Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Siz siz olun, baş ağrısı deyip geçmeyin. Özellikle birkaç günden uzun süren, şiddeti giderek artan, bedenin başka yerlerindeki sağlık sorunlarıyla ilişkili olduğu düşünülen baş ağrılarında zaman kaybetmeden bir uzmana görünün.
Hepimizin başı zaman zaman ağrır. Bu ağrıların nedeni de genelde sıradan şeylerdir. Ama yine de prensip olarak “Baş ağrısıdır, nasılsa geçer” diye düşünmemekte, özellikle de tekrarlayan, sıklığı ve şiddeti giderek artan baş ağrılarını ciddiye almakta fayda var! Baş ağrılarının bazen gerçekten de çözümsüz kalabileceğini ve insanda umutsuzluk duygusu yaratan bir probleme dönüşebileceğini unutmayın.
Eğer kronikleşen, tekrarlayıp duran baş ağrılarından şikâyetçiyseniz, yapmanız gereken en önemli şey bu konuda uzmanlaşmış nörologlardan yardım istemektir.
Baş ağrılarınıza bulantı, kusma, denge bozukluğu, el ve ayaklarda güç kaybı, ateş gibi işaretler eşlik ediyorsa, tıbbi yardım istemekte fayda var. Bunlar, baş ağrısına eşlik eden acil durum işaretleri olarak kabul ediliyor.
Baş ağrısı ile ilgilenen uzmanlık alanları oldukça fazladır. Ama şahsen ben baş ağrısından şikâyetçi isem önce bir nöroloji uzmanından yardım isterim. Nöroloji uzmanları arasında özellikle baş ağrısı konusunda uzmanlaşmış olanların da bulunduğunu bir kenara not edin.
Yani, siz siz olun baş ağrısı deyip geçmeyin. Birkaç günden uzun süren, şiddeti giderek artan, karakter değiştiren, bedenin başka yerlerindeki sağlık sorunlarıyla ilişkili olduğu düşünülen baş ağrılarında fazla zaman kaybetmeden tıbbi yardım almakta fayda var.
Sürekli başım ağrıyor, ne yapmalıyım?
Sürekli ağrılarda ikincil bir neden olup olmadığı mutlaka incelenmelidir. Daha önce periyodik ağrılardan muzdarip olan hastalarda ağrılar süreklilik kazandıysa hastanın çok sayıda ağrı kesici ilaç kullanmış olma ihtimali ya da altta yatan psikolojik nedenlerin araştırılması gerekir.
Ağrı kesiciler bağımlılık yapar mı?
Morfin türevi olmayan ağrı kesiciler sürekli kullanıldıklarında bile bağımlılık yapmazlar. Ancak ilacın çok fazla kullanılması yüzünden var olan ağrılara yeni bir ağrı türü eklenebilir. Bu durumda hastanın bir hekime başvurması ve ağrı kesiciler dışında bir tedavi için yardım alması gerekir.
İleri yaşlarda görülen baş ağrılarının nedenleri nelerdir?
Migren, yaşla birlikte azalma gösteren bir hastalıktır. İleri yaşlarda başlama olasılığı yüzde 2 civarındadır. Özellikle ileri yaşta başlayan baş ağrılarının ardında genelde iki sağlık problemi yatar: Bu ağrılar ya damar iltihabına bağlı baş ağrılarıdır -ki buna temporal arterit denir- ya da hipnik, yani sadece gece uyurken ortaya çıkan baş ağrılarıdır. Özellikle ileri yaşlarda görülen ve REM uykusu sırasında ortaya çıkan hipnik ağrılara nadiren rastlansa da böyle bir olasılık göz önüne alınmalıdır. Bu ağrılar öyle şiddetli olur ki, kişiyi uykusundan uyandırır. Kısacası 50 yaş üstündeki bir hastada ortaya çıkmış baş ağrıları söz konusu ise doktora danışmak gerekir.
Botoks tedavisi migrende yararlı mı?
Son yıllarda baş ağrısı tedavisinde de kullanılmaya başlanan bu enjeksiyonlar, sık ve kronik ağrılarda bir tedavi alternatifi olmakla birlikte çok pahalı olması nedeniyle pratikte kullanılan ve öncelikli bir tedavi yöntemi değildir.
Hipoglisemi baş ağrısı yapar mı?
Evet! Baş ağrılarınız varsa, kan şekerinizi kontrol ettirmeyi sakın unutmayın. Çünkü hipoglisemi de baş ağrısına yol açabilir. Kandaki şeker değerinin yüksek olması gibi az olması da ciddi bir sağlık problemidir. Kan şekerinin en az 80 olması gerekir. Bu değerin 80’in altında olması hipoglisemi denen bir sağlık probleminiz olduğuna işaret eder. Baş ağrısının yanında tatlı düşkünlüğü, çabuk acıkma, birdenbire ortaya çıkan açlık atakları, yorgunluk, terleme, uyku bölünmeleri, öfke nöbetleri, unutkanlık ve kafa karışıklığı gibi semptomlardan da şikâyetçiyseniz aklınıza ilk gelmesi gereken sağlık sorunu hipoglisemi olmalıdır. Önemli bir not: Hipoglisemi ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur. Kan şekerinin 80’in altına düşmesi, hücrelerinizi enerji kaynağı olan şekerden yoksun bırakır. Bu durumdan her organ etkilense de birincilik beyin ve sinir sisteminindir.
