<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBatık bankaların yeni faturası çıktı----

Batık bankaların yeni faturası çıktı

Batık bankaların yeni faturası çıktı
28 Ekim 2014 - 07:26 www.finansingundemi.com

Batık bankaların off-shore şubelerine yüksek faiz beklentisiyle para yatıran 150 kişi,TMSF'den 500 milyon lira aldı

Patronları tarafından hortumlanan, devlete 50 milyar dolardan fazla zarar getiren batık bankaların yeni bir faturası daha ortaya çıkıyor. Batık bankaların Türkiye dışındaki off-shore şubelerine para yatıran yüzlerce kişinin açtığı davalar tek tek sonuçlanıyor. Davalara bakan hakimlerin 'abartılı takdir hakkı'nı kullanmaları nedeniyle garanti kapsamında olmayan mevduatlara milyonlarca lira para ödenmek durumunda kalınıyor.

DAVAYI AÇAN KAZANDI

Sabah'ın haberine göre, yerel mahkemeler takdir hakkını, dava açan mudilerden yana kullanarak, davacının kandırıldığına bu nedenle paranın iade edilmesine karar veriyor. Bu yolla 150 kişiye bugüne kadar 500 milyon TL ödendi. İlk davayı açıp kazanan Müjdat Mançu diğer off-shorezedelere de emsal oldu. Arka arkaya TMSF aleyhine birçok dava açıldı. Davalar arasında en büyük tutar Mehmet Keramettin Bahadır'a ait. Bahadır, 6.2 milyon liralık mevduatı için dolandırıldığı iddiasıyla Egebank üzerinden ING Bank'a 46 milyon TL'lik alacak davası açtı. Yerel mahkeme mudinin lehine karar verdi. Dava, 2 Aralık'ta Yargıtay'da görüşülecek. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onarsa Bahadır'a 46 milyon TL ödenecek. Yurtiçinde hesabı bulunanların mevduat garantisi 100 bin TL ile sınırlı. Off-shorezedeler ise mahkeme yoluyla kendi paralarını faiziyle birlikte tahsil ediyor. O dönemde 4 bin kişinin 4 milyar TL'ye yakın off-shore hesabı bulunuyordu. Bu davalar emsal olmaya devam ederse devlet ikinci kez batık banka maliyeti yüklenmek zorunda kalacak.

UYUŞMAZLIK DA VASI AÇILDI

TMSF'NİN şu anki sıkıntısının nedeni eski yönetimin satış sözleşmesine koyduğu bir maddeden kaynaklanıyor. Buna göre, Egebank, Yurtbank, Yaşarbank, Bank Kapital ve Sümerbank tek çatı altında, 18 Mayıs 2001'de Oyakbank'a satıldı. Oyakbank ise hisseleri Temmuz 2008'de ING Bank'a devretti. Davalar da bu bankaya açıldı. Ancak alım sözleşmesine, bankaların 'çöpsüz üzüm' şeklinde satılması için 'geçmişten gelen tüm davaların sonuçları TMSF'nin sorumluluğunda' maddesi konuldu. Böylece off-shore kararları TMSF'ye geldi. TMSF de bu sorunun çözülmesi için ING Bank'a bir uyuşmazlık davası açtı.

8 KAT FAZL A KAZANÇ

Hukukçular, bu paraların ödenmesinin mahkemenin abartılı takdirinden kaynaklandığını belirtiyor. 1990'lı yıllarda 6 milyon liralık parasını yüzde 83 faizle (Türkiye'deki bankaların iki katı) Egebank'ın off-shore şubesine yatıran bir kişinin bu işin riskini bilmemesinin mümkün olmayacağını belirten hukukçular, "Mudi daha fazla faiz almak için 6 milyon 200 bin liralık mevduatını Egebank'ın off-shore şubesine yatırdı. Bu paranın hakimlerin kararıyla 46 milyon liraya çıkması hakkaniyet ilkesine uymaz. Karar onanırsa mudi mevduatının 8 kat fazlasını kazanmış olacak" diyor.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet erdogan26 Aralık 2014 09:21

    batan bankaların hisselerini kimden tahsıl edicez ozaman devlet elkoyduysa devlet kendini kurtardı vatandaş kım olaki bizim hisselerimizi ödeyin ozaman