Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Rekabet Kurumu gibi kuruluşlara olan borçların yeniden yapılandırma paketinden çıkarıldığı öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre özellikle EPDK tarafından kesilen yüksek miktardaki cezaların yapılandırma kapsamına alınmasının tepki oluşturacağı konusunda görüş birliğine varıldı. EPDK tarafından kesilen ve tahsil edilmeyen toplam ceza miktarı 1,2 milyar lirayı buluyor. Bayilere kesilen 5 bin 886 adet cezanın 3 bin 229'u lisanssız satış, 822'si teknik standartlara aykırı akaryakıt ikmali, 440'ı ise ulusal markera aykırılıktan oluşuyor. Ana dağıtım şirketleri için kesilen 244 cezanın 66'sı teknik düzenlemelere aykırılık, 47'si stok yükümlülüklerine uymamak, 32'si de lisanssız bayilere akaryakıt ikmali. EPDK'nın yanı sıra ekonomi yönetimi BDDK'nın kestiği cezaların da bankacılık sektörünün rekor kâr elde ettiği bir ortamda eleştiri konusu olacağını düşünerek paketin içerisinden çıkardı.
Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından açıklanan tasarıda Meclis sürecinde de önemli değişiklikler olacağı belirtiliyor. Pakete Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne olan kira borçlarının da eklenmesi üzerinde duruluyor. Birçok otel ve işyerinin vakıflara borcu bulunuyor. Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre Vakıflar'a borcu olanlarda tıpkı diğer alacaklarda olduğu gibi borcun aslının tahsil edilmesi kaydıyla enflasyon oranında yeniden hesaplanacak. Maliye bürokratlarının yaptığı hesaplamalara göre yapılandırma paketinden toplamda 3 milyon kişinin yararlanması planlanıyor.
Maliye Bakanlığı'nın koordinasyonunu üstlendiği çalışmada kamuoyuna yansımayan ayrıntılardan biri ise kasa hesaplarına yönelik incelemenin af kapsamına girmesi. Bu kapsamda yastık altında bulunan paraların da ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Hükümet, Maliye, SSK, Bağ-Kur, elektrik, su, emlak ve motorlu taşıtlar vergileri başta olmak üzere 300 kalemde birikmiş kamu alacaklarının gecikme faizi ve cezalarını siliyor. Bunun yerine anapara, enflasyon oranında yeniden güncellenecek. Vatandaş ve kurumlar, devlete borcunu 2 ayda bir 18 eşit taksitte ödeyebilecek. Kredi kartlarına taksit imkanı da getiriliyor. Bu kapsamda ekonomi yönetiminin hesapladığı gelir tahmini ise 50 milyar lira. Toplamda yapılandırılacak kamunun alacak miktarı ise 100 milyar liranın üzerinde.
Mevcut tasarıda kapsama alınan yapılandırmalar
Vergiler ve vergi cezaları
Gümrük vergileri ve idari para cezaları
Sosyal güvenlik primleri ve idari para cezaları
İl özel idarelerinin çeşitli harç ve katılma payı gibi bazı alacakları
Belediyelerin vergi, tarifeden doğan ücret ve su alacakları
Büyükşehir belediyelerinin su ve atık su alacakları
TEDAŞ'ın elektrik alacakları (özel sektör dahil)
Yurt-Kur'un öğrenim kredisi alacakları
TRT'nin elektrik payı ve bandrol ücretlerinden kaynaklı alacakları
KOSGEB'in desteklerden kaynaklanan alacakları
TOBB'un ve bağlı odalarının oda aidatı alacakları
OSB'nin elektrik, su doğalgaz alacakları ile yönetim aidatları alacakları
ZAMAN
T,C tarihinde en geniş kapsamlı mali af 6111 Sayılı kanunla gercekleştirilmiştir.Milletimizi ve devletimizi muhhakkak cok rahatlatacaktır.Ancak bu kanuna BDDK cezalarının dahil edilmemesinin mantıklı bir izahıda herhalde yoktur.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.