Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Edirne İl Başkanlığını ziyaretinde yaptığı konuşmada, başkanlık sistemi tartışmalarına değindi.
Türkiye'de başkanlık sistemi fikrinin çok eski yıllara dayandığını ifade eden Şentop, darbecilerin getirdiği parlamenter sistemde bir sıkıntı olduğunu söyledi.
Türkiye'yi parlamenter sistemle yönetebilmenin artık mümkün olmadığını anlatan Şentop, "Şu anki parlamenter sistem, darbecilerin getirdiği bir sistem. Bugün bizim itiraz ettiğimiz sistem, 1961 Anayasası ile darbeden sonra getirilmiş olan bir sistem. Bu sistemin işlemediğini, birçok siyasetçi 50 yıldır söylüyor. Bugün biz başkanlık sistemi önerisiyle Türkiye'de 50 yıldır tartışılan bir hükümet sistemi meselesini de çözmek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Şentop, başkanlık sisteminin bir taraftan siyasi istikrarı sağlayacağını, diğer taraftan darbeleri Türk siyasetinden kaldıracağını belirterek, bu bakımdan başkanlık sisteminin önemli olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin menfaati için bu sistemi istediğini kaydetti.
AK Partinin anayasa değişikliği için teklif verdiğini dile getiren Şentop, "317 milletvekilimiz var. Meclis Başkanımız bu tür tekliflere imza koyamıyor. 316 milletvekilimizin imzasıyla anayasa değişikliği teklifimizi verdik. Arkadaşlarımız komisyonda büyük gayret gösterdi. CHP ve MHP destek vereceğini söyledi. HDP zaten destek vermek istemiyor" ifadelerini kullandı.
"PARLAMENTER SİSTEMDE İSTİKRAR GARANTİSİ YOK"
Türkiye'nin koalisyon hükümetleriyle yol alabilmesinin artık mümkün olmadığını dile getiren Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, 90'lı yıllarda koalisyon hükümeti yönetimini yaşadı. 7 Haziran tablosu bize gösterdi ki parlamenter sistem, siyasi istikrarı garanti etmiyor. Halbuki başkanlık sisteminde siyasi istikrar garanti. Seçimde iki sandık kuruluyor. Birinde parlamento, meclis seçiliyor. Diğerinde de hükümet seçilecek. Seçim akşamı parlamento da belli, hükümet de belli, süresi de belli. 5 sene parlamento görev yapacak, 5 sene hükümet görev yapacak. 1983'te rahmetli Turgut Özal'ın kurduğu hükümet, 45. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti. Şu anki hükümetimiz 64. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti. 1983'ten 2016'ya 33 sene içerisinde Türkiye'de 20 tane hükümet kurulmuş. Başkanlık sistemi olsaydı 5 sene görev yapacağını düşündüğümüzde şu anda 7. hükümette olacaktık. 20 hükümet nerede, 7 hükümet nerede. Bunun Türkiye'ye getireceği siyasi istikrar, bunun ekonomiye, sosyal hayata yansımasını değerlendirmek, hesap etmek lazım."
"BAŞKANLIK BİR ZARURET"
Şentop, başkanlık sisteminin Türkiye'de 80 ve 90'lı yıllarda da tartışıldığını anımsatarak, "Tayyip Erdoğan ortaokuldayken Türkiye'de başkanlık sistemi tartışılıyormuş. Bunu, 'Erdoğan istiyor' diye meseleyi çarpıtmak istiyorlar. Öyle değil. 50 yıldır Türkiye'de yeni bir sistem arayışı var. Yeni anayasayı yaparken, bu 50 senelik tartışmayı da sona erdirmek istiyoruz. Bu bakımdan başkanlık sistemi Türkiye için zarurettir" dedi.
Başkanlık sisteminde ne olacak, başkan beğenmediğini istifaya zorlayacak o zaman istikrarsızlık olmuyor mu? Ya da seçen de aynı kovan da, istikrar dan bunumu anlamalıyız yani?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.