BATIKSIZ BANKACININ ZOR GÖREVİ
Akbank'ın yeni genel müdürü Ziya Akkurt, 2008 yılının nisan ayında Ak Yatırım'a genel müdür olarak atandığında bankadan tasfiye edildiğini söyleyenler artmıştı. Bu söylentiler yayılınca bazı bankalar Akkurt'u yüklü ücretlerle transfer etmek istediler. Bu teklifleri kibarca geri çeviren Akkurt...
Ve beklenen oldu. Akbank Genel Müdürlüğü'ne bugün Ziya Akkurt getirildi. Peki kimdir Ziya Akkurt? Finans Gündem farkıyla okuyucularımıza bir Ziya Akkurt portresi çiziyoruz. Tanıyanlar bilir ama tanımayanlar için gözden kaçan kamuoyuna yansımayan bir iki küçük ayrıntıyı paylaşmak istiyorum. Akbank ailesine 1996 yılında katılan Akkurt, 1997 yılında kurumsal bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı oldu.
Akkurt, 2001 yılında ise Akbankta başlatılan değişim programında etkin rol aldı. Herkesin yeni birimler açtığı bir dönemde bugünleri önceden görmüş gibi kurumsal ve ticari bankacılık birimlerini yeniden yapılandırdı. 2006da Akbank AG Almanyada çalışan Akkurt, 2007de de Ak Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. 2008 yılının Nisan ayında ise Ak Yatırım Genel Müdürlüğüne getirildi. Bankanın yönetim kurulu tarafından Ak Yatırım Genel Müdürlüğü teklif edildiğinde tereddüt etmeden evet dedi. Çünkü kendini görev adamı olarak görüyürdü. Akbank ya da iştiraklerinin Akkurt için bir ayrıcalığı yoktu.
Akbanktan ayrıldığında geride iyi bir portföy bırakmıştı. Öncelikle bankanın yeniden yapılanmasında aktif olarak rol alan Akkurt, Akbankın kurumsal bankacılıktaki pazar payını 2007 yılında yüzde 25e çıkarmıştı. Bankanın bu alandaki pazar payı 2005te yüzde 18, 2006da ise yüzde 20 civarlarındaydı. Yani Akbankı kurumsal bankacılıkta sektör lideri yapan Akkurt, aynı zamanda bankanın kurumsal müşteri sayısını 2500e çıkarmayı başarmıştı. Bankanın diğer bir özelliği de bu alanda hiç batık kredinin olmamasıydı. Yani hem yüzde 25 pazar payıyla lider olacaksınız hem de bu alanda hiç batak krediniz olmayacak⦠Bankacılıkta hiç de kolay olmayan bir iş yapmıştı Akkurt.
Ak Yatırım Genel Müdürü olarak atandığında yerini ise hiç tereddüt etmeden genç bir isme, yani Cem Mengi'ye bırakmıştı. Mengi, bankacılık kariyerine 1988de Finansbankta başlamış ardından İnterbank ve Körfezbankta görev almıştı. Akbank ailesine 2001 yılında kurumsal bankacılıktan sorumlu bölüm başkanı olarak katılmıştı.
Peki Akkurt, Ak Yatırıma neden genel müdür olarak gitmişti. Bazılarına göre bankadan tasfiye edilmek için bazılarına göre ise Ak Yatırımı da kendi bölümü gibi sektör lideri yapmak için... Hatta Akkurtun Akbanka küstüğünü sanan bazı orta ölçekli bankalar yüklü paralarla akkurtu transfer etmek istediler. Ama Akkurt gelen teklifleri de kibarca geri çevirmiştiâ¦
Akkurt, gelen teklifleri geri çevirse de Ak Yatırımda işler beklenildiği gibi olmadı.
Global kriz kendini göstermeye başlayınca yatırım şirketleri yani aracı kurumların zararları artmaya başladı. Bırakın liderlik kavgasını bu krizde ayakta durmak bile büyük başarı olarak görülüyordu. Küçülmeler ve şube kapatmalar kendini göstermeye başladı. Yani Ak Yatırımın sektör lideri olması oldukça zordu.
Ne oldu? Ak Yatırımda büyük bir operasyon oldu. İlk kez Finans Gündem okuyucularının öğrendiği bu operasyonla Ak Yatırım şubeleri kapatıldı. Ak Yatırım, Akbank şubeleri içerisinde faaliyet göstermeye başladı. Kim bilir belki de Akkurt bu operasyon için gönderilmişti... Bu operasyon tamalanınca da Akbanka geri döndü. Yani tasfiye edilmediğini gösterdi. Genel müdür yardımcısı olarak ayrıldığı Akbanka Akkurt, bir yıl sonra genel müdür vekili olarak geri dönmüştü.
Böylece Akbankta üç tane genel müdür vekili oldu. Hazineden sorumlu genel müdür yardımcısı Reşit Toygar, bireysel bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı Hakan Binbaşgil ve Ziya Akkurt.
Bu üç kişiden birinin genel müdür olma vakti geldiğinde Akbank Yönetiem Kurulu tercihini Ziya Akkurttan yana yaptı.
Peki kimdir Ziya Akkurt? 1961 yılında Diyarbakırda doğan Akkurt, 1979 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesinden mezun oldu. ODTÜ İdari İlimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Bankacılık kariyerine ise 1983te Uluslararası Endüstri ve Ticaret Bankasında başladı. 1989da BNP Ak Dresdner Bankasında pazarlama müdürü olarak görevine devam etti.
Batığı olmayan bankacıyı gerçekten zor bir görev bekliyor. Neden mi? Onu da başka bir yazıda ele alacağız.