Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankaların kanuni takipte izlediği batık kredi tutarı yılbaşından bu yana yüzde 44 artarak 92.2 milyar TL’ye ulaştı. Böylece 8 yılın rekoru kırılmış oldu. Varlık yönetim şirketlerinden istedikleri iskontoyu alamayan bankalar bu yıl sadece 5 milyar TL satmaya razı oldu.
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, ekonomik krizin ağırlaştığının en önemli göstergelerinden biri olan kredi daralması ile zorlu bir sınav veren bankacılık sektöründe batık kredi artışı da hızlanarak devam ediyor. Ekonomik krizle birlikte bankaların batık kredi oranı son 8 yılın zirvesine yükseldi. Bankaların kanuni takipte izlediği batık kredi tutarı yılbaşından bu yana yüzde 44 artarak 92.2 milyar TL'ye ulaştı.
Bu hızlı artışa rağmen Varlık Yönetim Şirketleri'ne (VYŞ) 5 milyar Türk Lirası (TL) tutarında batık kredi satılabildi. Yüksek faiz nedeniyle varlık yönetim şirketlerinden istedikleri iskontoyu alamayan bankaların batık kredileri satmaya razı olmadıkları belirtiliyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) günlük bankacılık sektörü raporuna göre, takipteki alacaklar 14 Aralık itibarıyla 92 milyar 262 milyon liraya ulaştı. Böylece batık kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 3.72 ile Aralık 2010 sonrası en yüksek seviyeye yükseldi. Yılbaşında ise takipteki alacaklar oran olarak yüzde 2.95, miktar olarak 63 milyar 990 milyon TL seviyesindeydi. 11.5 ayda batık kredi miktarı 28 milyar 272 milyon TL arttı. Oysa geçen yılın tamamında batık kredi hacmi yüzde 9.9 (5.7 milyar TL) artış göstermişti. Takipteki kredi oranı, ekonominin yüzde 4.7 küçüldüğü 2009 krizi sırasında yüzde 5.59'u görmüştü. Takipteki krediler ile yakın gözetim altındaki ikinci grup krediler toplamının toplam krediler içindeki oranının ise yüzde 15 olduğu belirtiliyor.
5 MİLYAR TL SATABİLDİLER
Takibe düşen kredi tutarındaki hızlı artışa rağmen, bankaların 2 yıl tahsil edemediği için sattığı "batık kredi" pazarında bu yıl ciddi bir daralma yaşandı. Yıl boyunca varlık yönetim şirketlerine sattıkları sorunlu kredi tutarı 5 milyar TL ile sınırlı tutarda kaldı. Bankalar 2016'da 6.4 milyar TL, 2017'de yaklaşık 9 milyar TL tutarında alacak satışı yapmıştı. Bankalar tarafında varlık yönetim şirketlerine devredilen batıklardan oluşan 3.5 milyona yakın dosya olduğu belirtiliyor.
Analistler, söz konusu pazardaki yüzde 45'e yaklaşan daralmayı 2018 yılında kredi pazarının büyümemesi ve yüksek faizlere bağlıyor. Buna göre yüksek faiz nedeniyle varlık yönetim şirketlerinden istedikleri iskontoyu alamayan bankalar batık kredileri satmaya razı olmuyor. Batık kredi satışının ekonomi kötüye gittiğinde değil ülke ekonomisi canlandığında daha çok arttığını belirten analistler, ekonominin iyi gittiği dönemlerde tahsilatların artabildiğine dikkat çekiyor.
TİCARİ KREDİLERDE BATIK YÜZDE 34.7 ARTTI
Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Selçuk Tuncalı, alacak satışlarının son çeyrekte yoğunlaştığını ancak 2017 ile karşılaştırıldığında daha az alacak devri gözlendiğini aktardı. Tuncalı'nın verdiği bilgilere göre, Aralık 2018 itibarıyla varlık yönetim şirketleri tarafından yönetilen toplam portföy büyüklüğü ise 41 milyar TL'yi aştı. Takibe alınan kredilerde ticarilerin alarm verdiği görülüyor. Ticari kredilerde yılbaşından bu yana batık tutarı yüzde 34.7 artarak 22.3 milyar lirayı aştı. KOBİ kredilerinde takibe alınan tutar ise 11 ayda yüzde 31.7 artarak 37.4 milyar lirayı buldu.
Eğri oturalım doğru konuşalım bir işletme sahibi 2 bin tl maaş ödeyip işçi çalıştıracak , hammadde alacak işleyecek , kira elektrik su vs masraflar iş çevirmek kolay değil fakat bu saydıklarımın en önemlisi eğer banka kredisi kullanarak iş yapıyorsa yandı demektir.neden çünkü faizler aşırı şekilde çok yüksek yani bankaya faiz ödeyecek 2 bin tl asgari ücret diğer yukarda yazdığım masraflar çeviremez yani iş çeviremez.Ama bankasız iş yapıyorsa , Suriyeli kaçak işçi çalıştırıyorsa o zaman ayakta durabilir.Yoksa insanların sadece gıda masrafı yapıp hayatta kalmaya çalıştığı bir döneme giriyoruz.
al sana şahlanma
Yakın izlemedeki ve yeniden yapılandırılmış kredilerle birlikte oran yüzde 10-12 arasına yükseliyor.
Doğru istatistiki rakamlar uzun zamandır verilmiyor ki, ama batılılar bunu iyi biliyor ve böyle piyasalara gelmeyi istemiyorlar...güven kalmamış...siz keyfinize göre açıklarsanız sonuç ne olacaktı! Her zamanki gibi yatsıyı bile bulmadı...yurt dışı finansörleri paralarını kurtarmayı düşünüyor o kadar...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.