Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya’nın 24 Şubat'ta Ukrayna’yı işgalinin Batı dünyasında yarattığı öfke ve uygulanan kapsamlı yaptırımlara rağmen Batılı şirketlerin sanılandan çok daha az bir bölümünün ülkeyi terk ettiği ortaya çıktı.
İsviçre’deki St. Gallen Üniversitesi ve Lozan merkezli IMD Enstitüsünün ortak araştırmasına göre, Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkelerinde yerleşik şirketlerin sadece yüzde 8,5'i Rusya’dan çekildi.
St. Gallen Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, bulguların, "AB ve G7 firmalarının Rusya'dan çok sınırlı bir şekilde geri çekildiğini ortaya koyduğu" belirtilerek bunun, "Batılı firmaların pazarı terk ettiği yönündeki söyleme meydan okuduğu" kaydedildi.
"Firmalar baskılara direndi"
DW'de yer alan habere göre, açıklamada "Merkezi bu ülkelerde bulunan pek çok firma Ukrayna'nın işgalinden bu yana Rusya'dan ayrılmaları için hükümetlerden, medyadan ve STK'lardan gelen baskılara karşı aslında direndi" denildi.
Social Science Research Network (SSRN) tarafından geçtiğimiz ay yayınlanan ve bilimsel hakem incelemesine tabi tutulmayan çalışma, Rusya'da iştirakleri bulunan AB ve G7 şirketlerinin yalnızca yüzde 10'undan azının bu iştiraklerini elden çıkardığını gösterdi.
Araştırmaya göre Moskova Ukrayna işgalini başlattığında AB ve G7'de yerleşik bin 404 şirketin Rusya'da faaliyet gösteren toplam 2 bin 405 iştiraki bulunuyordu.
Araştırmanın yazarları Niccolo Pisani ve Simon Evenett'e göre Kasım ayı sonu itibariyle bu şirketlerin sadece 120'si ya da yaklaşık yüzde 8,5'i Rusya'daki en az bir iştirakini elden çıkarmıştı.
En çok ABD'li şirketler çıkış yaptı
Merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan şirketlerin Avrupa ve Japonya'da bulunanlara kıyasla Rusya'dan daha fazla çıkış yaptığı teyit edildi.
Ancak araştırma ABD'de bulunan şirketlerin bile, işgalin başlamasından bu yana Rusya'da faaliyet gösteren ABD iştiraklerinin yüzde 18'inden daha azını tamamen elden çıkardığını ortaya koydu.
Buna karşılık Japon firmalarının yüzde 15'i ve AB firmalarının sadece yüzde 8,3'ü Rusya'dan ayrıldı. Araştırmaya göre Rusya'daki iştiraklerini yerinde bırakanların yüzde 19,5'i Alman, yüzde 12,4'ü ise ABD sermayeli.
Araştırma ayrıca, Rusya'dan çıkan Batılı firmaların, ülkede aktif AB ve G7 merkezli şirketlerin vergi öncesi toplam kârının sadece yüzde 6,5'ini oluşturduğunu gösterdi.
Ülkeden çekilen firmalar, Rusya'da faal firmaların toplam personel sayısının ise yüzde 15,3'ünü oluşturuyor.
Araştırmaya göre bu durum, ortalama olarak, Rusya'dan çıkan firmaların Rusya'da kalan firmalara kıyasla daha düşük kârlılığa ve daha büyük işgücüne sahip olma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
Üniversiteden yapılan açıklamada bu bulguların "Batılı firmaların, hükümetlerinin artık jeopolitik rakip olarak gördüğü ekonomilerden ayrılma konusundaki istekliliğini sorgular nitelikte" olduğu kaydedildi.
Rusya'nın altın ve döviz rezervleri arttı
Rusya'nın Ulusal Refah Fonu'ndaki rezervleri azaldı
Rusya'nın dış ticaret fazlası 282 milyar doları aştı
Rus ekonomisinin yüzde 2,5 küçülmesi bekleniyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.