<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBaşbakan Yardımcısı Şimşek'ten flaş vergi açıklaması----

Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten flaş vergi açıklaması

Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten flaş vergi açıklaması
05 Ekim 2017 - 10:22 www.finansingundemi.com

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV Televizyonu'nda yaptığı açıklamalarda Orta Vadeli Program'ın (OVP) Türkiye'yi yüksek gelir grubuna taşıyacağını belirtti

Şimşek'in açıklamalarında öne çıkan satır başları şöyle:

Yeni Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladınız. Temel hedefi, ekonomide istikrarı sürdürmek ve sizin ifadenizle; "Türkiye'ye sınıf atlatacak" bir plan. Bu programın özelliği veya farkı ne öncekilere göre?

OVP'nin amacı yüksek büyüme ile yüksek istihdam adil gelir dağılımı yani ülkemizin refahını artırmak temel amaç bu. Oturduk hazirandan sonra Kalkınma Maliye bakanımızın büyük katkıları var özellikle Kalkınma Bakanlığımız OVP metninin hazırlanmasından sorumlu. Özellikle önümüzdeki 1 yıl içerisinde hangi reformları yapabiliriz önceliklerimizi hedefe aldık. Bir temenni metni temenni listesi değil. Oldukça somut ve ben gerçekçi olduğuna inanıyorum. Tabii ki belirsizlikler var. Metni sunduktan hemen sonra Irak'taki referandum konusu ortaya çıktı. Elimizden geldiğince gerçekçi. Altını doldurduk güçlendirdik. Aslında bir vizyon var. Türkiye nerelere ağırlık vermeli bunlar da var.

Kamu gelirlerinin kalitesini artırma amacı giderler ayağında da kamunun tasarruf planı dikkat çekiyor. Neler yapılacak bu amaca yönelik, kamu gelirlerine yönelik hamleler hangi alanlardan gelecek, tasarruf kalemleri neler olacak?

Kamu gelirlerine yönelik olarak esaslı birkaç reform inisiyatifi alacağız. Gelir vergisi reformu şu anda tekrar gözden geçirildi. Metin revize edildi önümüzdeki yılın ilk yarısında bu hayata geçer. Gelirleri kalıcı olarak yukarı çekeceğiz. Reel olarak cari harcamalar düşecek. Araç kiralama ve satın alma yeni bina yapılması veya kiralama konusunda çok net tavır olacak. İstisnai olaylar hariç izin verilmeyecek. Kastın binek araçlar bugüne kadar ne ile idare ettiyseler onunla idare etmeye çalışacaklar. Kamuda tasarruf dönemi çok güçlü tasarruf dönemi. Yatırımda da önceliklendirme gerekirse kaynakları bir yerden bir yere aktarma konusu. Kamuda tasarruf önceliklendirme gelirlerin kalitesini artırma noktasında çok güçlü çaba var.

Gelir artırıcı tedbirler başlığında bir haftadır Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) düzenlemesini konuşuyoruz. Şunu sorayım; binek araçlar için 2018'e yönelik öngörülen yüzde 40 artış değişecek açıklandı ama yeni oran konusunda bir eğilim belli oldu mu ekonomi yönetiminde?

İnanıyorum ki kısa süre içerisinde nasıl bir düzenleme olacak bu açıklanacak. Hiçbir hükümet durup dururken vergileri artırmaz. Önümüzdeki sene sadece savunma harcamalarımız Milli Savunma Bakanlığı'na aktarılacak terörle mücadele için muhtemelen 17-18 milyar liralık ilave bir harcama yapacak. İki seçeneğimiz var ya daha çok borçlanacağız biz bir tercih yaptık kamu ilave harcamalarını sağlıklı vergi gelirleriyle yapalım dedik. MTV'den gelecek gelir 2 milyar civarı. Bize hesap sorulacak ve biz de hesabını vereceğiz. Bizim petrol gelirimiz yok milletten topladığımızı millete hizmet olarak yatırım olarak sunuyoruz. İlave silah sistemleri gündemde.

Gelir artırıcı kalemler başlığında yeni orta vadeli programla gündeme gelen önemli bir adım var; altın tahvili. Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan da vatandaşlara çağrıyla altın tahvilinin önemine dikkat çekti. Nasıl bir tespitle altın tahvili uygulaması geliştirildi ve ne bekliyorsunuz?

