Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ukrayna savaşının başından bu yana, Rusya’da faaliyet göstermeye devam eden batılı şirketler milyarlarca dolar kâr elde etti. Ancak Kremlin, dost olmayan ülkelerin şirketlerinin nakde erişimini engelledi.
Kremlin, geçen yıl ABD, İngiltere ve AB üyeleri gibi “dost olmayan” ülkelerdeki işletmelere temettü ödeme yasağı getirmişti. Bu nedenle BP, Citigroup gibi onlarca dev şirketin Rusya’daki kazançları ülkede kilitlendi.
DEV ŞİRKETLERİN KAZANÇLARI KİLİTLENDİ
Kyiv Ekonomi Okulu (KSE) tarafından derlenen verilere göre, bu tür ülkelerden gelen şirketler, 2022’de sadece Rusya’da 20 milyar dolar kâr elde etti. KSE verilerine göre, Rusya’da faaliyet gösteren Avusturyalı banka Raiffeisen, Rusya’daki 2022 kazancının 2 milyar dolar olduğunu bildirdi.
ABD’li şirketler Philip Morris ve PepsiCo sırasıyla 775 milyon dolar ve 718 milyon dolar kazandı. İsveçli araç üreticisi Scania da 2022’de Rusya’da 621 milyon dolarlık kâr elde etti.
Rusya’da faaliyet gösteren en büyük batılı banka olan Raiffeisen, ülkedeki kârına erişiminin olmadığını söyledi. Philip Morris konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı. PepsiCo ve Scania yorum taleplerine yanıt vermedi.
KSE rakamlarına göre ABD merkezli şirketler 4,9 milyar dolar ile en büyük toplam kârı elde ederken, onu sırasıyla 2,4 milyar dolar, 1,9 milyar dolar ve 1 milyar dolar ile Alman, Avusturya ve İsviçre şirketleri izledi.
KURULUŞLARINI SATMAK İÇİN MOSKOVA'NIN ONAYI GEREKLİ
Birçok yabancı şirket Rusya’daki yan kuruluşlarını satmaya çalışsa da herhangi bir anlaşma Moskova’nın onayını gerektiriyor. Ayrıca satışlar yüksek fiyat indirimlerine tabi olmak zorunda.
Geçtiğimiz günlerde British American Tobacco ve İsveçli araç üreticisi Volvo, yakın zamanda ülkedeki varlıklarını yerel sahiplere devretme konusunda anlaşma yaptıklarını duyurmuştu. (Sözcü)
Rusya ve Çin şirketleri petrol aktarma tesisi inşa edecek
Rus turistlerin yüzde 56'sının tercihi Türkiye oldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.