Durum ne zaman acil?
◊ Ağrıyla birlikte bulantı ve kusma varsa. Bunlar genelde migrene eşlik eden problemlerdir ama ağrı migreni hiç andırmıyorsa...
◊ Ağrıyla birlikte elde, kolda kuvvet kaybı ve uyuşma gibi şikâyetler varsa...
◊ Ağrı, şiddetli bir patlama gibi başladıysa... Bu, genelde damar yumaklarının yırtılmalarında görülen ciddi bir durum!
◊ Ağrıyla birlikte ensede sertlik, ateş gibi şikâyetler varsa.
◊ Ağrı karakterini değiştirmişse. Uykudan uyanmanıza neden olacak bir şiddetteyse ve fışkırır gibi kusmaya başladıysanız hemen bir hastanenin aciline gitmelisiniz.
◊ Başınızdaki damarların herhangi bir nedenle iltihaplanması da zorlayıcı, şiddetli baş ağrılarına neden olabilir.
◊ Beyin tümörleri ve damar genişlemeleri de baş ağrısına neden olabilir.
◊ Özellikle çocuklardaki baş ağrılarını ciddiye almalısınız. Menenjitin ilk, bazen de tek belirtisi şiddetli baş ağrısıdır.
OKUR SORUSU
Yaşlandıkça bel çevresi neden genişler?
Yaşın ilerlemesiyle birlikte kas ve yağ dokusu arasında bir mücadele başlar. Kas dokusu kaybı yerini yağ dokusuna bırakır. Aynı kiloda kalsanız bile karın çevrenizdeki görüntü değişikliğinin temel nedeni budur. Eğer karın çevresi için özel bir aktivite planı uygulamıyorsanız, kaslarınızın yağlara teslim olacağı ilk bölgelerden birisinin bel çevresi olacağı kesindir. Özellikle menopozla birlikte kadınlarda ve 60 yaş civarında testosteronu azalan erkeklerde bu durum belirginleşebilir. O nedenle ilerleyen yaşlarda aldığınız kaloriyi düşürmek, harcadığınız kaloriyi artırmak etkin bir önlemdir.
Bu kaçınılmaz süreç içinde kadınlarda vücut yağı yüzde 30’un altında, erkeklerde yüzde 20-22’in altında korunduğu sürece kas dokusu ve yağ dokusu arasındaki mücadele kazanılmış demektir.
Bu değişimi bir diyetisyenden yardım alarak kontrol altında tutmakta yarar vardır.
Ödem azaltan öneriler
Vücudunuzdaki ödemi atmak için doğal öneriler:
◊ Bol su için, ne kadar çok içerseniz vücudunuz o kadar su atar.
◊ Tarçın ve karanfil çayı için.
◊ Yeşil yapraklı sebzeler vücudun su tutmasını önler.
◊ Ödeme karşı en etkili yeşilliğin de maydanoz olduğu kesin.
◊ Elma, armut yiyin.
◊ Mısır püskülü ve kiraz sapı ile yapılmış çaylar tüketin.
Hayatınıza keyif katın
Hepimizin güçlü bir sağlık koruma sistemi var. Eğer ciddi bir hata yapmazsanız, şansınız da yaver giderse bu sistem yıllarca tıkır tıkır işler.
Diğer taraftan sağlık her zaman koruma altında tutabileceğiniz bir şey değildir.
En güçlü tıp merkezlerinde görev yapan kişiler bile bazen sıradan sağlık sorunlarına yenik düşebilirler. Kısacası sağlıklı kalmak, bazı şeylerin kendiliğinden olup bittiği bir süreçtir. O nedenle sağlıklı kalmayı takıntı haline getirmeye gerek yoktur.
Bu, “daha iyi, hastalıklardan uzak, keyifli ve mutlu bir hayatı nasıl yaşayacağınızı” öğrenmenize gerek yok anlamına gelmiyor. Beslenmesine, egzersizine, koruyucu tıp önlemlerine, stres yönetimine, sağlık sorunlarına dikkat edenler, diğerlerinden daha kaliteli bir hayat sürüyor.
İşte tam bu noktada iki konu birbirine karıştırılıyor. Sağlıklı olmak, tatsız, tuzsuz şeyler yemek, sabah akşam yorucu egzersizler yapmak, her gün tam saatinde yatağa girmek gibi tatsız tuzsuz bir hayatla özdeşleştiriliyor. Bu, eksik bir yaklaşımdır...
Ödem yapan besinler
Eğer aşağıdaki yiyecekler beslenme planınızın vazgeçilmezleri ise ödeme yakalanmanız kaçınılmazdır!
◊ Her türlü gazlı meşrubat
◊ Meyan kökü içeren yiyecek ve içecekler
◊ Tatlılar
◊ Unlu ve yağlı besinler
◊ Turşular
◊ Salamura yiyecekler
◊ Füme gıdalar
◊ Sosis, salam, sucuk ve pastırma gibi şarküteri ürünleri
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.