İlgi yoğun. İlk gün yaklaşık 15 milyon lira civarında talep geldi. Ülkemizde çok ciddi bir atıl tasarruf var. Bankacılık sisteminde olmadığı için bu kasada evde köşede bir yerde duruyor. Türkiye gidiyor dışarıdan borçlanıyor. Hazine olarak borçlanmada sıkıntımız yok derdimiz bu atıl kaynağı ekonomiye kazandırmak tasarruf havuzunu büyütmek. Var olan bir kaynağı sisteme getirmek.

Ne kadardır toplam rakam?

2 bin 200 ton civarı o da yaklaşık 100 milyar dolar civarında atıl muhtemelen çok daha fazladır. Altını da sisteme sokmamız lazım. Gelin diyoruz devletin güvencesinde hazine garanti verecek altınlarınızı Ziraat Bankası'na götüreceksiniz bakacaklar değeri ne onu teslim edeceksiniz faiz istemiyorsanız altına dayalı kira sertifikası faiz konusunda hassasiyetiniz yoksa altına dayalı tahvil vereceğiz. Yüzde 2.4 reel getirisi var. Devlet onun üzerine size ilave yüzde 2.5'a yakın getiri verecek. Altınınıza ihtiyacınız oldu lütfen altımını geri istiyorum dersiniz. Orada ufak tefek masraf olacak ama muhatabımız devlet. Tasarruf havuzumuz büyüyecek. Faizi düşürmenin başka yolu yok. Bizim tasarruf imkanlarımızı büyütmemiz lazım. Tasarrufları artırmamız lazım. Dışarıdan tasarrufları kalıcı olarak Türkiye'ye çekmek lazım. Sıcak para bugün gelir yarın gider. Cumhurbaşkanımız haklı olarak 'Faizler yüksek' diyor. Çünkü bizim fon talebimiz yüksek.

Enflasyon eylül sonu itibarıyla yüzde 11.2 oldu yıllık TÜFE. Çekirdek enflasyon yüzde 10.89 ile 13.5 yılın en yükseği. Yıl sonunda yüzde 9.5'luk tek hane hedefinin tutmayacağı yorumları yapıyor bazı piyasa unsurları. Katılır mısınız?

Para politikası geçen seninin son çeyreğinden itibaren gereken sıkılaştırmaya gitti. Geçen sene kur şokları yedik. Kur nispeten istikrara kavuştu. Gıda fiyatları hem yüksek hem de çok oynak. Para politikasında sıkı duruşu devam ettireceğiz. Gerek arz zincirinde yaş meyve sebzede tedbirler girmeye başladı. Yaptığımız analize göre 10'un biraz altına iniyor. Baz etkisi aleyhimize beklentiler biraz bozulmuş durumda. Önüzdeki senin ilk çeyreğinde enflasyon tek haneye düşmüş olacak.

2017 ve OVP süresince yani dört yıl boyunca Türkiye ekonomisi yüzde 5.5 büyüyecek. Hedef bu. Bölgemizdeki gelişmeler de dikkate alındığında bu hedefi gerçekçi kılan imkanlar ve tehlikeye atan riskleri konuşursak ne söylersiniz?

Bu sene 5.5 makul bir rakam. Kapasite kullanım oranı neredeyse yüzde 80'e dayandı. Türkiye'de siyasi belirsizlik azaldı tabii ki yatırımlar da artacak. İstihdam iç talebi destekliyor dış talep zaten güçlü. Biz bu büyüme rakamlarına inanıyoruz. Son 15 yılda 5.6 büyüdük.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Esat05 Ekim 2017 13:09

    Şu Süriyelileri atın ülkeden artık yeter onları beslediğimiz. Milyarlarca dolar gidiyor

  • baturayersin05 Ekim 2017 13:05

    borcunu ödemiyene her gün af çıkarsa fubolcudan vergi alma işçi den vergi kes milet vekiline memura bol keseden maaş ver

