BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBaşkan, 'Biz dövizin belini kırarız' diyor...----

Başkan, 'Biz dövizin belini kırarız' diyor...

Başkan, 'Biz dövizin belini kırarız' diyor...
28 Ağustos 2013 - 09:22 www.finansgundem.com

Milliyet yazarı Güngör Uras, Erdem Başçı'nın piyasaları sarsan konuşmalarını kaleme aldı...

Milliyet yazarı Güngör Uras bugünkü köşesinde Merkez Başkanı Erdem Başçı'nın konuşmalarını değerlendirdi. Uras, Başçı'nın konuşmalarından sonra rekor tazeleyen dolara değindi. Ekonomistler tarafından eleştirilen Başçı'nın konuşmasını bakın Uras nasıl değerlendirdi.
İŞTE O YAZI;
Merkez Bankası Başkanı’nın konuşmasını TV’den izledim. Konuşma bitti. Bir okuyucum aradı. “Oğlum yurtdışına okumaya gidiyor. Döviz alacaktım. Bankacılar, “Başkan konuşunca dolar 1.95 TL’nin altına iner” dediler. Başkan konuştu dolar 2.00 TL’den 2.03 TL’ye çıktı” diyerek yakındı.
Halbuki Başkan iyimser mi, iyimser... Asıyor, kesiyor... “Biz öyle müdahale ederiz ki, herkes şaşırıp kalır. Biz dövizin belini kırarız. Bundan sonra yapacağımız her açıklama kuru ve faizi düşürür. Kuru aslanlar gibi koruyacağız” diyor.
Anadolu’da bu tür konuşmaları dinleyenler, “Söyle, söyle... İnanmasak da, dinlemesi insanın hoşuna gidiyor” derler. İşte o biçim.
Başkan açıklıyor:
* Doların fiyatı yılsonunda 1.92 TL’nin altında olacak.
* Enflasyon yüzde 6.2’nin altına düşene kadar faiz yüzde 6.75’in altına inmeyecek, yüzde 7.75’in üzerine çıkmayacak.
* Enflasyonda patlama olmayacak. Yüzde 6.2’nin altına indirilmesi mümkün.
* Ekonomi 2013 yılında yüzde 3-4 oranında büyüyecek.
* Cari açık küçülecek.
* Merkez Bankası’nın döviz kuru ile ilgili bir derdi yok. Bankanın önceliği likiditenin kontrolü. Banka döviz kurunu, faizdeki belirsizliği yok ederek kontrol edecek.
* Faizde rahatlama olduktan sonra döviz nereye gider ise gitsin, döner gelir.
Başkan iddialı
Başkan döviz satın alanları uyarıyor. Diyor ki;
* Döviz fiyatında şu günlerdeki yükselmenin geçici olduğu konusunda çok netim.
* FED (ABD Merkez Bankası) politikaları nedeniyle döviz fiyatlarındaki artış gerekenden fazla oldu. (Suçlu ABD Merkez Bankası.)
* Şu günler döviz pozisyonunu kapatmak için döviz almaya çalışılacak günler değil. Vakit erken(!)
Merkez Bankası Başkanı’nın konuşmasında benim dikkatimi çeken mesajları sıraladım. Gelelim değerlemeye:
* Başkan “kafinin ötesinde” iyimser. Bu kadar iyimserlik yarar sağlamaz.
Zarar verir.
Risk büyük
* Bir yanda reel piyasa var. Ekonominin çarkının dönmesi için her gün dolar satın almak zorunda olanlar yükselen fiyat karşısında ne yapacaklarını, dolar fiyatının nereye kadar yükseleceğini bilemiyorlar. Döviz borcu olanlar var. Ana para ve taksit ödemek için döviz satın almaya çalışıyorlar. Türkiye’ye dolar getiren ve 1.80 TL’den bozdurduktan sonra şimdilerde 2.00 TL’den dolar satın almaya çalışanlar var.
* Başkan cari açığın (döviz açığının) küçüldüğünü söylüyor ama, hazirandan itibaren açığı kapatacak sermaye hareketi (net döviz girişi) konusunda bilgi vermiyor. Küçülen cari açığı nasıl kapatacağız? Net sermaye hareketi başlamadıkça Merkez Bankası Başkanı’nın “Sözlü Müdahaleler” ile döviz talebini dengelemesi nasıl mümkün olabilecek?
* En önemlisi Merkez Bankası Başkanı’nın hükümete verdiği mesaj. Eğer hükümete de dün yaptığı konuşmada verdiği mesajları veriyor ise ve de hükümet bu iyimser mesajlara inanıyor ise yandık demektir? Hükümetin Türk ekonomisine destek verecek ülkeleri gücendirmesine, Suriye’de müdahale riskine girmesine davetiye çıkarıyor demektir.
Halka ne söyleyecekseniz söyleyiniz ama ne olur hükümete gerçekleri anlatınız.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)