Başçı enflasyon tahminini açıkladı!
Erdem Başçı, "Enflasyonun 2015 yılı sonunda, orta noktası % 6.8 olmak üzere % 5.6 ile % 8.0 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın ikinci enflasyon raporu sunumunu gerçekleştiriyor. Başçı, 2015 yılının ilk çeyreğinin küresel piyasalarda oynaklığın devam ettiği bir dönem olduğuna dikkat çekerek "Döviz kuru oynaklığı arttı ve gelişen ülke risk primleri dalgalı seyir izledi" dedi.
Başçı "Küresel piyasalardaki oynaklık nedeniyle TL'de de dalgalanmalar gözlemledik. Türkiye'de dış borç vadelerinin uzatılması ve basiretli borçlanma finansal istikrarı güçlendirecek" dedi. "Büyüme 2015 ilk çeyrekte iç ve dış talep kaynaklı zayıf seyre işaret ediyor.
Çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme ilk çeyrekte sürdü. Enflasyondaki düşüş sürecinin devam edeceğini tahmin ediyoruz" diyen Merkez Bankası Başkanı, likidite politikasındaki sıkı duruşu koruduklarını belirtti.
BÜYÜME İLK ÇEYREK SONRASI KADEMELİ TOPARLANIR
Başçı, 2015 ilk çeyrekte finansal olmayan kesime verilen kredilerin ılımlı seyrini sürdürdüğünü, yıllıklandırılmış olarak yüzde 16 arttığını belirterek "Baz etkisiyle krediler biraz hızlansa da kredi büyümesinin makul seviyelerde kalacağını düşünüyoruz" dedi.
Erdem Başçı 2015 ilk çeyrekte TÜFE'nin yüzde 7,61 ile Ocak öngörüsünün üzerinde kaldığını, ilk çeyrekte çekirdek enflasyondaki iyileşmeye rağmen gıdadaki yüksek seyrin enflasyondaki düşüşü sınırladığını belirterek "Alınacak tedbirlerle gıda enflasyonunda önemli bir düşüş alanı olduğunu düşünüyoruz.
Gıda fiyatları enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturmaya devam ediyor." dedi. Büyümeye değinen Başçı "Büyümenin ilk çeyrek sonrası ılımlı ve kademeli toparlanacağını öngörüyoruz. Tarımdan büyümeye önemli katkı bekliyoruz. Cari dengedeki iyileşmenin bu yıl devamını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.
2015 SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE
6,8 Başçı "2015 gıda enflasyonu beklentimiz yüzde 9. Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2015 sonunda yüzde 5,8-8 aralığında, orta noktası yüzde 6,8 olacağı öngörülüyor" dedi. 2016 tahminlerini de açıklayan Başçı, "Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2016 sonunda yüzde 3,7-7,3 aralığında, orta noktası yüzde 5,5 olacağı öngörülüyor" dedi.
Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Başçı, "Gıdada hava koşullarına rağmen ilave tedbir alınmazsa işimiz zorlaşır. Ağırlıklı olarak işlenmemiş gıdadan gelecek bir düzeltme bekliyoruz. Nisan ayında hava koşulları geçen yılmki tahribatı yapmayacak. Yurtiçi ve yurtdışı gıda fiyatlarında yılın ikinci yarısında düzeltme olacak" dedi.
RAHAT OLMAK GEREKİYOR
Döviz kuru oynaklığı konusunda ise Başçı "Kur oynaklığının enflasyona etkisi var ama eskisi kadar yüksek değil. Yılsonu enflasyonuna döviz kurunun etkisi 1 puan olacak. Gereken tedbirleri gereken zamanda alırız. Oynaklık geçicidir, orta uzun vadede kredilere ve sermaye akımlarına bakıyoruz. Geçen sene çok sert politika tepkisi verdik şu anda öyle durumda değiliz. Döviz kuru oynaklığı zaman alabilir. Rahat olmak gerekiyor, döviz kuru hareketleri olabilir. Kalıcı hasar bırakmıyor bunlar." dedi.
Enflasyon konusunda ise Başçı "Enflasyon hedefi yüzde 5, burada bir değişiklik yapmıyoruz. Bu yıl enflasyonda yüzde 6,2'nin altına inmeyi arzu ediyorum. Küresel enflasyon inme eğiliminde. Ekonomi Bakanının açıklaması çok umut verici, gıdada alacakları tedbirlerle gıda enflasyonu yüzde 9'un altına inerse yıl sonu enflasyonunda yüzde 6,2'nin altını görebiliriz. Elimizde araçlar var. Yapabiliriz diye düşünüyorum" dedi. Başçı doğrudan doğruya döviz kuruna tepki vermenin doğru olmadığını belirterek "Dolaylı adım attığımızda oynaklığın enflasyona etkisi kalıcı olmaz. TL aşırı değerli diyemeyiz" dedi. Başçı "Döviz satış ihaleleri günlük oynaklığı etkiliyor. TL'deki aşırı zayıflama enflasyon beklentilerini etkilerse ona karşı ılımlı bir politika tepkisi vermek gerekebilir" şeklinde konuştu.
SIKILAŞMA İHTİYACI GÖRÜRSEK YAPARIZ
Merkez Bankası Başkanı, yatırımların yılın ikinci yarısında toparlanabileceğini ifade etti. Para politikası konusunda ise Başçı "Para politikasında ayarlama yapmaya en son toplantıda gerek görmedik. Sıkılaşma ihtiyacı görürsek yaparız" dedi. Döviz rezervleri hakkında da bilgi veren Başçı, "Rezervlerimiz 122 milyar dolar, tamamı borç verilebilir durumda." dedi. Başçı Nisan ayı enflasyonunda ise çekirdekte kuvvetli bozulma beklemediklerine işaret ederek yıllık TÜFE'nin düşeceğini ifade etti. Başçı "Enflasyonda bir katılık yok ama başarılı da diyemeyiz" şeklinde konuştu.