Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Garanti Bankası’ndaki ortağı İspanyol BBVA’nın Türkiye’den çıkacağı yönündeki haberlere açıklık getirdi. Ayrılmalarının söz konusu olmadığını belirten Şahenk, birkaç ay önce BBVA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez ile beraber olduklarını söyledi. Şahenk, Gonzalez’in bir toplantıda “Dünyada teknolojiyi en iyi kullanan banka Garanti’ye ortağız.” sözlerini hatırlatarak, “Bu hafta Meksika’nın başında olan, bizim yönetim kurulumuza atanan dostumuz ile beraberdik. Latin Amerika’nın en büyük şirketlerinden oluşan bir heyetle İstanbul’a geldiler. Bu tamamıyla Latin Amerika’yı bizle daha fazla tanıştırma anlamında. Orada problem yok. Ayrılmamız söz konusu değil.” dedi. Zaman Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt’un hazırlayıp sunduğu ve Skytürk 360 TV’de yayınlanan Üç Nokta programına konuk olan Ferit Şahenk, gündeme ilişkin konulara da değindi. Ekonomi çevrelerinde bir süredir “gaz-fren” tartışmaları yaşanırken, Şahenk, hükümetin arabanın vitesini ne zaman değiştirmesi gerektiğini çok iyi bildiğini söyledi. “Bazen yavaşlayacaksınız, bazen de vitesi düşürerek bu işi yapmanız gerekir.” diyen Şahenk, Türkiye’nin iyi yolda olduğunu ifade etti. Son birkaç yıldır Avrupa ve Amerika’nın ekonomiyi para basarak canlandırmaya çalıştığına işaret eden Şahenk, bu dönemde Türkiye’nin sıkı para politikasıyla, zor ama istikrar ve güven ortamını bozmayacak bir modeli tercih ettiğini kaydetti. Türkiye’nin hem siyasi hem de iktisadi anlamda iyi bir momentum yakaladığını belirten Şahenk, Avrupa’daki krizin aşılamamasını, samimiyet olmamasına bağladı. Deneyimli işadamı, güvenin olmadığı, sürekliliğin olmadığı hiçbir yerde ne vatandaşın rahat yaşayabileceğini ne de yatırımcının yatırım yapmayı düşünebileceğini ifade etti. Türkiye’nin ihracatının yüzde 50’sini Avrupa’ya yaptığını hatırlatan Şahenk, Avrupa’nın bir an önce kendine gelmesinin Türkiye için önemli olacağını dile getirdi. Bundan birkaç hafta önce yeni marina yatırımları için Yunanistan’a gittiğini söyleyen Şahenk, herkesin Türkiye’yi konuştuğunu ve Türkiye’nin bu kadar güçlü kalmayı nasıl başardığı sorularına muhatap olduğunu kaydetti. 2000’den sonra Türkiye’nin bir araba gibi duvara tosladığını anlatan Şahenk, “Türkiye derin bir kriz atlattı. Çünkü iş âlemi, siyaset, sendikalar ve toplum birbirine samimi davrandığı için bunu başardık.” dedi.
İŞ DÜNYASI YERLİ OTO İÇİN BİR ARAYA GELEBİLİR
Şahenk, Türkiye’nin isterse Hindistan ve Güney Kore’de olduğu gibi yeni marka yapabileceğini kaydetti. Global bir marka yapmanın maliyetleri olduğunu kaydeden Şahenk, “Bunları iyi hesaplamak lazım. Yoksa artık Türkiye’de dizayn ve üretim kabiliyeti var. Bunların hepsi yapılabilir. Bu anlamda Türk iş dünyası bir araya da gelebilir. Ama şunu da söyleyeyim; Türkiye’de araba üretecek öbür markaları getirmek, yeni bir araba markasını doğurmak gibi önemlidir.” tespitinde bulundu. Şahenk, distribütörlüğünü yaptıkları Volkswagen’in Türkiye’ye gelmemesini ise hata olarak değerlendirdi. Şahenk, markanın Türkiye’ye gelmesi için çalıştıklarını belirterek, Volkswagen’in Türkiye’de bir değil birkaç modelini ürettiği, ticari aracın da olduğu bir üretim merkezini hayal ettiğini söyledi. Zaman zaman adı Fenerbahçe ve TÜSİAD başkanlığı için geçen Şahenk, “Buralarda görev aldığınız zaman hakkını vermeniz lazım.” dedi.
O telefonun çalmasını çok istiyorum
Babası merhum Ayhan Şahenk’in dünyayı düşünen, yapmak istediklerini ekipteki arkadaşlarıyla gerçekleştirmek için çok çalışan bir insan olduğunu belirten Şahenk, grup olarak temel taşları inşaat sektörü olduğu için babasının hep şantiyelerde olduğunu ve onu fazla göremediklerini ifade etti. Babasının yokluğunu derinden hissettiğini aktaran Şahenk duygularını şöyle dilye getirdi, “Yatak odamda, benim tarafımda olan bir telefon vardı. Bir hattı o. Akşamları hastaneden beni arardı, halimi, hatırımı ve işleri sorardı. O telefonun çalmasını çok istiyorum.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.