<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBayrakçılarda tekno seçim isyanı----

Bayrakçılarda tekno seçim isyanı

Bayrakçılarda tekno seçim isyanı
15 Mart 2014 - 06:54 www.finansingundemi.com

30 Mart'a az zaman kala yollarda eskisi gibi yoğun parti bayrakları görülmüyor. İşleri azalanmatbaacılar teknoloji ve belirsizlikten dertli

Seçime yaklaşık 2 hafta kaldı ama sokaklarda parti bayrakları, seçim afişleri eskisi kadar yoğun değil... Hatta bazı ilçelerde yok denecek kadar az. Geçimlerini bu işten sağlayan ve seçimi dört gözle bekleyen ‘bayrakçılar’ da umduklarını bulamadı.

Duygu Erdoğan'ın Milliyet'teki haberine göre işlerinin yarı yarıya azaldığını söyleyen matbaalar, azalan işlerini ‘ülkedeki genel belirsizlik haline’ ve siyasilerin yeni ‘reklam’ tercihlerine bağlıyorlar.

Beklenti karşılanmadı

Önceleri aday adayları, şimdi ise adayların seçim çalışmalarında daha fazla oranda sosyal medya ve interneti kullanması belki de matbaacılara en büyük darbeyi vurdu. Matbaacılar yine de muhtarlardan memnun... ‘Onlar olmasa hiç iş olmayacaktı’ diyorlar.
Saraçoğlu Matbaacılık’ın sahibi Hakan Saraçoğlu, bu dönem bekledikleri işin ancak yüzde 10’unu yapabildiklerini belirterek, “Bu saatten sonra iş çıkacağını sanmam. Olsaydı zaten bugüne kadar yapardık ama beklentimizi kesinlikle karşılamadı işler. Geçen dönemlerden kesinlikle daha az çalıştık” dedi.

Yerel seçimlerde ‘kral’ muhtar

Yerel seçimlerde muhtar adaylarıyla daha çok çalıştıklarına dikkat çeken Saraçoğlu, geçen seçim dönemi 70 kadar muhtar adayına iş yapmalarına rağmen sayının bu seçime 30’a düştüğünü söyledi. Saraçoğlu, “Geçen dönem o muhtarlara 100 bin iş yaptıysak, tabii yanında el ilanı vesaire isteyen de oluyor, bunlar hariç, şimdi yarısını bırakın çeyreğini bile yapamadık” diye konuştu.

Seridijital’den İsmail Demirbilek de ‘iş yok bile diyebilirsiniz’ ifadelerini kullanarak, “Yüzde 50 kesin bir düşüş var zaten. Geçen sene 700 afiş yaptıysak bir kişiye, bu sene ancak 300 oldu. Nerdeyse 10-15 gün kaldı, tüm partilerle çalıştığımız halde işler bitti gibi” dedi.

İlan yerine ‘cep mesajı’

Bu seçim döneminde basım teknolojilerinin çok ilerlediğini dile getiren Hakan Saraçoğlu, bu sektörde çalışan işletme sayısının da arttığını, rekabetin kızıştığını belirtti. Saraçoğlu, şöyle devam etti:
“Eskiden 2 makineyle çalışıyorsak şimdi 50 makineyle. Teknoloji bu anlamda çok gelişti. Rekabet de arttı. Bu alanda daha fazla irili ufaklı kuruluş hizmet vermeye başladı. Ama bu başlı başına bir neden değil çünkü buna oranla talep de arttı, yani daha fazla aday, aday adayı ve muhtar adayı vardı. Genel seçimlerde zaten bir sistem belirliyorlar, işlerini merkezden bir matbaaya paket sistem olarak yaptırıyorlar. Bize iş bu seçimlerden çıkardı ama çıkmadı. Baktığınız zaman başka mecraları da kullanıyorlar. Bunu da bir neden olarak gösterebiliriz. Eskiden bir toplantı bile el ilanı, afiş ile duyurulurdu. Şimdi bir telefon mesajıyla herkese iletebiliyorlar. O zaman kim el ilanı alsın ki?”

İki hafta kala sipariş bitti...

As Matbaacılık’tan Aslan As ‘ülkenin genel halinden’ etkilendiklerini, parti taleplerinin de çok geç geldiğini ifade etti. As, “Bu konulara daha geç ilgi gösterdiler, hatta ‘işler neredeyse bitti’ diyebiliriz. Eski dönemlere baktığımızda 1 gün kala bile biz iş yetiştirmeye çalışırdık. 13 yıldır bu alanda çalışıyoruz, fotoğrafları, parti afişleri, hepsini yapıyoruz. Tüm partilerle çalışıyoruz” dedi.
‘Partilerin seçim afiş ve bayrakları için eskisi kadar fazla bütçe ayırmadığını’ düşündüklerini vurgulayan Aslan Matbaacılık’tan Hasan Aslan, adayların reklam kaynaklarını çeşitlendirdiğini belirtti. Aslan, “İşlerimizde geçen seçim dönemiyle kıyasladığımızda yüzde 60 net azaldığını görüyoruz. Yapsak bile işin parasını da alamamaya başlamıştık. Eskiden böyle değildi, şimdi ödemeler bile düzensiz, o yüzden önce parayı alıyoruz” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)