Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
KKTC açıklarındaki Güzelyurt-3B bölgesinde arama yapan gemiyi 1 fırkateyn, 1 hücum bot ve bir Sea-Hawk deniz savaş helikopteri koruyor. Savaş helikopteri havadan devriye uçuşları yaparken, tam donanımlı fırkateyn TCG Gaziantep denizaltı ve uzaktan güdümlü füzelere karşı koruyor.
Doğu Akdeniz’de ekonomik münhasır alan içinde petrol ve doğal gaz aramak için görevlendirilen R/V Barbaros Hayrettin Paşa, 21 Nisan 2017’de bölgeye inmişti.
Son teknolojik sistemlerle donatılan sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilan ettiği agresif arama sürecinin ilk adımını atarken Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tepkisini çekmişti.
3 aydır KKTC çevresinde dolaşarak Türkiye’nin milli menfaatleri için çalışmalar yapan Barbaros’u korumak ve refakat etmek için Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı düzenli bir filo oluşturdu.
Denizaltılara karşı...
2 ve 3 boyutlu sismik araştırmalar yapan Barbaros’u en yakından takip eden savaş gemisi donanmamızın Gabya sınıfı modern fırkateynlerinden TCG Gaziantep olacak. Sualtından gelecek denizaltı saldırılarına karşı gelişmiş sonarları ve füzeler için uyarı sistemi olan TCG Gaziantep, Barbaros’a en önemli korumayı sağlayacak. TCG Gaziantep kadar donanmamızın en hızlı hücumbotlarından Kılıç sınıfı TCG Bora da, sismik gemi için 24 saat koruma görevi yapacak.
Yüksek süratli hücumbot Barbaros’un önünden giderek büyük destek verecek. TCG Gaziantep’te ki Sea Hawk deniz savaş helikopteri ise havadan ve denizden gelebilecek tehlikelere karşı devriye uçuşları yapacak.
8 kilometre derine bakıyor
Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü’ne ait R/V Barbaros Hayrettin Paşa gemisi 2013 yılında denize indirildi. Gemi, daha önce de Doğu Akdeniz’de ve Karadeniz’de sismik araştırmalar yaparak petrol ve doğalgaz aramıştı. Denizin 8 kilometre altındaki jeolojik yapıları inceleyebilen geminin gelişmiş sonar ve radarları bulunuyor. Yaklaşık 5 bin ton ağırlığındaki gemi, 84 metre uzunluğunda ve 22 metre genişliğinde. Bir helikopter pisti bulunan gemi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Gemi uydu verileri aracılığıyla pozisyonunu sabitlerken her türlü havada deniz altından veri toplayabiliyor. (Milliyet / Gökhan Karakaş)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.