Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre son 90 yılın en kurak dönemini yaşayan Manisa'da ilkbahar aylarında beklenen yağışlar olmayınca yeraltı suları daha derinlere, barajlardaki durumlar kritik seviyelere düştü. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 1945’te tarımsal sulama amacıyla oluşturulan ve yıllık ortalama 150 milyon metreküp suyu Gediz Ovası’na veren Marmara Gölü, tamamen kurudu.
Sözcü'nün haberine göre; Ege Bölgesi’nin Büyük Menderes’ten sonraki ikinci büyük akarsuyu Gediz Nehri’nin debisi de kuraklığın etkisiyle azaldı. Nehir yatağında debinin azalması nedeniyle oluşan adacıklar dikkati çekti. İçme suyu ihtiyacının yeraltı kaynaklarından sağlandığı Manisa’da kuraklığın etkisiyle yeraltı kaynakları da azaldı.
MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi(MASKİ) Genel Müdürü Burak Aslay, ilkbahar aylarında kentin çok az yağış aldığını ve bu nedenle özellikle tarımsal sulamada önemli yeri olan barajlarda suyun tükenme seviyesine geldiğini ifade etti.
Barajlardaki doluluk oranları alarm veriyor
İklim değişikliği ve buna bağlı olarak küresel ısınmanın tüm Türkiye'de olduğu gibi Manisa'da da yağışların azalmasına ve sıcaklık seviyelerin yükselmesine sebep olduğunu ifade eden MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre son 90 yılın en kurak dönemini geçirdik. Yağışlı gün sayısının azaldığı ülkemizde ve ilimizde baraj suları da tükenme noktasına geldi. Manisa ilimizdeki yerüstü su kaynaklarına baktığımızda doluluk oranları maalesef ki çok düşük durumda bulunuyor.
Gördes Barajı yüzde 5,1, Demirköprü Barajı yüzde 6,5'lik doluluk oranı ile neredeyse kuruma noktasına geldi. Afşar Barajı yüzde 28,3, Sevişler Barajı ise yüzde 50,2 doluluk oranını ile alarm sinyalleri veriyor. Ülkemizin gıda ambarı, tarım şehri Manisa'mızda son günlerde yaşadığımız anlık yağışların su kaynaklarımıza hiçbir faydası olmadı. Özellikle tarımsal sulamada büyük önem taşıyan barajlarımız kritik seviyede.”
Yeterli suya artık çok derinlerde ulaşılıyor
Manisa genelinde 1,5 milyon kişiye içme suyu temin etmek için 2 binden fazla sondaj açtıklarını dile getiren Aslay, özellikle içme suyuna ulaşmakta zorluk yaşamaya başladıklarını ifade etti.
MASKİ Genel Müdürü Aslay yaşanan sıkıntıyla ilgili son olarak şu cümlelere yer verdi:
“İdare olarak Manisa'mıza günlük 392 bin metreküp su veriyoruz. Vatandaşlarımıza içme suyu temini noktasında yeni sondajlar açmaya devam ediyoruz. Her geçen gün sondajlarımız kuruyor ya da yeraltı suları daha derinlere iniyor. 15-20 yıl önce 50 metrelerde ulaştığımız suya bugün 350-400 metrelerde ulaşıyoruz. Öncelikle hepimizin bilmesi gereken su kaynaklarımızın sınırsız olmadığıdır. Bu nedenle suyumuzu tasarruflu kullanmamızda fayda var.”
Ankara'daki barajlarda 1 yıllık su bulunuyor
YÖK Başkanı Özvar'dan baraj açıklaması
Su tüketiminde rekor: İstanbul barajlarında son durum
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.