<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBaşarılı kadınlara Citi'den ödül----

Başarılı kadınlara Citi'den ödül

Başarılı kadınlara Citi'den ödül
09 Nisan 2012 - 07:45 www.finansgundem.com

MAYA ve TİSVA’nın verdiği mikro kredilerle başarılı işler kuran kadınlar, Citibank tarafından ödüllendiriliyor

Hazırladığı sıradan raporlar bile rating kuruluşları kadar etki yaratan 200 yıllık Citibank’ın Levent’teki merkezinde Türkiye Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu ile sohbet ediyoruz. Citibank’ın Türkiye operasyonlarının başında 36 yıldır ilk kez bir Türk, üstelik kadın oturuyor. Bankacılık ciddi bir iş. Siyahlar içindeki Serra Akçaoğlu da bu görüntüyü destekliyor, derken kendimizi bir anda annelerimizi konuşurken buluyoruz. Serra Akçaoğlu’nun masasının üstündeki kağıtlar arasında Batmanlı bir kadının fotoğrafına takılıyor gözüm.
Hayalsiz kadınlara umut
Citibank’ın girişimci ödülleri için başvurmuş, 64 yaşında. “Köyde oturuyorum. Sabahları koyunlarımı güdüyorum. Öğleden sonra çorap örüyorum. Tek başıma hayata tutunmaya çalışıyorum. Bağdan gelen üzümü ayrıştırıp, kaynatıp, kurutup satıyorum. Herhangi bir hayalim yok. Geçimimi sağlıyorum” diye yazmış. Diyarbakır’dan balık işi yapan 42 yaşında bir kadın ise satırlarında, “Mikro krediyi duyunca sevdiğim bu işi kurdum. Dicle’nin kader kokan suyuyla sabah erkenden yüzümü yıkarım. Nasır tutan ellerimle ağlarımı nakış gibi işlerim. Tekneden balık tutuyorum ve Dicle’de satıyorum. Temiz iş yapıyorum, tavsiye ediliyorum. Motorlu tekne almak istiyorum” diyor. Akçaoğlu’yla sohbetimiz, mikro krediyi işe dönüştürmeyi başaran kadınlara Citibank’ın girişimcilik ödülleri vermesi konusuyla başlıyor.
2.3 milyon dolarlık katkı
* Citibank, Türkiye’deki mikro kredi çalışmalarının neresinde?
Mikro kredi, düşük gelirli kişilerin işlerini kurabilmeleri için sağlanıyor. Türkiye’de mikro krediyi Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından kurulan MAYA Mikro Ekonomik Destek İşletmesi ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından hayata geçirilen Türkiye Grameen Mikrokredi Programı veriyor. Biz Citibank Türkiye olarak doğrudan mikro kredi vermiyoruz. Citibank, Türkiye’deki sosyal sorumluluk çalışmalarını, Citi Vakfı’nın desteği ile yürütüyor. Citi Vakfı son 5 yılda Türkiye’deki sosyal sorumluluk çalışmalarına 2.3 milyon dolar katkı sağladı. Sosyal sorumluluk alanında yol haritamızı mikro girişimcilik, finansal okuryazarlık ve kütüphane projesi olarak belirledik. Mikro krediyle başarılı olmuş kadınları ödüllendiriyoruz. Bu yıl başta Güney Doğu Anadolu olmak üzere 43 ilden 18 - 81 yaş arasında 2 binin üzerinde mikro girişimci başvurdu. Mikro krediyle makro başarı yazmış bu kadınlar resmen.
* Ödülleriniz neler?
Üç aşamalı elemenin ardından, 30 finalisti jüriyle yüz yüze görüşmeleri için İstanbul’a davet ettik. Finansal Başarı, Sosyal Etki, Vizyon, Kişisel Mücadele olmak üzere ödüller 4 kategoride veriliyor. Her kategoriden birincilere 2 bin 500 TL, ikincilere 2 bin TL, üçüncülere 1500 TL, geriye kalan tüm finalistlere de ‘Umut Vaat Eden Girişimci’ ödülü olarak 1000’er TL veriyoruz.
‘Evimiz holding gibi, CEO ise annem’
Annenizin sizin kariyerinizdeki etkisi nedir?
Beni annem genel müdür yaptı! Annem hedef odaklıdır. Ben daha üniversitedeyken, ‘Banka genel müdürü olacaksın’ dedi. Ben Citibank’ın genel müdürü oldum, kardeşim Ortadoğu’nun en başarılı fon yöneticisi seçildi. Hala bizden memnun değil, ‘Bu kadar yatırımı başka iki insana yapsaydım herhalde devlet başkanı olurlardı’ diyor. Şimdi bu hedefi koymasından korkuyoruz kardeşim Afa’yla! Bütün gazeteleri, dergileri okur, bankacılık ve finansla ilgili haberleri kardeşime ve bana akşam mutlaka anlatır veya e-mail atar.
* Eşinizle olan ilişkileri nasıl?
