BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBaşkent'e sürpriz talip----

Başkent'e sürpriz talip

Başkent'e sürpriz talip
06 Ocak 2013 - 08:28 www.finansingundemi.com

10 kişinin şartname aldığı Başkent Doğalgaz özelleştirme ihalesinde sürpriz bir isim var

Başkent Doğalgaz özelleştirmesi için geri sayım sürüyor. Şu ana kadar 10 şirketin şartname aldığı ihalenin sürpriz taliplilerinden birisi de Eksim Holding’in Patronu Abdullah Tivnikli. Geçtiğimiz Kasım’da Rusya’dan 1 milyar metreküp doğalgaz getirme izni alan Tivnikli, eğer Başkent Doğalgaz’ı da satın alırsa sektörün en önemli oyuncularından birisi haline gelecek.
Türkiye’nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesi için geri sayım başladı. 1 milyon 400 bin abonesi bulunan ve yılda 3.6 milyar metreküp doğalgaz satan şirket, 18 Ocak’ta dördüncü kez görücüye çıkacak. İhale için şu ana kadar Akfen, Fernas, Sabancı Holding, Türkerler Holding, İspanyol Gas Naturel, Genpa Holding, Eksim Holding STFA Grubu, Zorlu Holding ve Limak Holding şartname aldı.
Şartname alan gruplar arasında ünlü işadamı Abdullah Tivnikli’nin sahibi olduğu Eksim Holding de yer alıyor. Eksim Grubu özellikle rüzgar enerjisi alanında ciddi yatırımları olan saygın bir grup. Ancak grubun bir süredir doğalgaz sektörüne de ciddi ilgi duyduğu görülüyor. Rusya’dan doğalgaz ithal etmek için EPDK’ya başvuran ve Batı Hattı’ndan 1 milyar metreküp ithalat için izin alan Eksim Grubu şimdi dağıtım ihalesine girmek için gün sayıyor.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için Eksim Holding’i aradım. Ancak Abdullah Bey, yoğun görüşme trafiğinden ötürü bana zaman ayıramadı. Ancak holdingten görüştüğüm isimler ihaleye katılacakları bilgisini verdi.
Eksim Grubu, Rusya’dan uygun fiyatla getireceği doğalgazı son kullanıcılara satarak çok önemli bir kazanç elde edebilir. Bu nedenle dağıtım işine girmeleri onlar açısından çok mantıklı.
Başkent Gaz için 2008’de yapılan ilk özelleştirme ihalesini Global Yatırım Energaz Grubu 1.6 milyar dolarlık teklifle kazanmıştı. Ancak konsorsiyum daha sonra yükümlülüklerini yerine getiremeyince ihale iptal edilmişti. 2010’da gerçekleştirilen ikinci ihaleyi ise Mehmet Emin Karamehmet- Mehmet Kazancı Ortak Girişimi’nin sahibi olduğu MMEKA şirketi 1.2 milyar dolara kazandı. Ancak bu grup da parayı temin edemeyince ihale bir kez daha iptal edildi. Kamuoyunda ‘Çılgın Mehmetler’ olarak bilinen ikili Başkent Doğalgaz ihalesinde aldıkları süre uzatımı ve yatırdıkları teminatları da kaybetti. İkilinin toplam kaybı 107 milyon dolara ulaştı. Nisan 2012’de yapılan son ihalede 585 milyon dolar teklif edildi. Teklifi yetersiz bulan ÖİB ihaleyi iptal etti.
İhalede devler yarışacak
18 Ocak’ta gerçekleştirilecek Başkent Doğalgaz ihalesinde dev şirketler yarışacak. Özelleştirme ihalesi için şu ana şu gruplar şartname aldı: Akfen, Fernas, Sabancı Holding, Türkerler Holding, İspanyol Gas Naturel, Genpa Holding, Eksim Holding STFA Grubu, Zorlu Holding ve Limak Holding.
Yılda 3.6 milyar m3 gaz satıyor
-Başkent Doğalgaz Türkiye’nin 2. büyük dağıtım şirketi.
-Şirket yılda 3.6 milyar metreküp doğalgaz satıyor.
-Başkent Gaz’ın 1 milyon 400 bin milyon abonesi var.
-Şirket yetkililerinin verdiği bilgilere 500 bin yeni abone daha yapılabilir
-Başkent Gaz’ın boru hatlarının toplam uzunluğu 9000 km’yi aşıyor.
Rusya’dan 1 milyar metreküp gaz getirecek
Yenilenebilir enerji alanında büyük yatırımları olan ünlü işadamı Abdullah Tivnikli, bir süredir devler arenası doğalgaz piyasasında boy göstermeye başladı. BİM Mağazalar Zinciri ve Al Baraka Türk’ün sahibi Mustafa Latif Topbaş ile Batı Hattı Doğalgaz Ticaret A.Ş.’yi kuran Tivnikli, geçtiğimiz Ağustos’ta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) Rusya’dan doğalgaz ithal etmek için başvurdu. Batı Hattı’ndan gelen 6 milyar metreküplük doğalgazın özel sektör tarafından taşınmasını olanak veren yeni düzenlemeden yararlanmak için başvuran Tivnikli - Topbaş ikilisine EPDK’dan yılda 1 milyar metreküplük ithalat izni çıktı.
Çantacı enerji sektöründen 7 milyar euro götürdü!
Enerji Bakanlığı tarafından açıklanan hedeflere göre 2023 yılında Türkiye rüzgâr enerjisinde 20 bin MW Kurulu güce ulaşacak. Enerji sektöründe danışmanlık hizmetleri veren Özgül Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Faruk Özgül, bu hedefe ulaşmanın teoride mümkün, gerçekte ise oldukça güç olduğunu düşünüyor. Özgül, “Daha önceki yıllarda yapılan lisanslama süreçlerinde büyük yanlışlar yapıldı” diyor ve ekliyor: “Bugün çantacı olarak tabir edilen kişilerin elinde 7 bin MW’a yakın lisans var. Bunun piyasa değeri 7 milyar euro’ya yakın. Bu kişiler yıllarca bu projeleri satmak elinde tuttular. Bu nedenle projeler bir türlü hayata geçirilemedi. 1.5 Akkuyu Nükleer Santrali kadar enerji çantacılar yüzünden harap oldu gitti” diyor. Çözüm olarak da yatırım yapmayan lisans sahiplerinin teminatlarının Hazine’ye gelir olarak kaydedilmesini öneriyor. Bakalım Hazine bu öneriyi nasıl karşılayacak... 
Ufuk Şanlı/Vatan
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)