<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBaşbakan banka yöneticileriyle bir araya geldi----

Başbakan banka yöneticileriyle bir araya geldi

Başbakan banka yöneticileriyle bir araya geldi
01 Kasım 2016 - 21:15 www.finansingundemi.com

Darbe girişiminden sonra hükümetin bankacılık sektöründen beklediği faiz indirimlerinin uygulanmaya başlamasının ardından Çankaya Köşkü’nde Başbakan Yıldırım ile bankacılar bir araya geldi

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde Türkiye’de faaliyette bulunan tüm bankaların genel müdürleriyle ile bir araya geldi. Başbakan Yardıncısı Nurettin Canikli’nin de katıldığı toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.

Yıldırım, bankaların faiz ve teminat artırımları ile yapılandırmalarda uyguladıkları yüksek faizleri sert bir dille eleştirmişti. Başbakan Yıldırım’ın son bir ay içinde bankacılık kesimine yönelttiği ağır eleştirilerden sonra sektörün büyük bankalarından birbirini izleyen faiz indirimi açıklamaları geldi. Türkiye İş Bankası, ticari, bireysel ve kredi kartı faizlerinde ilk indirim hamlesini gerçekleştiren banka olarak bunu ülke ekonomisine olan uzun vadeli destek politikalarının bir parçası olarak gerçekleştirdiğini kamuoyuna açıkladı. İş Bankası’nın ardından Akbank, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Şekerbank Faiz indirimine gittiler. Önümüzdeki günlerde sektördeki diğer bankaların da faiz indirimlerinde bulunmaları bekleniyor.

‘Yapıcı ve olumlu’

Ekonominin canlanması ve büyümenin desteklenmesi için reel sektör ve bankacılıkta alınması gereken tedbir ve düzenlemeler konusunda geçtiğimiz hafta İstanbul’da da İstanbul Ticaret Odası (İTO) yönetimi ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimi biraraya gelmişti. Dün Başbakan Yıldırım’ın başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleşen bankacılık zirvesinde ise ülke ekonomisinin canlanması ve istikrarlı bir büyüme için nelerin yapılabileceği konuşuldu. Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkililerinin de katıldığı zirvede, her iki tarafın ülke ekonomisinin büyümesi için üzerinde durdukları konuların teknik ayrıntılarına indikleri öğrenildi. Faiz konusunun zirvenin ana konusu olmadığını ifade eden bir bankanın CEO’su “Görüşme çok yapıcı ve olumlu geçti. Teknik konular ele alındı. Faiz konusu kamuoyuna yansıtıldığı oranda konuşulmadı. Biz bankalar olarak bu konuda zaten yapılması gerekeni yapıyoruz” şeklinde konuştu.

‘Borçlanma iştahı’

Görüşmeden oldukça olumlu ayrıldığını ifade eden özel sektörden bir başka bankanın CEO’su da finansal borçlanma iştihanın artırılmasının öneminin vurgulandığını ve buna ilişkin konuların ifade edildiğini belirtti.

Yıldırım: Yok etmeyi değil yaşatmayı hedef alın

Başbakan Yıldırım, Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret Odası’nda yaptığı konuşmada şunları söylemişti: “Bankaları uyarıyorum, lütfen reel sektörün sesine kulak verin kardeşim. Tefeciliği bırakın gerçek ekonomiye dönün, yarın bir gün ekonomiye kaynak aktarmaya çalışacaksınız ama geç olacak. Duyduğunuz her haber üzerine; ‘aman biraz daha faiz, teminat artıralım’ demeyin. Akıllı insan işi değil. Yok etmeyi değil yaşatmayı hedef alın. Ya bunu kendiliğinizden yaparsınız ya da bunu size yaptırırız. 1 lira 3 liraya çıkarıp yapılandırıyorsun bu fırsatçılıktır. İş alemi duruşu ile bankaların duruşu uyuşmuyor. 1 liralık borcu 3’e çıkararak, fırsatçılık yapıyor. Bundan vazgeçmeleri lazım. Türkiye’nin ekonomisinin görünümü ile bankaların görünümü örtüşmüyor. İş aleminin duruşu ile bankalarımızın duruşu birbiriyle uyuşmuyor. Bu da Türkiye’ye yakışmıyor. Bu arkadaşların hepsini bir kez daha uyaracağız elimizde araçlarımız var ama ekonomi kendi kuralları ile çalışsın arz talep dengelesin işler yürüsün.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)