Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın “TL’yi aslanlar gibi savunacağız. Dolar yılsonu 1.92 olur” sözlerine inanmayanlar 2013’te kazandı. Dolar geçen yıl yüzde 19.5, euro ise yüzde 25 yükseldi.
2013 yılı özellikle yerli yatırımcılar açısından oldukça hareketli geçti. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para musluklarını kısıp kısmayacağı beklentisi, Gezi Parkı olayları, Suriye krizi derken piyasaların yılın son günlerin de rüşvet ve yolsuzluk operasyonu depremi ile sarsıldı. Böylesine belirsizliğin yaşandığı bir yılda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’da “tutmayan” tahminleriyle tarihe geçti.
2012 yılında tüm dünyada yılın merkez bankası başkanı seçilen Başçı’nın Ağustos’taki “TL’yi aslanlar gibi savunacağız. Dolar yıl sonu 1.92 TL’ye inerse şaşırmayın” sözlerine inanmayanlar kazandı. Yılın en fazla kazandıran yatırım araçları döviz oldu. 2012 sonunda 1.7880 TL’den kapanan dolar yılı 2.13 TL seviyelerinden tamamladı. Eurodaki değer artışı dolardaki yüzde 19.5’lik yükselişi de geride bıraktı. Yıla 2.36 TL sınırından başlayan euro 2013 yılında yüzde 25 değer kazandı.
Altın ve borsa çakıldı
Altın ve borsa yatırımcısı için 2013 yılı tam anlamıyla “kabus” oldu. Fed’in aylık tahvil alım programında kesintiye gitmeye başlayacağı beklentisi altını özellikle yılın ikinci yarısından itibaren sert darbeler indirdi.
Altının onsu uluslararası piyasada 1.676 dolardan başladığı yılı 1.204 dolar seviyelerinden tamamladı. Kapalıçarşı da altının ons fiyatındaki düşüşten etkilendi. Ancak onstaki sert düşüş, kurlardaki artış nedeniyle Kapalıçarşı’ya daha düşük yansıdı. Örneğin Cumhuriyet Altını’ndaki erime yüzde 17.6 oldu.
2013’e iyi bir başlangıç yapan Borsa İstanbul, Fed’in parasal genişlemeye tam gaz devam edeceğini açıklamasıyla 22 Mayıs’ta 93.398 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Mayıs’ın son haftasından itibaren Fed’in aylık 85 milyar dolar olan tahvil alım programında kesintiye gidebileceği beklentisiyle artan yabancı çıkışına Gezi Parkı eylemleriyle başlayan olaylar eklenince Borsa İstanbul, 1 ayda yüzde 25’e yakın değer kaybetti.
Borsa İstanbul, Suriye’ye müdahale olacağı ve Türkiye’nin de savaşa gireceği endişeleriyle 28 Ağustos’ta 63.887 puana kadar indi. Yani Suriye korkusuyla borsa yatırımcısı 2 haftada ortalama yüzde 15.5 kaybetti. Fed’in Eylül toplantısında “Aynen devam” demesi piyasalarda moralleri düzeltti. Rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla 2 haftada yüzde 18 düşen Borsa İstanbul’da yıllık kayıp ise yüzde 13.3 olarak gerçekleşti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.