Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Daha önce 31 Ekim olarak belirlenen Brexit'in gerçekleşme garantisi de bulunmuyor. Johnson'ın talebi üzerine Parlamento beş haftalık bir süre için askıya alındı ancak Başbakanın da önü kesilmiş durumda. Zira muhalefetin anlaşmasız Brexit'i bloke etmek için Avam Kamarası'ndan geçirmeyi başardığı yasa Kraliçe tarafından onaylandı ve yasalaştı.
Brexit sürecinin kontrolünü adeta kaybeden ve yeni bir plan ortaya koymakta zorlanan Boris Johnson, erken seçim talebinin gerçekleşmesi için yasal önlemler alabileceğini söylüyor. Peki İngiltere Başbakanı'nın önünde bundan sonra hangi seçenekler bulunuyor?
1) Brexit tarihini yeniden ertelemek
Muhalefet ülkede "deprem etkisi yaratabilecek" anlaşmasız Brexit'in önüne geçmek için Avam Kamarası'nda bir yasa geçirmeyi başardı. Yürürlüğe giren yasaya göre hükümet 19 Ekim tarihine kadar Avrupa Birliği ile anlaşma sağlanamaması durumunda Brüksel'den Brexit tarihinin yeniden ertelenmesini talep etmek durumunda kalacak. Buna göre Brexit'in 31 Ocak 2020'ye ertelenmesi söz konusu olabilir. Daha önce 29 Mart'ta gerçekleşmesi planlanan Brexit, AB ile müzakere edilen anlaşmanın parlamentoda onaylanmaması üzerine iki defa ertelenmişti.
Yasanın yürülüğe girmesine rağmen Boris Johnson Brexit tarihinin ertelenmeyeceğini bir kez daha yineledi.
2) Erken seçim
İngiliz milletvekilleri, Boris Johnson'ın Brexit planlarını reddetse de önümüzdeki aylarda erken seçim senaryosu kaçınılmaz görünüyor.
Muhalefetteki İşçi Partisi bunun 31 Ekim'den sonra gerçekleşmesinin daha iyi olacağını, bu durumun Avrupa Birliği'nden her halukarda çıkma konusunda ısrar eden Boris Johnson'ın elini zayıflatacağını belirtiyor.
3) Anlaşmasız Brexit
Krizin büyümesi ve Boris Johnson'ın düzenlenebilecek erken genel seçimleri kazanması durumunda anlaşmasız Brexit'in de önü açılmış olacak. Bu durum iş dünyasını en çok endişelendirebilecek senaryo olarak ön plana çıkıyor.
Birleşmiş Milletler ekonomi uzmanlarına göre anlaşmasız Brexit Avrupa Birliği'ne ürün ihraç eden İngiltere'ye en az 16 milyar dolar kaybettirecek.
Brexit'ten en çok etkilenecek olan sektörlerin başında otomobil ve tekstil alanı var.
Brüksel ile Londra arasında iki yılı aşkın bir süredir devam eden müzakerelerde ilerleme kaydedilemiyor. AB 31 Ekim'de planlanan Brexit tarihinin ertelenmesini de istemiyor.
Bu arada İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden anlaşmasız ayrılma ihtimaline karşı hazırlık yapan birlik, Brexit şokunun atlatılması için üye ülkelere tahsis edilecek 780 milyon euroluk yardım paketi oluşturdu. 2002 yılında doğal afetler için açılan 'acil dayanışma fonundan' 600 milyon euro ayrılacak. Yetkililer üye ülkelerin bu yıl sel baskını, volkan patlaması gibi çok az sayıda doğal afet ile karşı karşıya kaldıkları gerekçesi ile bu fonun "istisnai" olarak Brexit 'depremi' için kullanılabileceğini söyledi.
4) Anlaşmalı Brexit
Taraflar arasında tıkanan müzakerelerden dolayı anlaşmalı Brexit'in gerçekleşme ihtimali zayıf görünüyor.
Bu noktada Londra ile Brüksel, İrlanda sorunu ile ilgili 'Backstop' maddesini çözüme kavuşturmak zorunda.
Ancak Londra'nın İrlanda adasında fiziki sınır oluşmasını engellemeyi güvence altına alan bu tedbir maddesi için yeni alternatifler sunması gerekiyor. Fakat Boris Johnson şu ana kadar bu yönde bir atım atmadı.
Avrupa Birliği anlaşmasız Brexit ihtimalinin giderek güçlendiğini, 31 Ekim'e kadar ilerleme kaydedilmesinin beklenmediğini her fırsatta dile getiriyor.
5) Brexit'in gerçekleşmemesi
Jeremy Corbyn başkanlığında muhalefetteki İşçi Partisi'nin yapılabilecek erken genel seçimleri kazanması ihtimaller arasında. Bu durumda ikinci bir referanduma gidilmesi gerekecek. Ve bu referandumdan Brexit'e hayır cevabının çıkma olasılığı bulunuyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.