Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, Erdem Başçı’nın son toplantısında faizlerde herhangi bir değişiklik yapmasını beklemediğini ifade ederken, enflasyondaki gelişmeyi görebilmek için Merkez Bankası’nın bir süre daha beklemesi gerektiği düşüncesini savundu.
Başanalist Gizmen Nalbantlı Foreks'e yaptığı açıklamada, gerek dünya gerekse Türkiye ekonomisinin son dönemde kritik bir süreçten geçtiğine işaret ederek, "Küresel ekonomilerdeki zayıf görünüm devam
ederken, gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme görünümü zayıflamaya devam ediyor. ABD’nin normalleşme sürecindeki belirsizlik devam ederken, Avrupa ve Japonya’nın negatif faiz politikalarının başarısı tartışılıyor. Ayrıca mülteci krizi ve jeopolik risklerin artması ekonomileri farklı risklere maruz bırakıyor" diye konuştu.
Yurt içinde yıla iyi başlandığının söylenebileceğini vurgulayan Gizmen Nalbantlı, petrol ithalatçısı olunması sebebiyle cari açıktaki daralmanın devam ettiğine dikkat çekerken, bu daralmanın enerji
fiyatlarından kaynaklanmasını da dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirdi.
Nalbantlı, enflasyonda geçtiğimiz ay düşüş görüldüğüne işaret ederek, şunları söyledi:
"Geçtiğimiz yıl küresel ekonomilerdeki oynaklık ve zayıf seyre ek olarak içeride yaşann iki seçim süreci, terör olaylarına rağmen yüzde 4 büyüme dikakte değer. Orta vadeli programa baktığımızda 2016 yılında yüzde 4.5 gibi bir büyüme oranı öngörülüyor. Dış finansman tarafındaki zayıf görünümün bu yılda devam edeceğini düşündüğümüzde bu rakama ulaşmak zor olabilir.
Dış talep tarafında da Avrupa’da alınan önlemlerin etkisi ile iyileşme görülmesi olumlu. Ancak bu yıl büyümeye dış talepten ciddi bir katkı gelmeyebilir.
İşsizlik tarafına baktığımızda 2015 Nisan ayında 9.9 ile yılın en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 10’un üzerinde seyretmeye devam ediyor. İşsizlikte yükseliş görülse de iş yaratma konusunda büyümeye benzer bir şekilde beklenti üzeri performans sergilendi. İstihdamda sağlanan artışta sanayiden çok hizmet sektörünün ön plana çıkıyor.
Buda resmin sürdürülebilirliği konusunda soru işareti yaratıyor.Enflasyon tarafına baktığımızıda Ocak ayında görülen sert yükseliş sonrası gıda fiyatlarındaki gerileme ile birlikte düşüş gösterdi. Yüzde 0.04 düşüş gösteren gıda dışında yüzde 6.16 gerileyen giyim ve ayakkabı grubu düşüşte en büyük etkiye sahip oldu.Çekirdek TÜFE ise manşetin üzerindeki hareketine devam ediyor. Yıllık bazda yüzde 9.63’den yüzde 9.72’ye yükseliş söz konusu. Enflasyonda geçen ay görülen düşüşün devam etmesi zor görünüyor.
Sanayi üretimine baktığımızda 2016 yılına yıllık bazda yüzde 5.6 ile güçlü bir başlagıç görüyoruz. İmalat sektörü üretiminde görülen yüzde 5.8’lik artış sanayi üretimindeki yükselişte etkili olmuştur. Gelen veri yukarıda bahsettiğimiz büyüme hedefi bakımından olumlu. Ancak yüksek enflasyon, imalat sektörü üzerinde risk teşkil etmekte olup, rakamların sürdürülebilir olduğunu görmemiz gerekiyor."
Gizmen Nalbantlı, son dönemde çok dikkat çekmese de üzerinde durulması gereken diğer konunun ise Merkez Bankası rezervlerindeki azalış olduğunun altını çizerek, "Öncelikle rezervlerin 2012 yılından
bu yana ilk kez 100 milyar doların altına indiğini belirtelim. Net rezervlerdeki düşüş ise 11 milyar dolar(Toplam döviz varlıkları-toplam döviz yükümlülükleri). Son dönemde reeskont kredisi geri ödemelerinin ve zorunlu karşılıklara yapılan düzenlemelerin Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini artırdığını ancak başta Botaş olmak üzere enerji ithalatçısı Kamu İktisadi Teşebbüsleri yapılan döviz satışları ve günlük döviz ihalelerinin bu azalışa neden olduğunu söyleyebiliriz. Şu dönemde ciddi bir sorun olarak görülmese de önümüzdeki dönemde rezervlerin azalmaya devam etmesi başta kredi notu olmak üzere bazı riskleri ortaya çıkarabilir" dedi.
Merkez Bankası temkinli duruşa devam etmeli
Başanalist Nalbantlı, Şubat ayından itibaren Merkez Bankalarının genişlemeci politikalarının Türk varlıklarına destek olduğunu belirtti ve ECB’den gelen faiz indirimi ve ek parasal genişleme ile BoJ’dan
gelen nagatif faiz uygulaması sonrası değer kazanan Türk varlıklarının, Fed’den gelen güvercin açıklamalarla iyiden iyiye rahatladığını hatırlattı.
Nalbantlı, Erdem Başçı’nın son toplantısında faizlerde herhangi bir değişiklik yapmasını beklemediğini vurgulayarak, "Şubat ayında 9.58’den 8.78’e gerileyen enflasyon yanıltmasın. Çekirdek enflasyon 9.72 ile manşetin üzerinde ev yükselişe devam ediyor. Enflasyondaki gelişmeyi görebilmek için Merkez Bankası’nın bir süre daha beklemesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Gizmen..Faiz indirecek..Üst bant inecek..Hemde ciddi..
ne temkınlısı kur 3 ten 285 e gelmıs faızın acıl ınmesı gerekıyo. yoksa dusuk kurdan yabancı kacacak hep aynı senaryo.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.