İlişkileri çok iyi. Citibank Londra’dan 50 ülkeden sorumlu olarak dış ticaretin başına geçmem için teklif gelmişti. Eşim destekledi, ben kararsızdım. Annem 50 ülkeyi duyunca sessizce kalkıp bavulunu hazırladı, biletleri aldı. Birlikte gittik.
Kariyerim genel müdürlüğe evrildi bu görev sonrasında. 50 ülkenin dış ticaretinden sorumluydum, 35 ülkeye seyahat ettim o görevde. Annem hep yanımdaydı.
* Annenizin mesleği nedir?
Annem Fahrünnisa Hanım psikologdur. Master ve doktorasını burs kazanıp ABD’de yaptı. Derslerine beni ve Afa’yı da götürüyordu. İlkokulu bu yüzden Amerika’da okudum.
* Kardeşiniz, Credit Suisse’den tanıdığımız ünlü fon yöneticisi Afa Boran mı?
Evet. Afa, şu an Katar’ın ilk yatırım şirketi Amwal’un başında. Daha önce Reuters, Greenwich ve Institutional Investor tarafından 7 kez ‘Yılın Yatırım Uzmanı’, kısa bir süre önce de Ortadoğu’nun en iyi fon yöneticisi seçildi. Ancak bir ayağı hep Türkiye’de. Eşim Nevzat Bey de inşaat mühendisi, bizlerden geri kalmıyor finans konularında. Evimiz holding gibi: Bir bankacı, bir ekonomist, bir inşaat mühendisi ve bizi yöneten CEO’muz annem başımızda.
Doğum gününde genel müdür oldu
* Fahrünnisa Hanım’ın lojistik desteği tam, anlaşılıyor. Peki nasıl genel müdür oldunuz?
Londra’da globalliği anladım, kurumsal bankacılık, ticaret bankacılığı, bireysel bankacılık tarafında çalıştım. Genel müdürlük koltuğu boşaldığında hemen geçerim diye düşünüyordum. Ama Citibank çok etik bir banka. Boşalan önemli pozisyonları global ağlarında duyuruyorlar. ‘Türkiye Citibank’a genel müdür aranıyor’ diye de anons ettiler. Türkiye hakikaten yükselen yıldız. Çok fazla başvuru oldu. Ben de mülakata girdim. Mülakatlar üç ay sürdü.
Genel müdürlüğe seçildiğimi 6 Ağustos’ta, doğum günümde öğrendim. Böylece 36 yıldır ilk kez bir Türk bankaya genel müdür oldu. Bu da görevimi benim için özel kılıyor. 25 yıllık bankacıyım. Citibank’ta 2000 yılından beri çalışıyorum, 2.5 yıldır da genel müdürüm.
‘100 ülke ihracatçının ayağına geliyor’
* Citibank, Türkiye’de neyi planlıyor? Akbank’ta hisse satışı neyi ifade ediyor?
Citigroup, Akbank’taki hisse payını yüzde 10’un altına indirmeyi planladığını ve bunun Citi’nin Basel III’e hazırlık kapsamında olduğunu açıkladı. Citibank, Türkiye’de kalıcı ve önümüzdeki yıllarda da burada olacak. Citibank’ın merkezinde, “Türkiye dünyanın radarında” sözünü çok duyarsınız. Dünyadaki kuruluşlar sürekli bize, “bölge merkezimizi Türkiye’ye taşıyalım mı?” diye soruyorlar.
Citibank’ın en güçlü yanı dış ticaretteki aracılık gücü. Bu alanda yaptığımız katma değeri daha da artırmak istiyoruz. 100 ülkede varız. 100 ülkeyi, mevzuatını çok iyi biliriz. O ülkelerde olmanın avantajını müşterilerimize yaşatmaya çalışıyoruz. Bu 100 ülkeyi nasıl müşterilerimizin ayağına getiririz diye bakıyoruz. Cari açığı, dış ticaret açığını azaltmak Türkiye’nin en öncelikle ihtiyacı. Dış ticaret network’ümüzle bu çabaya da destek vermek istiyoruz.
26 kütüphane kuruldu
* Mikro kredi merkezleri ve kadın kooperatiflerine nasıl destek veriyorsunuz?
TİSVA’nın çeşitli şehirlerde mikro kredi merkezi kurmasını ve bu şehirlerdeki mikro girişimci kadınlara finansal okuryazarlık eğitimleri sağlanmasını destekliyoruz. Batman, Muş, Ordu ve Antalya mikro kredi merkezlerinin açılmasına destek verdik. İşlerini her geçen gün büyüten girişimci Türk kadınlarının finansal konulardaki donanımlarını artırmaları için finansal okuryazarlık çalışmalarına da destek veriyoruz.
KEDV, TİSVA, TEGV ve AÇEV ile birlikte son 10 yıl içerisinde 66 binden fazla kadına ve 47 binden fazla çocuğa ulaştık. 2011’de TOÇEV işbirliğiyle, Türkiye’de eğitime destek vermek amacıyla “50 İlde 50 Kütüphane” projesi başlattık. 26. kütüphanemizin açılışını gerçekleştirdik. Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dürdana yorgun11 Nisan 2012 11:22

