın yüzde 55 inden fazlası halka açık borsada, banka da paralel denen unsur yüzde 5 i geçmez. Yüzde 5 için yüzde 95 in hakkına girmek doğru mu, ey siyasetçiler.