Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Londra’da yaşayan küçük bir pastane sahibi Türk çift, İngiliz bankacılık devi Barclays’e savaş açtı. Türk çift, Barclays’i, yeterli İngilizceye sahip olmamalarından faydalanarak, kendilerine karmaşık bir hedging ürünü (kur riskini azaltmaya yönelik vadeli işlem) satmakla suçluyor. Bu, bankaya benzer konularda yöneltilen çok sayıda suçlamadan sadece biri.
İngiltere’de küçük bir pastane sahibi olan Mehmet Bay ve Serpil Bay çifti, geçen hafta Yüksek Mahkeme’ye başvuruda bulundu. Çift, mahkemeye verdikleri dilekçede, Barclays’in faiz oranı takasında yanlış oran kullanması sonucunda, kendilerine 300 bin sterlin ek masraf çıkmasına neden olduğunu iddia etti. Londra’nın Wood Green bölgesinde küçük bir pastane işleten çift, Barclays ile yaptıkları anlaşmanın, faiz oranlarının mali krizin de etkisiyle bugüne kadar gelmiş geçmiş en düşük seviyelere inmesinin ardından, her çeyrekte binlerce sterlin zarar etmelerine neden olduğunu belirtti. Böyle bir durumla karşı karşıya kalabileceklerine dair banka tarafından uyarılmadıklarını ifade eden çift, Barclays’in, Eylül 2008’de boyunlarına 20 yıllık ‘faiz oranı yükseltilmiş tasma’ geçirdiğini söyledi.
Lisan yetersizliği gözardı edildi
Barclays, ayrıca, Bay Ailesi’nin ‘lisan konusundaki yetersizliklerinin’ farkında olmasına rağmen bu karmaşık ürünün satışını gerçekleştirmekle suçlanıyor. Barclays ile görüşmelerini oğulları İbrahim Bay’in tercümanlığı aracılığıyla devam ettikleri belirten Mehmet ve Serpil Bay, anlaşmanın kendilerine maliyetinin farkına vardıklarında bankaya anlaşmanın iptali için başvurduklarını, ancak bankadan, anlaşmanın feshinin kendilerine 500 bin sterline mâl olacağı cevabını aldıklarını söyledi. Bay Ailesi hedge’in ‘yüksek risk yatırımı’ olduğunu ve kendilerine ‘uygun olmadığını’ ifade etti. Barclays sözcüsü aracılığıyla açıklamada, “Devam etmekte olan dava ile ilgili olarak yorum yapmamız mümkün değil. Sadece suçlamaları reddettiğimizi ve sonuna kadar savaşacağımızı söyleyebiliriz” denildi.
20 bin şirket zarar gördü
İNGİLİZ The Sunday Telegraph ve The Daily Telegrapgh gazeteleri tarafından gerçekleştirilen incelemeler, Barclays, Lloyds Banking Group, HSBC ve Royal Bank of Scotland gibi büyük çaplı İngiliz bankalarının, küçük işletmelere uyguladıkları Faiz oranı takaslarını hedging, yani kur riskini azaltmaya yönelik vadeli işlemler ürünleriyle gerçekleştirdiklerini ortaya koydu. 2008’den bu yana, en az 20 bin küçük ve orta boy işletmenin bu tarz işlemler dolayısıyla zarar gördüğü tahmin ediliyor.
Barclays, bundan birkaç hafta önce de
Bristol Mercantile mahkemesinde benzer bir mevzu da Wand Property’nin hakkında açtığı davada uzlaşmaya gitmeyi tercih etmişti.
Mehmet ve Serpil Bay’ın Barclays’e açtığı davanın görülmeye başlanmasının 2013’ü bulacağı belirtilirken, diğer bankaların da benzer uygulamalar gerçekleştirdiğine dair iddialardan yola çıkarak Finansal Hizmetler Kurumu’nun inceleme başlatıldığı ifade edildi.
Evrim sel/Vatan
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.