    Citibank Mehmetcik Vakfına yardım edermiii zatennn!?!!

  • Efe Yadigar09 Nisan 2012 10:46

    Talat bey, Mehmetcik Vakfına bağış hikayesini ben de şimdi hatırladım. 2 Sene değil, 3 sene önceydi. Hatırlatmanız iyi olmuş. O dönemde bir Türk bankasında çalışıyordum. Şimdi yabancı bir bankada çalışıyorum. Aynı hareketi herhangi bir yabancı bankanın bir daha yapabileceğini düşünemiyorum bile.

  • Hüseyin Akmaz09 Nisan 2012 10:39

    Serra hanım Koçbankda iş arkadaşımızdı. Biz Serra hanımın üst seviye birisi olabileceğini hiç ummazdık. Maşallah kendisini çok geliştirmiş. Citibank her zamanki gibi çok başarılı gidiyor!

  • Murat Arslan09 Nisan 2012 10:25

    Yazıdan Citibank’ın Türkiye planlarını öğrenemedik. Genel müdür, genel müdürün kardeşi, genel müdürün kocası ve de annesi külliyen çok başarılı insanlarmış. Tebrik ederiz.

  • Esin Karlı09 Nisan 2012 10:20

    Yazıyı okuduk da Citibank’ın Türkiyede ne hedeflediğini anlamadık.

  • Neşe Yenice09 Nisan 2012 10:15

    Serra hanım 2 sene kaldığı Londrada kurumsal, ticari ve bireysel bankacılığa odaklandığını söylemiş. Bence az olmuş. İki senede söylediklerine ek olarak KOBİ,tarım bankacılığı,bireysel krediler, hazine, mevzuatı da saysaydı(!). 2 Sene orada sadece nakit yönetiminde kaldığını biliyoruz. Geri kalan işleri bankada son 2.5 senedir öğrenmeye çalışıyor.

  • Talat Okul09 Nisan 2012 10:01

    Mikro kredi projesi için Citibanklı arkadaşımdan öğrendiğim yıllık bütçe her şey dahil 100.000 liraymış. Şaşırmadık. Yani bu kadar tantana ve reklamasyon 100.000 liralık bir harcama için yapılıyormuş. 100.000 Liralık bir bütçeyle bu kadar medyaya çıkmak ve de arkasına sığınmak yerine, sessiz kalsalar daha hayırlı iş yapmış olduklarını düşünürdük. İki sene evvel Bankalar Birliği üyesi tüm bankalar Mehmetcik Vakfına bağışta bulunma kararı vermişti, bunu tek uygulamayan, Amerikan politikasına ters düştüğü sebebiyle Citibank oldu. Sektörde çok eleştirmiştik. Türkiyede kazanıp nasıl oluyorda böyle yapabiliyorlar şeklinde. 'Son 5 yılda sosyal sorumluluk projelerine 2.3 milyon dolar harcandı' denilmesi abestle iştigal olmuş. Harcansaydı onlarında reklamasyonlarını bolca okurduk, duyardık. Yazıma istinaden 2.3 milyon doların içeriğini açıklamalarını bekliyoruz. Ama açıklamada ‘biz sosyal sorumluluk projelerine önem veriyoruz’ şeklinde bir topu taca atmaca olmasın.