Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Özellikle inşaat ve tarım alanında önemli gelişmelerin yaşandığı Diyarbakır, bankacılık sektörü için de yıldızı parlayan bir il oldu. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Diyarbakır bizim çok hızlı kredi artışı sağladığımız, büyüme açısından da geri dönüş açısından da en iyi performans gösterdiğimiz illerden biri oluyor. Borcuna sadık, tıkır tıkır işleyen bir sürecimiz var. Topladığımız kaynağın maliyeti, verdiğimiz krediler, kredi artış hızımız, geri dönme oranımız en başarılı bölgelerimizden biridir. Ticaret anlamında Diyarbakır’da müthiş bir gelişme var. Ataşehir gibi şehre ilave şehirler konuşuluyor. Arsa fiyatları uçmuş durumda” diye konuştu.
Bankaların rekabeti
Türkiye’de bankacılık sektörü arasındaki rekabetin arttığını anlatan Adnan Bali, şöyle konuştu: “Türkiye’de belli bir pazar payı almaya çalışmak, korumak kolay değil. Özellikle de marjlar daralıyor, kazançlar düşüyor, herkes ölçeğini aynı anda o oranda daraltamaz. Mümkün olduğunca ürün işleyeceksin ki mümkün olduğunda fazla kazanç sağlayabilesin. Onun için de büyük ölçüde kişisel bazlı ürünlerle süreç bastırılıyor. Türkiye’de yüzde 20’li seviyelere yakın özkaynak kârlılığından yüzde 5’lere geldi. Faiz marjı yüzde 6’lardan yüzde 3.5’lere indi. Hızlı büyümenin sonunda ciddi sermaye de isteyen bir iş, bankacılık. Mevcut ortakların yabancı olduğunu bankalarda sermaye koymanın güçlüklerini düşündüğünde penetrasyonu ve kârlılığı daha fazla artırmaya çalışmak gerekiyor.”
Finans kıtlığı yok
Kredilerle ilgili gelişmeleri de değerlendiren Adnan Bali, şunları söyledi: “Türkiye’de giderek, özellikle eksik büyümenin örttüğü eksik fizibiliteler, işler yavaşlamaya başladığında açığa çıkıyor. Bu defa da işletmeler daha fazla dış kaynak sağlayarak o döngülerini sürdürmek istiyor. Oysa finans sisteminde bunu doğru bulmuyorum. Burada kredi alanlar kimler, alamayanlar kimler. İş eninde sonunda buraya geliyor. Yoksa bankacılık sistemi neden kredi vermesin? Elindeki fonların bir maliyeti var. Elindekini satmak ister, satamazsa zarar eder. Bankanın kendi asli işini yerine getirmemesi mümkün mü. Çıkarı ve faydası burada zaten. Rekabet var, finansal hizmet kıtlığı da yok memlekette. Herkes büyümek de istiyor.”
Batık krediyi çıkarmak
Batık krediyi çıkarmak için 20 sağlıklı kredi satmak zorunda olduklarını belirten Adnan Bali, “Mevduat ve krediler arasındaki marj yüzde 5 civarındaysa, siz bir dilim kredi batırdığınızda 20 kat kredi vermelisiniz ki o batırdığınız krediyi çıkarabilesiniz. Hata yapmanın bedeli artıyor. Eskiden Türk bankacılığı yüksek reel kazançlar faiz getirileri elde ederken kredideki hata daha rahat telafi edilebiliyordu. Bu öyle bir kötü aritmetik ki, eğer emin değilseniz yapmayacaksınız. Kredi kararında belirsizlik kararı kaldırılabilecek bir karar değil. Net değilseniz olumsuz karar vermelisiniz. O riski alamazsınız” dedi.
Reklam yüzü Cem Yılmaz
İŞ Bankası’nın yeni reklam yüzünün Cem Yılmaz olacağını açıklayan Adnan Bali, “Cem Yılmaz’ın Türk Telekom ile sözleşmesi bitmişti. Biz de kendimize yeni bir yüz arıyorduk.
Kendisi bizimle 2 yıl çalışacak. Cem Yılmaz sadece reklam filmlerimizde oynamayacak. Reklam filmlerini de yazacak. Kendisiyle bir kaç defa bir araya geldik” diye konuştu.
Raporlarda ibre Türk bankalarında
Son açıklanan yabancı raporlarında Türk bankalarına yönelik iyimser beklentilerin öne çıktığını belirten Adnan Bali, şu değerlendirmeyi yaptı: “Geçen seneki varsayımlara göre, net faiz marjlarının daralmasından sonra kârlılıkların çok hızlı düşeceği beklentisi vardı.
Türk bankacılık sistemi ilave risk yaratma konusunda gayet tedbirli bir stratejiyle hem hacimleri büyütmeyi hem de net Faiz marjlarının daraldığı noktadan da kârlılığı korumayı başaracak adımları attı. Şu an sonuçlar açıklandıkça da analistlerin görüşlerinin değişmesi gündeme geldi.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.