  • Abdülkadir nerede yaşıyon05 Ekim 2017 12:05

    SEN NEYİN KAFASINI YAŞIYORSUN ALDIĞIN ARABANIN ,ARABAYA KOYDUĞUN MAZOTUN %65 VERGİ .BAK ARKADAŞ 2014 YILINDA MALİYE BAKANLIĞINA VERGİ ORANLARI HAKKINDA MAİL ATTIM SORDUĞUM SORU ŞU İDİ 140 BİN TL DEĞERİNDE BİR MERCEDES İLE 30 BİN TL DEĞERİNDE BİR ARAÇ NASIL OLURDA AYNI ORANDA VERGİ VERİR BANA CEVAP VEREMEDİLER BENİM SORDUĞUM SORUYU KANUN YAPARKEN DEĞERLENDİRMEK ÜZERE ARŞİVLEMİŞLER.YAPTIKLARI KANUNA BAK 40 BİN TL ARABA 900 TL VERGİ 150 BİN TL ARABA 1058 TL (EN DÜŞÜK MOTORA GÖRE ) MADEM VERGİ İSTİYORSUNUZ O ZAMAN 150 BİNLİK ARABANIN 2700 VERGİSİ OLSUN FİYAT 3 KATI VERGİDE 3 KATI DOĞRUSU NEDİR ?

  • enayi05 Ekim 2017 11:47

    öğrenebilmişmi gerçek vergiyi ekonomi ne hallere kaldı

  • rıza05 Ekim 2017 11:42

    Türkiyeyi değil yenginleri yüksek gelir düzeine ulaştıracak. asgari ücretli yüksek gelir gurubuna mı gircek

  • vatandaş05 Ekim 2017 11:29

    bü memlekette en çok vergi ödeyen kesim beyaz yakalı evi arabası olanlar. sürekli vergiyi bu kesime kesiyorlar. böyle giderse millet ev araba almayacak.

  • Sa 05 Ekim 2017 11:22

    Şu 4 milyon suriyeliyi ülkelerine gönderdiğiniz zaman zaten vergi arttırmaya gerek kalmayacak . Resmen adamlar hem devletten aylık alıp hem bedava yaşayıp ucuza çalışıp bizi issiz bıraktılar bu ne ya ..

  • Abdülkadir05 Ekim 2017 11:02

    Kesinlikle katılıyorum. Hatta MTV zamı bütün yaştaki arabalara yapılmalı. 2018 yılından sonra alanlara haksızlık olmasın. Ayrıca %40 çok büyük bir zam değil. 300- 400 TL para eder. Eğer bunu ödeyemiyorsan araba alma zaten. 100 bin TL parayı B sınıfı arabaya veriyorsan 300 TL vergi farkını da ödeyebilmen lazım. Ve kesinlikle ödeyebilirsin. Milletin yastık altında çuvalla parası var. Belli etmiyorlar. Milyonluk evlerin peynir ekmek gibi satılışından belli olmuyor mu? En köylü gibi duranın bile bir bakıyorsun Istanbulda 2 katlı kaçak müstakil binası var. Para kazandıkça üstüne kat çıkıyor. Sonra da bir şekilde belediyeden tapusunu alıp milyonerler listesine girmeye hak kazanıyor...v.b

  • Duy da inanma05 Ekim 2017 11:00

    15 yıl Türkiye yüksek gelir grubuna taşınamamış da bu ağır vergilerle 2018 de mi taşınacak.Durmak yok.Olmayacak vaatlerle kandırmaya devam.

  • BENCE05 Ekim 2017 10:50

    Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV Televizyonu'nda yaptığı açıklamalarda Orta Vadeli Program'ın (OVP) Türkiye'yi yüksek gelir grubuna taşıyacağını belirtti. BANA GÖRE BU PROGRAM TÜRKİYEYE TEOĞ VE KUZEY IRAK I UNUTTURMAK İÇİN YAPILMIŞ VE ŞU GÖKÇEK POLİMLERİ HEPSİ TERANE

  • mehmet yılmaz05 Ekim 2017 10:46

    şimşek ntv ,bloomberg ile fox un müdavimi oldu.

  • KILIÇ05 Ekim 2017 10:41

    BU VATANDA YAŞAMANIN BİR BEDELİ VARSA ZENGİNİ FAKİRİ BU TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI .VERGİ EŞİT ADİL OLMALI KİMSE PARAYI KUMARDA KAZANMIYOR.