Doların Türk Lirası karşısında rekorlar kırdığı bir dönemde, TL'deki değer kaybına yönelik önemli bir yorum geldi. The Boston Consulting Group (BCG) Global Yönetim Kurulu Başkanı Hans-Paul Buerkner, bu yıl Türk lirasının dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybettiğini belirterek, "Türk ekonomisi TL'nin değer kaybını hazmedebilir. Çünkü petrol ve emtia fiyatları yüzde 50'den fazla düştü. Bardağın dolu tarafından bakalım" dedi.
B20 toplantıları için Ankara'da bulunan dünyanın önde gelen yönetim danışmanlık şirketlerinden BCG'nin Yönetim Kurulu Başkanı Buerkner, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Buerkner, Türkiye'nin son 15 yılda ekonomide adeta bir mucize gerçekleştirdiğini ifade ederek, ülkedeki altyapı çalışmalarının ve kurumsallaşmanın bu mucizeyi sağlayan en önemli faktörler olduğunu söyledi.
Bu süreçte inşaat, mühendislik, makine, otomotiv, beyaz eşya ve elektronik sektörlerinde birçok uluslararası Türk şirketi ortaya çıktığını anlatan Buerkner, "BCG'nin açıkladığı '2014 Yükselen Küresel Yıldızlar' listesindeki Türk şirketi sayısı 4'e çıktı. Geçen yıl Koç Holding, Sabancı Holding ve Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere 3 Türk şirketinin bulunduğu listeye bu yıl Yıldız Holding de katıldı. Önümüzdeki dönemde bu sayının daha da artmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Türk şirketlerinin fırsatlara odaklanması gerektiğini vurgulayan Buerkner, şöyle konuştu:
"THY bunu yaptı. Birçok Türk inşaat şirketi Ortadoğu, Afrika ve Doğu ve Batı Avrupa'ya açılarak fırsatları yakaladı. İyi ürün, iyi servis ve iyi tekliflerle büyüme kolaylıkla başarılır. Başarı, şirketlerin fırsatları ne kadar iyi gördükleri ve yakaladıkları ile ilgili. Örneğin, iki ayakkabı satıcısı Afrika'ya gitmiş. Biri çalıştığı şirketi arayarak 'burada kimse ayakkabı kullanmıyor kesinlikle ayakkabı satamayız' demiş. Diğer satıcı ise çalıştığı şirketi arayarak 'Bana acil iki kamyon ayakkabı gönderin burada kimsenin ayakkabısı yok hepsine ayakkabı satacağım.' Fırsatları görmek çok önemli. Şirketlerin büyüyecekleri yerlere odaklanması lazım."
"İRAN'DA BÜYÜK POTANSİYEL VAR"
İran'da Türk şirketleri için çok büyük fırsatlar bulunduğunu kaydeden Buerkner, "Türk şirketleri son derece hızlı ve cesur hareket ediyor. Türkiye'nin büyük şirketleriyle İran pazarına ilişkin çalışmalar yapıyoruz. İran'a uygulanan ambargoların kalkması, Türk şirketleri için çok büyük fırsatlar yaratacak" ifadelerini kullandı.
Buerkner, ABD Merkez Bankasının (Fed) faizleri ne zaman artıracağı konusuna da değindi. Fed'in alacağı
faiz kararına ilişkin piyasalarda psikolojik baskı oluştuğunu belirten Buerkner, şunları söyledi:
"Fed faizleri artıracak. Bırakın Fed faizleri artırsın, bırakın bu belirsizlik kaybolsun.
Faiz artırımının sadece psikolojik etkisi var. Fed'in yaklaşık yüzde 0,25 civarındaki
faiz artışı ne yatırımda ne de tüketimde etki yapacak. Faizler bütün dünyada bütün zamanların en düşüğünde. Evet Türk lirası için zorluk yaratıyor. Fakat aynı zamanda Türk ihracatçılarına daha iyi şanslar veriyor. Enerji ve petrol fiyatları düşük. Bu, Türkiye'nin ithalat faturasını da düşük tutuyor. Türkiye için iyi bir durum. Bu yıl Türk lirası dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybetmesine rağmen, Türk ekonomisi bunu hazmedebilir. Çünkü petrol ve emtia fiyatları yüzde 50, hatta daha fazla düştü. Türkiye'de uluslararası şirketlerin yatırım yaparken dikkat edeceği konu ülkenin ekonomisi, işlerin nasıl yönetildiği ve istikrar. Bardağın dolu tarafından bakalım."